CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bűvésztrükk a kerületi közönségnek, csapda a csepeli ellenzéknek

2020. március 19. 05:25 - csú

buvesz-1.PNGBármit mond, mindig csak a kezét figyeljék!

Hiány – és adósságmentes csepeli költségvetés biztosítja a fejlesztéseket címmel adott hírt a közpénzből eltartott Csepeli Hírmondó (CSH) a kerületi költségvetés megalkotásáról. Látszólag mindenki tette a dolgát: az alkotók alkottak (költségvetést), a fideszes városvezetők szócsöve pedig tudósított. A látszat - mint oly sokszor - most is csalt.

A CSH ügyeletes trükkmesterei - a tudósító és a szerkesztő - ugyanis bár két oldalt kaptak a képviselő-testületi ülésről szóló beszámolóhoz a 23 napirendből, mindössze 8-nak a rövidebb-hosszabb feldolgozására voltak képesek. Így aztán kimaradt a tájékoztatásból például az ingatlanvagyon egy részének hasznosítására vonatkozó javaslat,  Csepel Integrált Településfejlesztési Stratégiájának felülvizsgálata, a Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetői pályázatának kiírását tartalmazó javaslat, stb. Csupa – az újság által –, érdektelennek tartott téma, melyek azonban szorosan összefüggnek a kerület költségvetésével, fejlesztésével, egy-egy kerületi intézmény jövőjével.

Vajon miért nem fontosak ezek a témák a szerkesztőség számára? Talán csak nem a tulajdonos képviselője döntötte el, hogy mi kerüljön a lapba? Vagy már a lap szerkesztősége, illetve  az egyes újságírók is tudják mit szabad és mit nem megírni?

A költségvetés, az önkormányzati költségvetés is, az állami vagy a helyi városvezetők politikájának legfontosabb eszköze. Miért kellene az ellenzéknek elfogadnia? Különösen akkor, ha a polgármester, akinek nem szokása a költségvetés előkészítésébe bevonni az ellenzéket, most „salátarendeletként” mindent el akar a költségvetéssel együtt adni. A tervezet kiegészítése a nevelési segéllyel, az SZTK létszámának meghatározásával és az adósságkezelési ügyek költségvetésből való kiemelésével, tudatos csapdaállítás volt az ellenzéknek. Az ellenzéki javaslatokat, miszerint külön szavazzanak a költségvetésről és külön a „salátatémákról”, csak le kellett szavazni, s máris működött a szemérmetlen csapda. 

A CSH tudósítója  azt írta, hogy

 „az önkormányzat az óvodák megújítása után az iskolaépületek felújításához is segítséget kíván nyújtani.” És mi lesz a Jedlikkel? Mikor kezdődik már el az intézmény felújítása? Hetek óta foglalkozik a csepeli ellenzék ezzel a témával, s nem jut eszébe a CSH szerkesztőségének, hogy megkérdezze a polgármestert az ügyben? Talán nem merik megkérdezni? Ahhoz volt merszük, hogy a költségvetés elfogadását ellenzőket ekézzék, a mindenkit érdeklő kérdéseket pedig elhallgatják? 

Blogunk egyébként a képviselő-testületi ülés napján, február 27-én, több kérdést is megfogalmazott a költségvetési tervezettel kapcsolatban, amelyre azóta sem kaptunk választ, a közpénzből fizetett újságíró sem próbált utánajárni a kérdéseknek. Akkori kérdéseinket az alábbi linkre kattintva  tekintheti meg:

https://csepeliek.blog.hu/2020/02/27/miert_fel_a_csepeli_nyilvanossagtol_csepel_polgarmestere_adoemeles_lesz_miert_faragtatja_le_a_az_apo#more15492716  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7015534480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása