CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumot átjátszák az egyháznak?

2018. május 28. 05:59 - csú

bolondozas_a_jedlikben_1982_bolondballagas_1.jpgJedlikes diákok bolondozása 1982-ben a bolond ballagáson. Mostanában a csepeli városvezetők bolondítják a népet? Egyelőre még csak a szájról szájra adott értesülések szárnyalnak a gimnázium körül, de ki tudja, a háttérben, a színfalak mögött mi történik...

Egyre több pletyka kering a Jedlik ötmilliárdosra tervezett felújítása körül. Mindig így van, amikor a döntéshozók az érintettek megkérdezése nélkül, a nyilvánosság megkerülésével, a háttérből, hatalmi alapon hoznak embereket, intézményeket, szervezeteket érintő döntéseket. Úgy tűnik, a Jedlik esetében is erről lehet szó, pedig az önkormányzati vezetés, a látszat kedvéért, még egy egyeztető tanácsot is létrehozott. Ennek munkájában szerepet szántak néhány csepeli notabilitásnak, az intézmény képviselőinek, de Németh Szilárd kedvenc polihisztorának, Takaró Mihálynak is.

Mit bíznak Takaróra, a

nemzet irodalomtanárára, íróra, költőre, iskola- és egyetemalapító református főgondnokra, a Magyar Református Világszövetség egykori főtitkárára, Nyirő József, Tormay Cecile és Wass Albert műveinek avatott szakértőjére és terjesztőjére? Takaróra, akit Németh Szilárd szívesen használt fel és ki, amikor még 2012-ben, csepeli polgármesterként, éppen a Radnóti Miklós Művelődési Házban beszélt a nácik mellett végsőkig kitartó Nyirő munkásságáról, nagyságáról.

Mielőtt belebonyolódnék Németh kiválasztási szempontjaiba, a bizottság létrejöttének körülményeibe, összetételébe, működésének kérdéseibe, nem létező hatáskörébe, az ötmilliárdos beruházás indokoltságába, abba, hogy miért nem tárgyalta meg a képviselő-testület a minisztériummal megkötött támogatási szerződést, visszatérek a pletykákra.  A gimnáziummal szembeni csepeli piacon, de ismerősi körökből is egyre többször hallom: túlméretezték a beruházás költségeit.

A nem létező Weiss Manfréd Terv részét képező felújításra biztosított öt milliárdból, még szakemberek szerint is, több új iskolát lehetne építeni, mások szerint pedig még néhány csepeli iskola felújítása is beleférne a hatalmas keretbe. Hány milliárdot fognak ebből ellopni – kérdezik egyesek. Sokan mondják, minek kell a gimnáziumba kápolna, amikor nem messze tőle három templom is található. Mások a tervezett tanmedencét kifogásolják. Szerintük inkább meg kellene építeni a 2010-ben beígért csepeli fedett uszodát, hogy valamennyi csepeli gyerek megtanulhasson úszni, már az általános iskolában.  

Ennél érdekesebb azonban, hogy Németh képviselő úr, most a honvédelmi ügyek avatott miniszterhelyetteseként, és Borbély Lénárd polgármester állítólag azt tervezi, hogy a Jedlik Ányos Gimnáziumot, a beruházást követően átjátszák az egyháznak. Járnak a piacra jedlikes gyerekek szülei, akik szerint ezzel már a tanárok nagy része sem ért egyet. Igaz, tette hozzá az egyik bennfentes szülő, „biztos helyről tudja”, hogy a tanári kart meg sem kérdezték az egyházi átadás terveiről.

Nem tudom, mi igaz a pletykákból, de ha igaz, akkor a kerület egyetlen, szakmailag jó színvonalú gimnáziumából létrehoznak egy elit egyházi középiskolát, állami pénzből, az adófizetők köztük a csepeli adófizetők pénzéből, amit mégiscsak illene a csepeliekkel is megbeszélni. Akarják-e gyermekeiket egyházi intézménybe íratni, meg tudják majd fizetni az egyre növekvő tanítási költségeket? Szükség van-e Csepelen egyházi gimnáziumra, s mi lesz azokkal a csepeli gyerekekkel, akiket szüleik nem akarnak egyházi iskolába járatni?  

jedlik_gimi_2.PNGA választások óta egy sort sem közölt a Csepeli Hírmondó a Jedlik Gimnázium felújításáról, az egyeztető tanács munkájáról. A legutóbbi, május 17-én megjelent szám 3. oldalán közölt „Tervezett idei fejlesztések” című összeállításból még ki is maradt a gimnázium felújítása, amiből talán egyértelmű: idén nem történik semmi az ügyben. Miért nem? Vagy csak nem akarnak róla írni? Lehet, hogy most már nem annyira fontos az egész, s ottmarad az iskola, tele bizonytalansággal? Az áprilisi országgyűlési választáson Németh vesztett, Borbély Lénárdot meg nem érdekli a Jedlik sorsa?

vox

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1713999552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.05.28. 22:27:56

Tudatosítani kell az emberekben és Németh Szilárdban, nincs semmi, amit ne lehetne megváltoztatni, vagy akár visszaállítani!

Németh építsen piramis a saját telkén, ha örökre fenn akarja tartani a nevét! Kár bármit úgy építtetnie hogy az az ő nevét fogja hirdetni! Mert ha a csepeli NÉP úgy akarja, akkor letakarítjuk a pavilonokat a Szent Imre térről, eltakarítjuk a rengeteg szobrot, de még a Jedliket is visszavehetjük az egyháztól! Kinek akarja odaadni Németh, nem ismerték még ki a multifunkciós imacsarnok meg a Lidl-bosszúfeszület kapcsán? Az egyház törődjön a hívekkel, s ne Németh nagyzási hóbortjait támogassa! Németh 200 csepeli támogatójából, mindig ugyanazok vannak ott a csepeli Fidesz rendezvényein, maximum 30 hívő van, ennyi a csepeli keresztény értelmiség létszáma, nekik akar tetszeni Németh? Minek, úgyis neki tapsolnak! Én egyik vasárnap katolikus templomba megyek, a másikon reformátusba. Eddig még nem volt módom találkozni ott egyik csepeli vezetővel sem! Ők álkeresztények, mint ahogy Orbán is az! Ugye emlékeznek még Orbán bekiabálására Keresztes Sándor KDNP-s politikus parlamenti beszéde alatt, "csuhások térdre, imához!" Most ez az ember van koalícióban a KDNP-vel, s állítólag a református hívő lett! Ebben is Horthyra akar hasonlítani? Csak hogy Horthy nem tömte sem a saját, sem a rokonai zsebét! Igaz hogy ő nem volt MSZMP-párttitkár KISZ-titkár gyereke!
süti beállítások módosítása