CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ilyen még nem volt tíz év óta Csepelen!

2021. március 18. 00:02 - csú

buvesz_szemfenyveszto_koltsegfetes.PNGBiri a varázslat, biri a parádé, csilicsalamádé, hipp és hopp: elkészült Csepel költségvetése. (Megjegyezzük, hogy a képviselőknek kb. 2 napjuk volt véleménynyilvánításra, amit követően másnap(!) a polgármester már ki is hirdette a végleges költségvetést. Ez nem egyeztetés, hanem szimpla tájékoztatás: ez van, ezt kell szeretni) 

„Nemrégiben interjút adtam a Csepeli Hírmondónak a 2021-es költségvetésről és a március 8-án életbe lépett szigorítások csepeli vonatkozásairól.” –  Erre a tényre hívta fel a figyelmet igen szerényen Borbély Lénárd a saját Facebook oldalán. Ezek után mit tehettünk mást, fellapoztuk a CSH hivatkozott lapjait és elolvastuk az ott található, Költségvetés a védekezés jegyében című  szózuhatagot. Így aztán tiszta forrásból merítve tudjuk tájékoztatni olvasóinkat arról, hogy mire számíthatnak az idén, ha csepeliek.

A csepeli polgármester kínálata:

Nagy adag semmitmondás, amiből a java része a költségvetésről, egy kisebb a HÉV-ről és a covid-védekezésről szól. Nem tudtunk meg semmi konkrétumot arról, hogyan zárta a tavalyi évet az önkormányzat, márpedig ez a kiindulópontja az idei tervezésnek. A költségvetési javaslatot megbeszélték a testület frakcióvezetőivel, s akkor a polgármester

13.066.000.000 (!) forint megtakarításról beszélt amiből 848.000.000 forint (0,06 %) a szabadon felhasználható rész. Nem tisztázott azóta sem, hogy mennyi a működési és mennyi a felhalmozási maradvány. 

Először a tavalyi maradványról. Ha a számok igazak, akkor jelentősen túltervezték a tavalyi kiadásokat amelyek a jóváhagyott tervezet szerint 148,2 %-kal (!) voltak magasabbak már a 2019. évinél is. A maradvány a „Költségvetési kiadások összesen (I+II+III)” rovat szerint az egész évi tervezett kiadások ~ 41 %-a!

https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2020/02.27/25._sz._et._2020._evi_koltsegvetes.pdf 

A kiadásra tervezett pénzösszeg felét sem költötték el! Ezt azért illett volna megindokolni. Arról nem is beszélve, hogyha a maradvány csak 0,06 százaléka a szabadon felhasználható összeg, akkor – az idei évre tervezett kormányzati elvonások, a valószínűleg kevesebb budapesti forrásmegosztási összegek miatt –, jogos a kérdés: miből tudják biztosítani „az önkormányzat megszokott színvonalú működését”, hiszen a működés költségei is emelkednek. 

A költségvetési tervezet február közepi kiszivárgása után több megjegyzésünk, kérdésünk volt,

https://csepeliek.blog.hu/2021/02/21/ezen_a_heten_tortent_csepelen_2021_februar_14-tol_21-ig#more16433552 

amelyekre a cikkben sem kaptunk választ. Megjegyezzük, hogy a képviselőknek kb. 2 napjuk volt véleménynyilvánításra, amit követően másnap(!) a polgármester már ki is hirdette a végleges költségvetést. Ez nem „egyeztetés” volt. Tájékoztatás arról, mi lesz. 

https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2021/PM/2_2021_R_2021._evi_koltsegvetes.pdf 

A polgármesteri monológ tovább növelte kétségeinket. Kérdéseink:

> elkészült-e a fővárosi közgyűlés által elfogadandó forrásmegosztás, s ebből hogyan részesült a kerületi önkormányzat?

> A februárban kihirdetett költségvetés a „költségvetési hiányát 15.099.895.032Ft-ban” határozta meg. Akkor, a hatalmas hiány ellentételezésénél 9,2 milliárdos maradvánnyal és 5,2 államkötvényben lekötött összeggel számoltak. Hogyan lehet ennyi hiánnyal normálisan gazdálkodni? Mennyi lesz valóban felhasználva a közel tíz milliárdos maradványból?

> „...szűkösebbek az önkormányzat lehetőségei”- mondja a polgármester. Annak ellenére, hogy a „2021. évi központi költségvetési törvény 3.590.721.591 Ft összegű központi támogatást biztosít, 1.061.161.089Ft-tal többet, mint előző évben” vagy tavaly plusz egy milliárdos állami egészségügyi fejlesztési támogatásban részesült a kerület. 

https://csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/13173-1-milliard-forint-csepelnek 

> „...az önkormányzat idén nem tervezett saját forrásból új beruházást” Ilyen még nem volt az elmúlt 10 évben. Mi az oka? A kormányzati elvonások miatt csak a tavalyi, megkezdett, illetve jóváhagyott beruházásokra lesz lehetőség!? Akkor ezt nyíltan meg kellene mondani.

> A polgármester „...külön kitért a csepeli óvodapedagógus-pótlékra, amelyet… az önkormányzat tavaly és idén csak csökkentett formában tudott biztosítani, az év második felében… az érintettek már a teljes összeget megkapják”. Tavaly április 20-tól a korábbi 40-50 ezer forintos illetménykiegészítést a februári tervezet szerint a „2021. évi költségvetésben 25-35.000Ft/fő/hó összegben biztosítjuk a pótlékot 228 fő pedagógus részére, mely járulékkal növelten 91.995.750Ft/év. A 2022. évi költségvetés elfogadásáig, 2021.12.01-2022.02.28. időszakra céltartalékban helyezünk el 22.998.938Ft-ot.” Akkor, amikor a kihirdetett veszélyhelyzetben az egyik leginkább veszélyeztetett a pedagógus társadalom, tartaléka helyeznek ~ 23 milliót? Miért? 

> Látszik, hogy a kerület és a főváros is milliárdos összegeket veszít el a kormányzati elvonások miatt, Borbély úr most is a fővárosra mutogat, miközben a tavaly év végi 1151,5 fős önkormányzati létszámot idén 1270 főre (110,2 %-ra) tervezi emelni. Nem kellene helyette például megszüntetni a kilenc főt foglalkoztató Csepeli Hírmondó miatt a  polgármesteri kabinet 3 fős sajtócsoportját vagy csökkenteni a sportra fordított tízmilliókat?

A költségvetési rendelet mellett a polgármester reagált néhány időszerű kérdésre: a HÉV ügyére, a COVID miatt szükséges újabb szigorításokra. A HÉV-ről mondta:  „folyamatosan dolgozom azon, hogy a munkálatokat meggyorsítsam”, míg a veszélyhelyzettel kapcsolatos mondatai az általánosság szintjén mozogtak. A konkrét csepeli helyzetről változatlanul nem kapunk tájékoztatást. A két témával foglalkozik az alábbi linken elérhető írásunk is, amelyet ismételten ajánlunk figyelmükbe:

https://csepeliek.blog.hu/2021/03/07/egy_het_csepelen_2021_marcius_1-tol_marcius_7-ig 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5316459548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása