CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Magyarázkodik Csepel polgármestere, de a kérdésekre nem válaszol

2019. április 15. 05:59 - csú

borbely_kerdojellel-777_7.pngAmi a Csepeli Hírmondó (CSH) április 10-én megjelent 7. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

Folytatódik a Borbély kampány. Most még csak ötször láthatja Borbély Lénárdot, de tizenötször olvashatja nevét a Csepeli Hírmondóban. De van remény a fejlődésre, mert hamarosan a polgármester ünnepi köszöntőt mond majd a Rákóczi Kert megnyitásán, addig is Húsvéti köszöntőt írt a csepelieknek, ajándék sonkát adományoz húsvétra azoknak,  „akiknek a leginkább szükségük van rá”, levelezett a BKK vezérigazgatójával, Facebook-oldalán írt a csepeli közlekedés április 2-i ellehetetlenüléséről, iskolai kampánybejárás közben iskolaudvart adott át, ingyenes virágpalánta akciót hirdetett, Facebook-on keresztül tájékoztatta a Kozmosz sétányon élőket az ottani zöldterületi fejlesztési tervekről, hajókiránduláson, művészeti szemlén, Digitális Immunerősítő Programon vett részt, négynapos lengyelországi programot bonyolított le, sóterápiára hívta a csepelieket. Mindezt nem saját választási kampánylevelében olvashatjuk, hanem a közpénzből (állítólag mindössze ~ 40 millióból) fenntartott Csepeli Hírmondó legújabb számában, ahol

öt Borbély fotóval és nevének tizenötszöri leírásával is kedveskednek neki.

Ha ehhez hozzátesszük az egyoldalas cikket Orbán bevándorlás ellenes programjáról, és a fideszes aláírásgyűjtést bemutató képeket, újra egyértelművé válik: a CSH csak alcímében önkormányzati lap. A Fidesz csepeli zászlóshajója, amelyet képmutató módon a csepeliekkel fizettet meg. Nem véletlen tehát, hogy nem közölték az Állami Számvevőszék a lap tulajdonosát és kiadóját érintő tavaly nyári elmarasztalását, vagy, hogy nem reagálnak a CSH több tízmilliós önkormányzati támogatását és az egyoldalú tájékoztatás közötti összefüggéseket feszegető írásokra sem.

Ezért nem jutott hely a közvéleményt hónapok óta foglalkoztató kérdésekre: miért csökken a kerületi lakosság száma, miért romlanak a megélhetési viszonyok, miközben nőnek a kerület közlekedési, környezetvédelmi gondjai, csökken a Kis-Duna-parti zöldövezet. Továbbra is hallgat a szerkesztőség az év elején folytatott közvélemény-kutatásról. Hónapok óta nem közli a kerület többi kulturális intézményei műsorai mellett, a Csepeli Munkásotthon egyetlen programját sem. Vajon miért? Talán Németh Szilárd, mert nem lehetett az intézmény egyszemélyes kurátora vagy igazgatója, letiltotta, mint ahogy állítólag az intézmény állami támogatását is?

Véleményünk a cikkekről:

1) Testületi ülés

Lass úr írása nem adott hű képet a március végi képviselő-testületi ülésen történtekről. Nem elsősorban azért, mert a az ülés 16 napirendjének egynegyedéről írt csak pár odavetett mondatot. Azért, mert a lényeges napirendeket elhallgatta. Így kimaradtak, az önkormányzat és a lakosság számára is fontos témák, mint pl. a Vénusz utcai szemészet visszaállítását jelentő szerződés jóváhagyása, a személyes gondoskodást nyújtó intézmények önkormányzati támogatásának csökkentése, ami elsősorban a házi segítségnyújtás, az időskorúak nappali ellátása és a bölcsődei ellátás területén okozhat komoly feszültségeket, akkor, amikor a kormány és a helyi fideszesek a családok megsegítéséről kampányolnak. Arról sem írt a szerző, hogy lassan tíz éve nincs belső ellenőrzési csoport a Polgármesteri Hivatalban, hogy ismét átszervezik a Dél-Pesti Tankerületi Központhoz tartozó csepeli iskolák feladatkörét, illetve, hogy lemondott praxisjogáról egy ismert csepeli háziorvos. Vajon miért nem lehetett ezekről a testületi döntésekről tájékoztatni a csepelieket?

2) M0-s: lezárások, dugók

    Borbély Lénárd polgármester …..

    Levél a BKK vezérigazgatójához

A három írás, „tájékoztatás” a hetek, hónapok óta közismert tényekről, magyarázkodás. A vezetés képtelen kezelni a kialakult közlekedési dugókat, az egyre növekvő közlekedési káoszt, arról nem is beszélve, hogy az ide vezető okokat is elhallgatja. Kilenc évvel a fideszesek hatalomra kerülése után most arra tellett, hogy Borbély a Facebook-oldalán(!) leírta: „a gerincút utolsó két szakaszának tervezése zajlik...” Mióta? Kilenc éve!? Mikor kezdődik el a kisajátítás, majd a beruházás?

3) Európai Parlamenti Választás 2019

Két oldalt kapott az ország jövője számára fontos, május 26-i európai uniós választás, ebből egy oldal Orbán hétpontos programja. A maradékon osztoztak: az ellenzéki programok fideszes kivonatolásai, a honvédelmi miniszter csepeli előadása, Németh Szilárd képe, saját Facebook-oldaláról, ahol aláírja Orbán a programhoz való csatlakozást, illetve Thürmer Gyula (Munkáspárt) képe csepeli sajtótájékoztatójáról. Arról, hogy mi a kormányfő  programhirdetésének hazai és nemzetközi visszhangja, az írásban egy sor sincs. Ezért olvasóink figyelmébe ajánljuk Kéri László politológus véleményét, amely az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://24.hu/belfold/2019/04/08/keri-laszlo-orban-szanalmas-7-pontja-orultseg/

4) Felújított udvarok, modern játékok, teqballpálya

A kétoldalas cikk a  polgármesteri kampány fontos eleméről, az iskolabejárásokról, az iskolai, óvodai, bölcsődei fejlesztésekről szól, a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola udvarfejlesztésére és az ottani képviselő véleményének ismertetésére koncentrálva. Borbély úr, átadási köszöntőjében, természetesen, nem tudott eltekinteni a másik körzethez tartozó Görgei iskola „sorsáról”, ami alkalmat adott számára, hogy felemlegesse, hogy az iskolát „2003-ban az önkormányzat bezáratta...” Azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy az ÁMK-t, 2010-ben újíttatta fel az akkori önkormányzat, 224 milliós EU-s, és 10 %-os nagyságú önkormányzati támogatásból.

5) Stabil vállalt, biztos munkahelyek Csepelen

Blogunk több alkalommal is foglalkozott a Metrans Kft gyárterületre való költözése önkormányzati támogatásának kérdésével, a cégnek a kerületi közlekedésre gyakorolt hatásával. Az alábbi linkekre kattintva két vélemény is olvasható:

https://csepeliek.blog.hu/2017/05/16/a_csepeli_gubacsi_hid-csata_a_hid_masik_vegerol_pesterzsebetrol_nezve  

https://csepeliek.blog.hu/2017/05/15/ez_a_mereg_kisiklott_a_gubacsi_hid_teljes_felujitasa_ujabb_borbely-mese_kampanyhabbal_nagy_zsufoltsa#more12504943

Szerintünk tény: az amúgy is nehéz közlekedési gondokkal (Gubacsi-híd rossz állapota, a csepeli gerincút továbbépítésének elmaradása, a gyári főútvonal megígért felújításának elhúzódása, a kétszintes Corvin csomópont hiánya, a II. Rákóczi Ferenc út HÉV végállomástól délre eső szakaszának, már szinte kezelhetetlen zsúfoltsága, az albertfalvai híd megépítésének elmaradása, a Hollandi út leterheltségének növekedése stb) terhelt csepeli közlekedési helyzetet tovább rontotta a Metransnak a volt Csepel Művek területén való beruházása. A teherforgalom és káros hatásai ártottak/ártanak az itt élők életkörülményeinek, fokozták Csepel észak-déli irányú közlekedési gondjait. Az a „támogatás”, amit cserébe kapott az önkormányzat, eltörpül a sok milliárdos károkhoz, a terjedő környezeti-, közlekedési- és az itt élők emiatt is romló egészségügyi feszültségeihez képest. Az önkormányzati vezetés ezzel kapcsolatos döntései tehát gazdaságilag és politikailag is megkérdőjelezhetők,  hosszabb távon pedig valószínűleg ártanak Csepelnek, Csepel-szigetnek, az itt élő közel 200.000 embernek.

6) Kamerák a társasházakon

A csepel.hu, a CSH legutóbbi száma már írt a társasházi kamerákra kiírt pályázatról. Most Csarnai Attila veszi elő a témát, lehetőséget adva Borbély Lénárdnak egy újabb kampánytémában való megszólalásra. Ezért mi is megismételjük a lap legutóbbi számában közöltekkel kapcsolatos véleményünk lényegét: „...Németh Szilárd...még a 2010. október 12-i alakuló ülésen visszavonta azt a határozatot (40/2010/I.16.), amelyet a szocialisták ugyanazon év januárjában hoztak, 400 db társasházi lakás vagyonvédelmi rendszerének kiépítésére.” Megértettük: a szerkesztőség tagjai csak írni szoktak, olvasni nem. Bár lehet, hogy megtiltották nekik.

7) Kozmosz sétány: milyen fejlesztések várhatók?

A polgármester Facebook-oldala mindent elbír. Még az alábbi mondatot is: „Fontos, hogy a beruházás jelenleg is tervezés alatt van, ezért sem volt korábban lakossági tájékoztatás!” A kimerítő felvilágosítást olvasva, néhány fontos kérdésünk még maradt:

 Mióta folyik a tervezés? A beruházási tervezés megkezdése előtt miért nem kérték ki az ott élők véleményét? Talán törvény tiltja, hogy nem lehet ilyen esetben előre meghallgatni a lakossági véleményeket? Még kész, elfogadott tervek sincsenek, már gyökerestől emeltek ki fákat a területről. Miért? Jogszerű volt a fakivágási akció? Ha kész lesznek a tervek és a lakosságnak nem tetszenek, akkor majd milliókért visszaültetik, netán átterveztetik az addig elkészült terveket? Ki a felelős a lakossági vélemények ilyen mérték semmibevételéért?

8) Kielcei látogatás: kulturális programok, nagy sikerű fellépések

Az önkormányzati vezetés (a polgármester és két alpolgármestere) ez év március 22-25 között négy napot töltött a lengyel testvérvárosban. Csak mellékesen jegyezzük meg: „kibírta” nélkülük a négy napot a kerület, nem hiányoztak, bár egy főnek illett volna itthon maradni. Bár lehet, hogy hosszabb időszakot is túlélnénk nélkülük. Azonban az is érthető, hogy közösen akarták köszönteni a lengyel-magyar barátság napját. A vendéglátók meg ráadásul, két csepeli művészegyüttes fellépésének is örülhettek. Gondoljuk, ismerve művészi munkájukat, a polgármester büszkén fogadta a fellépésük utáni gratulációkat. Ezért kérdezzük: Borbély úrnak és társainak, a gratulációk alatt egyszer sem jutott eszébe, hogy a Csepeli Öregtáncosok Együttese fenntartójának, a Csepeli Munkásotthon Alapítványnak miért nem adnak hosszú évek óta egy fillér anyagi támogatást? Felvágnak, ünnepeltetik magukat együtteseikkel, egyébként meg ott ártanak nekik ahol tudnak. Ez a szokás a Fidesznél?

További kimaradt események:

Március:

28.

Halálra gázoltak egy gyalogost Csepelen, a Weiss Manfréd út és a Teller Ede út kereszteződésében.

Az újpesti rendőrök Csepelen fogtak el egy férfit és egy nőt, akik több mint 4 millió forintot csaltak ki idős emberektől.

30.

Nagy részvéttel temették el Baló György televíziós szerkesztőt, újságírót, műsorvezetőt.

Április:

4.

Hetvennégy éve, ezen a napon fejeződtek be Magyarországon a II. világháború harci cselekményei.

Késsel raboltak ki egy autóvásárlót Csepelen. Az eladót, aki eladáskor rabolta ki esetleges vásárlóját, a rendőrök még aznap elfogták a II. Rákóczi Ferenc úton.

7.

Hetvennégy éve, április 7-én jelent meg a Csepel újság elődjének, a Fogaskeréknek az első száma.

Kapitány Julianna kollázsaiból nyílt kiállítás az Erdei Éva Galériában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8514762908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása