CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ködoszlató kérdések a polgármester csepeli vagyonnyilatkozata körül

2020. február 21. 05:52 - csú

kerdojel_fekvos-777_10.pngBorbély Lénárd úr a tavalyi választások után, november 11-én is közzétette akkori vagyonnyilatkozatát a csepel.hu-n. Ezek szerint a tavaly év eleji 4,9 milliós banki, s egyéb formában lévő tartaléka novemberre 10,5 millióra((!) nőtt, aminek eredete nem derül ki nyilatkozatából. Fizetése év közben nem emelkedett, jutalmat, végkielégítést nem kapott, a törvény szerint nem is járt neki, hiszen újraválasztott polgármester lett. Honnan jött a több mint 5 milliós tartaléknövekedés? Két hónappal később, idén januárban tartalékának nagysága már ismét visszaállt a korábbi év/évek szintjére. Vélem, van, s lesz rá magyarázat. De vajon mi lesz az?

A közvélemény-kutatások és a vagyonnyilatkozati törvény megváltoztatásáért korábban népszavazást kezdeményezők szerint sem sok embert érdekel kis hazánkban a politikusok vagyonnyilatkozata. Érthető, hiszen a többség nem bízik a rendszerben, hiába mondják a fideszesek, hogy ez az egyik legszigorúbb vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos törvény az Európai Unióban. Sőt az emberek jó része abban sem bízik, hogy a törvény módosítása bármit is megoldana. A magyar ember évszázadok alatt megtanulta – mondják, hogyan kell kijátszani a legszigorúbb törvényt is. Valószínű tehát, hogy a hatályos vagyonnyilatkozat- tételi kötelezettségekről szóló törvény szapulásával sem jut – éppen az érdektelenség miatt –, előbbre az ellenzék. Sőt, körükben is vannak, akik mások zsebében való turkálásként élik az ügyet, ezért nem szívesen foglalkoznak ezzel a témával. 

Magam rendkívül fontosnak tartom a köztisztséget betöltők vagyongyarapodásának nyilvánossá tételét, hiszen vagyonuk jelentős, az esetek többségében meghatározó részét a köz szolgálatáért járó közpénzekből teremtették/teremtik meg. Ezért foglalkozom most a témával, a kerület első emberének, Borbély Lénárd polgármesternek legutóbbi

vagyonnyilatkozataiban való vizsgálódást követően. 

A polgármester 2015. január 28-i vagyonnyilatkozatakor havi keresete (havi bére+költségtérítése) 860.035 Ft volt. Akkor 4.781.172 forint tartalékkal rendelkezett, s volt egy 3 milliós tartozása. Idén, a január 14-i nyilatkozata szerint már nincs tartozása, sőt tartaléka is nőtt, ha csekély mértékben is. Havi keresete viszont ezalatt az évek alatt több mint 33 százalékkal emelkedett, ma meghaladja az 1,1 millió forintot. Ilyen növekedési rátával, ekkora bérrel sok százezer magyar állampolgár lenne elégedett, hiszen mértéke 3,14-szerese a magyar átlagkeresetnek, közel 8,5-szerese az átlagnyugdíjnak, s 40-szerese a tíz éve változatlan öregségi nyugdíjminimumnak. 

Mégsem ez az igazán érdekes. Borbély úr a tavalyi választások után, november 11-én is közzétette akkori vagyonnyilatkozatát a csepel.hu-n. Ezek szerint a tavaly év eleji 4,9 milliós banki, s egyéb formában lévő tartaléka novemberre 10,5 millióra((!) nőtt, aminek eredete „természetesen” nem derül ki nyilatkozatából. Fizetése év közben nem emelkedett, jutalmat, végkielégítést nem kapott, a törvény szerint nem is járt neki, hiszen újraválasztott polgármester lett. Honnan jött a több mint 5 milliós tartaléknövekedés? Azonban itt sincs vége a kuriózumnak: két hónappal később, idén januárban tartalékának nagysága már ismét visszaállt a korábbi év/évek szintjére. 

Vélem, van, s lesz rá magyarázat. Fontosabb azonban annak megállapítása, hogy a polgármester vagyongyarapodását mutató vagyonnyilatkozat nem ad, nem adhat megfelelő képet gyarapodásának  okairól. Maga Borbély úr sem tesz érte semmit, amikor nyilatkozatának jövedelemnyilatkozatában csak annyit ír, már évek óta, hogy  „havi adóköteles (bruttó) jövedelme”: a „törvény szerint”. 

A rendszer a hibás? Vagy mégsem? Lehet, hogy csak ellenőrizni kellene? 

Egy biztos: ez a kormány, ez a helyi vezetés nem kíván semmit tenni az átláthatóság, a tisztességes tájékoztatás, a nyilvánosság erősítése érdekében. Nem véletlen. A korrupció nagy úr. Eltussolása, például a vagyonnyilatkozatok és ellenőrzésük eljelentéktelenítésével, elsősorban a hatalom érdeke. Mi meg csak nézzük, s csodálkozunk. Vagy simán tudomásul vesszük. Miért? 

vox

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr715483944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2020.02.22. 08:21:59

Valamiből csak meg kell építenie a következő lakhelyét! Egy ismerősöm ingatlanát már megnézték a nejével, s egy építésszel együtt. ;)

Már megírtam pár hete, azzal a kitétellel, lehet versenyezni a csepeli utcáknak, hogy náluk vegyen ingatlant a polgármester! Ugyanis vele együtt jár négy fekvőrendőr két sarok között, plusz 30 km/órás sebességkorlátozás! A Temesvár utcai akadémikusok meg remélik, hogy ezen kiegészítők az ő utcájukban ezen túl is megmaradnak!
süti beállítások módosítása