CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A szegényeknek nem jut nyári táborra

2018. július 12. 02:03 - csú

tabortuz-2_1.jpgA családok túlnyomó többsége számára nem fizethetők meg a nyári táborok. Noha az önkormányzatoknak kötelező feladata lenne, hogy a gyerekek nyári felügyeletét biztosítsák, a legtöbb önkormányzat ezt nem tudja megoldani.

2017-es adatok szerint évente körülbelül 200 ezer gyerek vesz részt valamilyen nyári táborban. Összehasonlításképpen: a KSH adatai szerint 2017-ben 732 ezren jártak általános iskolába, 428 ezren pedig valamilyen középfokú oktatási intézménybe. Vagyis a gyerekek túlnyomó többsége a nyár folyamán egészében a szülők gondjaira van bízva, avagy magára van hagyva. Ennek elsődleges oka az, hogy a nyári táborok a legtöbb család számára megfizethetetlenek.

 A Hír TV riportja szerint a legolcsóbb bejárós táborok egy hétre 15 ezer forinttól indulnak, átlagosan 30 ezer forintba kerülnek, de van, ahol 85 ezer forintot is elkérnek egy napközis táborért. Az ottalvós táborok pedig még drágábbak, 46 ezer forinttól negyedmillió forintig terjednek az árak. Noha az állam elsősorban az Erzsébet-táborokon keresztül a kevésbé tehetősek nyári táboroztatását is támogatni kívánja, a támogatásnak ez a formája kevés gyerekhez jut el.

 A törvény szerint a gyerekek nyári felügyeletét az önkormányzatoknak kellene ellátniuk kötelező jelleggel. Táborok finanszírozására azonban csak nagyon kevés településnek van pénze. Ráadásul az iskolák központosítása miatt még nehezebb helyzetbe kerültek az önkormányzatok, hiszen az oktatási intézmények felett már nem rendelkeznek, a szünidei ellátást mégis nekik kellene megoldaniuk.

Forrás: www.merce.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2114103709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása