CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

"Mert növeli, ki elfödi a bajt!" Miért és mi maradt ki egy csepeli felmérésből?

2021. február 10. 00:02 - csú

sztk-ok-_borbely_kerdojel_3.pngTeljesen érthetetlen, hogy miért nem foglalkozott a közpénzből megrendelt felmérés a „Helyi ügyek megítélése” című fejezetben a csepeli egészségügyi--, szociális helyzet eredményeivel, gondjaival. A megrendelő, a csepeli önkormányzat vezetése számára nem volt fontos a témakör? Miért? Kényelmetlen lett volna szembesülni a válaszokkal? Szembe nézni, azokkal a gondokkal, amelyekhez az eltelt 10 évben maguk is hozzájárultak, hiszen sok száz millió forintot vontak ki a humán terület e két ágazatának önkormányzati támogatásából?

Helyi ügyekben a Csepeli Hírmondóból tájékozódnak a csepeliek címmel tette közzé a fideszes városvezetés internetes szócsöve, a csepel, hu , a KANTAR Hungary Kft. által még 2020 novemberében, 500 felnőtt csepeli lakos körében végzett telefonos közvélemény-kutatás eredményeinek egy részét. A szerkesztői írás értékeli az általa fontosnak tartott kérdésekre adott válaszokat, s a fideszes politikai gyakorlatot követve, a számok által nem visszaigazolt megállapításokat is megfogalmaz. Sőt: például a koronavírus csepeli kezelését kiemelkedőre értékeli, miközben a felmérésben az 1 – 4-es skálán csak 2,77-es átlagot lehetett „kihozni” a válaszokból. A honlapon megjelent írást a CSH is közzétettee. Blogunk többször is foglalkozott a témával:

https://csepeliek.blog.hu/2021/01/13/mit_titkolnak_el_es_mit_mutogatnak_egy_csepeli_kozvelemeny-kutatasból 

https://csepeliek.blog.hu/2021/01/15/gerincut_helyett_gerinctelenseg_es_hablaty_csepelen_kozpenzen

Részletes véleményünk:

> A  https://csepel.hu/anyagok/kepek/cikkek/2021_01/kutatas.pdf  linken teljes terjedelemben megtekinthető dokumentáció első kérdései között szerepel a csepeli médiumokból való tájékozódásra vonatkozó válaszok feldolgozása. Megállapítható például, hogy a csepeliek Csepeli Hírmondóból való tájékozódásának gyakorisági átlaga (4. oldal), nem éri el az 1 – 6-ig skála átlagát sem (2,59), tehát a lakosok többsége, a címmel ellentétben, nem valami gyakran tájékozódik a Csepeli Hírmondóból!  Ráadásul megkérdőjelezhető, hogy egy kéthetente megjelenő lapot miért olvas valaki „naponta, vagy gyakrabban”(3. oldal). Az sem a szerkesztők véleményét erősíti, az oldal adatai szerint, hogy a válaszolók 53,2 %-a „havonta vagy ritkábban”, illetve sohasem olvassa a lapot. Komolytalan az egész. Ezzel együtt valamivel jobb a helyzet a nyugdíjasok körében, de ott is csak 3,02 az átlag. Elgondolkodtató viszont, hogy a 30 év alatti fiatalok körében messze az átlag alatti gyakorisággal veszik kezükbe a lapot (2,28). Lehet, hogy a csepeli fiatalok véleményének alakítása már nem fontos a fideszes vezetésnek, és most a nyugdíjasok a  megnyerendő célközönség?  

> Nem jobb a helyzet az önkormányzat hivatalos honlapja a csepel.hu vonatkozásában sem, ahol az átlag a CSH átlagánál is alacsonyabb (2,24). Igaz, hogy a fiatalok körében valamivel jobbak a számok mint a CSH-nál (körükben magasabb is lehet az internetezők száma) de ez az arány sem éri el a 3-as átlagot. 

Összességében a konkrét adatok nem támasztják alá az önkormányzati média szerkesztőinek pozitív véleményét. Helyi ügyekben a körmönfontan megfogalmazott kérdésekre válaszok összesítése  nem bizonyítja, hogy az önkormányzati média a csepeliek alapvető tájékozódási fóruma, amin illene elgondolkodnia a fideszes csepeli vezetésnek! A lap ma a hatalom kiszolgálója, fórum a hatalom birtokosai részére. Ugyanakkor a sajtó általánosan elfogadott feladata a „köz” védelme, a mindenkori hatalom ellenőrzése. A Németh-Borbély Ábel –Vida kvartett által létrehozott Csepeli Hírmondó nem látja el ezt a feladatát, sokak szerint mára politikai pártlappá vált. Az sem mellékes, hogy az internetes oldalaik sem olvasottabbak az átlagnál, még a fiatalabbak esetében sem, pedig az utóbbi időben pl. a polgármester, hivatalos, önkormányzati ügyekben is előszeretettel használja saját facebook oldalát, ami egyébként erősen vitatható, ugyanis az fb nem hivatalos forrás. 

> Teljesen érthetetlen, hogy miért nem foglalkozott a felmérés a „Helyi ügyek megítélése” c. fejezetben a csepeli egészségügyi--, szociális helyzeteredményeivel, gondjaival. A megrendelő, a csepeli önkormányzat vezetése számára nem volt fontos a témakör? Miért? Lehet, hogy elégedettek az eredményekkel, s úgy látják, a csepeliek egészsége rendben, szociális helyzetük rendezett, nincs semmilyen szociális feszültség a kerületben? Netán kényelmetlen lett volna szembesülni a csepeli válaszadók esetleges negatív megítélésével, azokkal a gondokkal, amelyekhez az eltelt 10 évben maguk is hozzájárultak, hiszen sok száz millió forintot vontak ki a humán terület e két ágazatának önkormányzati támogatásából?

A válasz előtt a fideszes önkoemányzati vezetők figyelmébe ajánljuk Illyés Gyula Bartók Béláról írt versének feledhetetlen sorát: Mert növeli, ki elfödi a bajt

V.- a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2516396000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása