CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gátlástalan urizálás korrupció közben

2018. október 07. 02:43 - csú

orban_viktor_es_garancsi_istvan.jpgOrbán Viktor és reptetője,  az állam milliárdokról döntő közbeszerzési pályázatok stabil győztese, Garancsi István

A napokban attól volt hangos a média, hogy az Orbán-rezsim lovagjai hogyan tölti a szabadságát, milyen luxus jachton járja az Adriát, kinek van sok milliárdos magánrepülője, és az mikor, hol, kivel a fedélzetén landol. Korrupció-e, ha a miniszterelnök a „kötélbarátja” magángépén utazgat, hogy valahol a Balkánon együtt szurkoljanak kedvenc csapatuknak?

Innen nézve persze, hogy korrupció. Ha jobban belegondolunk, egyáltalán nincsenek rendjén ezek a dolgok, hiszen annak az urizálásnak, aminek egyre gyakrabban tanúi vagyunk az Orbán-rezsimben, a NER lovagok életvitelében, két forrása van: az állami és uniós megrendelések elnyerése. És persze a lefölözése. Hiszen az sem titok, hogy napi gyakorlat a túlszámlázás. Ez már

Brüsszelben is szemet szúrt, próbálnak is tenni ellene, de nem sok sikerrel, mert az OLAF majd minden észrevétele lepattan Polt főügyész pajzsáról.

Emlékezetes az az interjú, amelyet még 2015-ben Lánczi András, a Századvég Alapítvány akkori elnöke, mára a Corvinus rektori székébe emelt filozófus adott. Mit lehet kezdeni a Fideszt ért korrupciós ügyekkel? – kérdezték tőle, mire azt felelte, hogy "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. És kimondta azt is: a Fidesznek fontos, hogy a hazai vállalkozói réteg megerősödjön.

Kilenc év alatt egyenesen „kigyúrtak” lettek. Egy nyilvánosságra került nyári fotó szerint az opatijai kikötőben, rövid gatyában, jókedvűen sétál le egy társaság a 7 milliárdos luxus jacht fedélzetéről. Egyikük Homolya Róbert, aki most a MÁV élén áll, 2010 és 2012 között az európai uniós támogatások elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökhelyettese volt, ellene évek óta vizsgálódik az OLAF. Kovács Ernő egykori polgármester, most kormánymegbízott; a társaság harmadik tagja Szíjj László, több vállalkozásban is üzlettársa annak a Mészáros Lőrincnek, akié talán maga a hajó is.

Hol van már az az idő, amikor kiáltó korrupciónak nevezték Rogán Antal és felesége piti kis helikopterezését? Vagy amikor Habony Árpád szemére vetették, Hongkongban egy helyi „barátja”, aki amúgy itthon is érdekelt üzletember, egymillióba kerülő helikopter kiránduláson mutatta be neki a városát? A sajtón kívül Semjén szarvaskalandja sem érdekel senkit. Az utca embere legfeljebb megvonja a vállát, és tovább lapoz. Lezsák parlamenti alelnök, aki nem követi a híreket, nem is hallott Orbán és Garancsi közös kirándulásáról.

Lánczi professzor meggyőződése, hogy mára az emberek számára a biztonság az első, "és csak utána következik, hogyan ítélik meg az elosztási viszonyokat." Ettől kezdve teljesen közömbös a magyar emberek jelentős hányada számára, hogy kifogásolja-e a hazai korrupciót egy uniós jelentés, vagy sem. Elfogadja, amit a kormányzati média közvetít számára: azért támadnak minket, mert a migrációt ellenezzük…

Akit mégis a leplezetlen korrupció bosszant, ne keressen a kákán is csomót. Érje be a hivatalos magyarázattal: ezek az ügyek mind-mind Soros György akciói.

Somfai Péter (Népszava)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5614282545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása