CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

2020. december 04. 00:01 - csú

November végéig a magyarok négyötöde értesült a miniszterelnök uniós vétófenyegetéséről, ám a társadalom nagyon megosztott a konfliktus kiindulópontját illetően.

A HVG számára 1000 fős reprezentatív mintán készített telefonos Medián-felmérés szerint minden második ember azt a kormányzati narratívát osztja, mely szerint az EU a migráció korlátozása miatt „bünteti” Magyarországot, és csak 39 százalék tudja úgy, hogy Brüsszel a jogállami normák betartását kéri számon a kormányon. A „migránsozás” még az ellenzéki szavazók 17 százaléka számára is jól hangzó érv (az MSZP-sek körében ez az arány 38 százalék, a jobbikosok körében 30 százalék).

orbani_eu_veto_median_-2020-12-03.jpg

Amikor az emberek belegondolnak abba, hogy a vétó nyomán esetleg hatalmas összegtől esik el az ország, akkor

még megosztottabb a közvélemény, és szűk kisebbségben maradnak azok, akik helyeslik Orbán Viktor álláspontját. Figyelemre méltó, hogy ennél a kérdésnél a kormánypárti szavazók kétszer nagyobb arányban tértek ki a válaszadás elől, mint az ellenzékiek, másfelől a „bizonytalanok” álláspontja az ellenzékiekéhez áll közelebb.

A brüsszeli „csata” kimenetelét tekintve a közönség szerény többsége derűlátó, és ez elsősorban a kormánypárti szavazók „kincstári optimizmusából” adódik: 57 százalékuk szerint még ebben az évben létrejöhet a megállapodás. De akármilyen megosztott is a közvélemény a vétó ügyében, az ország EU-tagságát változatlanul négyötödösnél is nagyobb többség, 85 százalék támogatja.

Forrás: HVG360

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7816316902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása