CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Történelmi szabászolló

2019. április 06. 03:09 - csú

ellenzeki_kerekasztal-1989.PNGElmosódó emlékek az Ellenzéki Kerekasztal 1989-es megalakulásáról

A hatalom „lelkivilágából” következik, hogy ha teheti, megkísérli újrafogalmazni a múltat. Némi szépítéssel igyekszik elhitetni a világgal, minden jó tőle ered.

Most a Fidesz próbálkozik valami hasonlóval: a 30 évvel ezelőtti rendszerváltást úgy szeretnék beállítani, mintha az akkor még tejfeles szájú egyszerű parasztfiú küldte volna melegebb éghajlatra az orosz megszállókat; sőt az 1989. június 13-án megkezdődött Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásoknak is ő volt a főszereplője, és a többi ellenzéki politikus csak díszletként szolgált ehhez.

A Klubrádió Filmklubjában Rózsa Péter jóvoltából került első ízben nyilvános vetítésre Elbert Márta és a Fekete doboz videó folyóirat harminc évvel ezelőtt az Ellenzéki Kerekasztal (EK) titkos tárgyalásain forgatott dokumentumfilmjének egy szeletkéje. Az akkor készült felvételből pontosan kitetszik az igazság. Később,

nemzeti_kerekasztal.PNG1989 júniusában, a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon a másik oldalt képviselő Fejti György, a miniszterelnök Németh Miklós és a pártot vezető Grósz Károly támogatása nélkül szó sem lehetett volna békés átmenetről, a köztársaság októberi kikiáltásáról.

Száz óránál is több a teljes anyag, de az ebből készült válogatás felfedte azokat a nézeteltéréseket is, amelyek egymás riválisaivá tették a frissen szerveződő politikai erőket. Belátták, egyezségre jutottak, mert eredményesen akartak tárgyalni a hatalmat még egyedül képviselő MSZMP küldötteivel. Érdemes volna tanulniuk a ma is széthúzó ellenzéki pártoknak Elberték „feljegyzéseiből”.

Az Orbán-kormány a harmincadik évforduló két évesre tervezett megünneplésének előkészületeit Kónya Imrére bízta, aki akkoriban az EK egyik prominenseként kétségtelenül fontos szereplője volt a történteknek. A bizottság tagjai közé az akkori hatalom egyetlen szereplőjét sem hívták meg, pedig néhányan még itt élnek közöttünk, talán volna mit hozzátenniük a történelmi tisztánlátáshoz.

A plurális társadalom megszületésének évfordulóját az ünneplést megrendelő Fidesz egypárti ünneppé silányítva tálalja majd. Azt akarják elhitetni velünk, meg azokkal, akik a nyolcvanas évek végén vagy nem tudtak a háttérben folyó eseményekről, vagy akkoriban még meg sem születtek, hogy ők, csakis ők csinálták a rendszerváltást.
A történelmi szabászolló megint működik.

Forrás: Somfai Péter (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr814734729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása