CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem hiányzik az a több száz millió itt valakinek? Egy hét Csepelen (2021. április 5-től 11-ig)

2021. április 11. 00:02 - csú

csepeli_pohi_felulrol_kerdojellel.pngA csepeli önkormányzati vezetésnek  volna mit átgondolni a helyi Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és a háziorvosi rendszer önkormányzati támogatásában. Például: a  Szolgálat idei támogatására Borbély Lénárd polgármester a 2010. évi ~ 700 milliós önkormányzati támogatási összegének csak 47,6 % - át tervezte be! Tíz év alatt több száz milliót vontak ki Csepelen az egészségügyből!

Április 7.  Az egészség világnapja. Napjainkban inkább – a koronavírus okozta világjárvány miatt –, inkább az egészség hiányának világnapja. Hivatalosan ezen a napon alakult meg 1947-ben a WHO, az Egészségügyi Világszervezet, amelynek feladata a nemzetközi egészségügyi munka összehangolása és irányítása, a környezet aktív védelme. A nyomtatott sajtó és az internet világában alig található esemény, hír, amely valamilyen formában megemlékezne az évfordulóról, amelyet egyébként 1950 óta világszerte ünnepelnek. A csepeli önkormányzat honlapja a csepel.hu sem foglalkozott az évfordulóval, a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében teendő tennivalókkal. Miközben éppen a COVID-19 vírus okozta járvány kezelésének tapasztalatai mutattak rá a magyar egészségügy elfogadhatatlan helyzetére, a rendszer egészének állapotára az orvosok és az egészségügyi szakalkalmazottak évek óta nem kellően kezelt gondjaira. A valós helyzetre a Magyar Orvosi Kamara mellett több szakember is rámutatott már, volt aki szerint 

"A magas halálozás a rossz egészségügyi és a teljesen leamortizálódott népegészségügyi rendszerünknek köszönhető" 

https://444.hu/2021/04/08/a-magas-halalozas-a-rossz-egeszsegugyi-es-a-teljesen-leamortizalodott-nepegeszsegugyi-rendszerunknek-koszonheto  

A Magyar Közgazdasági Társaság, a kormányhoz küldött javaslatai között, még kritikusabban fogalmazott: „A koronavírus megmutatta, hogy az egészségügy lerohasztásával sokkal kevesebbet lehet spórolni, mint amekkora árat fizetett érte az ország….” (Népszava: Az MKT új irányt javasol, 2021, április 9.) 

Sok csepeli véleménye szerint a

csepeli önkormányzati vezetésnek is volna mit átgondolni a helyi Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és a háziorvosi rendszer önkormányzati támogatásában. Például: a  Szolgálat idei támogatására Borbély Lénárd polgármester a 2010. évi ~ 700 milliós önkormányzati támogatási összegének csak 47,6 % - át tervezte be! Tíz év alatt több száz milliót vontak ki Csepelen az egészségügyből!

………. 

Ugyanezen a napon Németh Szilárd államtitkár, aki saját fb oldalán – mintha ő intézte volna el –, a következőt tette közzé:

„A Kormány 750 millió forintot ad a baloldal által bezárt csepeli szülőotthon felújítására és benne új gyermekszakrendelők kialakítására. Ezzel a fejlesztéssel minden csepeli család jól jár! Hajrá, Csepel!”

Akkor most kinek nagyobb a reputációja a kormánynál, Némethnek vagy Borbély Lénárd polgármesternek? Ki volt, akire hallgatott a kormány illetékese, s odaadta a hatalmas összeget a kerületnek? Döntsék már el végre. Egyébként véljük, a csepeliek többségét nem érdekli kettejük kakaskodása a helyi kiskirályságért, inkább arra kíváncsiak mikor lesz kész a beruházás, s valójában mennyibe fog majd kerülni a volt szülőotthon átalakítása és működtetésének évenkénti biztosítása.

Ami pedig az 1947-ben elkészült „szülőotthont” illeti, a kórház bővülését követően „Molnár Lajos igazgató irányítása idején, akkor a nőgyógyászat és a szülőotthon bekerült a kórház területére, s ott működött. Korábbi helyén pedig Podmaniczki főorvos vezetésével hospice-ellátás zajlott, egészen addig, amíg iskola nem lett az épületből.” 

http://www.21keruleti-hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=a-csepeli-korhaz-egy-evszazada  

Dr. Molnár Lajos egyébként a rendszerváltás előtti időkben volt a Csepeli Kórház igazgató-főorvosa. Amikor bezárták az intézményt, akkor már nem szülőotthonként működött. Ezért ezúton üzenjük az államtitkárnak: mielőtt nyilatkozgat, legalább olvassa el a csepeli egészségügyi ellátás történetével foglalkozó dokumentumokat. 

Blogunk több alkalommal foglalkozott a témával, legutóbb április 9-én. 

https://csepeliek.blog.hu/2021/04/09/mar_a_szinet_sem_birjak_csepelnek_a_hirmondo_gazdai 

Borbély úr ugyanakkor már 2019 októberében foglalkozott a felújítással, majd 2020. május 27-én a csepel.hu-nak a következőket nyilatkozta: 

„ Az Egészséges Budapest Program keretében összesen 2,7 milliárdot kapott a kerület, ehhez tett hozzá az önkormányzat 191 millió forintot. A pénzt többek között az egynapos sebészet megvalósítására, valamint az orvosi műszerpark fejlesztésére fordítják. A Csepeli Szülőotthon épülete teljes egészében megújul, és orvostechnikai, valamint informatikai eszközökkel szerelik fel.” 

https://www.csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/12839-ujabb-egeszsegugyi-beruhazas-csepelen 

Urak! Be kellene már fejezni az összevissza beszélést. Akkor most mennyit kapott a kerület az utóbbi két évben, mennyit és mire használtak fel a 2,7 milliárdból, mit akarnak csinálni a valamikori szülőotthonban, s mikor fejezik be a beruházást? 

……….

 „A koronavírus harmadik hullámában rengeteg a fertőzött, az egészségügy túlterhelt, magasak a halálozási adatok. „ - olvasható a csepel.hu április 8-án közzétett cikkének bevezető sorában. A 444.hu szerint pedig az „elmúlt három napban jelentették a legtöbb halálos áldozatot a járvány történetében”, s Európában változatlanul élen vagyunk a lakosságarányos áldozatok számában. Erről a kormány, de a helyi média is hallgat. A polgármester meg, igaz, némi késéssel, de április-7-én, saját fb oldalán átvette a kormányfő szövegét: „Csak az oltással vethetünk véget a járványnak...” Blogunk április 9-én, a Csepeli Hírmondó legutóbbi számában közöltekre reagálva a Magyar Orvosi Kamara és több szakmai szervezet, szakember véleményének idézésével, több ország tapasztalatára hivatkozva cáfolta az oltással kapcsolatosan idézett állítást. 

https://csepeliek.blog.hu/2021/04/09/mar_a_szinet_sem_birjak_csepelnek_a_hirmondo_gazdai#more16494976

A 444.hu, a miniszterelnök pénteki interjújára reagálva a dán adatokat hozta fel, amelyből kiderült, hogy a dánok nem csak oltásra koncentráltak. Az eredmény igazi sikertörténet:

„Az 5,8 milliós Dániában 221 covid-fertőzött van kórházban. Nálunk 11 363. Ott 37 koronavírusos beteg van intenzíven. Nálunk erről napi adat nincs, Gulyás Gergely tegnap a kérdésünkre azt mondta, hogy 1 827 koronavírus-fertőzöttet ápolnak intenzíven. Ott 24 covidos beteg van lélegeztetőn. Nálunk 1 364.  Dániában eddig összesen 2 436-an hunytak el a járványban. Nálunk 22 966-an….Lakosságarányosan, egymillió főre a dánok áldozatok száma: 420, a magyar áldozatok száma: 2367. 

https://444.hu/2021/04/09/ami-az-orban-interjubol-kimaradt 

Ennél is szomorúbb helyzetet vetít előre a Népszava szombati száma, amikor arról ír, hogy „harmincszor pusztítóbb a harmadik szakasz az elsőnél – derült ki a 22 691 Covidban elhunyt áldozat adatainak elemzéséből...Áprilisban nem lenne szabad visszatérni a termekbe...” (Népszava, Halálosabb hullám, 2021. április 10.)

A szakmai vélemények a nemzetközi tapasztalatok azonban nem számítottak/számítanak: húsvét után enyhítettek a szigorú korlátozásokon. Igaz a középiskolák esetében pénteken vissza is vonták. 

Vox-anzágo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9416496604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása