CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jogszerűvé tették a lopást az Orbán-rendszerben, de ettől még az elfogadhatatlan

2021. május 04. 00:01 - csú

tolvaj_lopas_allami_lopas.PNGCudar évek jönnek! A számtalan Orbán-közeli alapítvány gründolása, a Budapest Bank elajándékozása saját maguknak, akárhogy szépítjük is, lopás.  Hiába történik kétharmaddal, hiába foglalják törvénybe, az az eredménye, hogy az állami vagyon felett egy szűk kör rendelkezik, és annak előnyeit nem a társadalom, hanem néhány kivételezett élvezi.

Észre sem vette senki, de az állam egyetlen kereskedelmi bankjának ellenőrzését átvette a felcsúti klán. Ugyanis a Budapest Bank Zrt.-t a kormány beolvasztotta a Magyar Bankholdingba, amelyben az állam csak kisebbségi tulajdonos. Többségi tulajdonos nincs, a részvényeken közel egyenlő arányba osztoznak Mészáros Lőrinc és Vida József érdekeltségei, valamint

a magyar állam. Most még teljes az összhang a három tulajdonos között, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz. Előfordulhat, hogy kormány nem tud fellépni a közvagyon védelme érdekében, ha a két NER-milliárdos ezt másként gondolja.

Az elmúlt hónapokban a kormány soha nem látott kvázi privatizációt vitt végbe: több ezer milliárd forintnyi állami vagyont ajándékozott NER-alapítványoknak, vagy - mint a BB esetében - játszott át NER-milliárdosoknak. A Fidesz már komolyan számol a bukás lehetőségével, ennek jele, hogy az állami vagyon olyan mértékű ellenszolgáltatás nélkül magánosítása zajlik, amit korábban el sem tudtunk képzelni. Láthatóan arra készülnek, hogy a politikai hatalom elvesztése után is gátolják az új kormány, az ország működését. Mert azt hiszik, hogy ők mindent megtehetnek.

Ezek az ügyletek, a számtalan NER-alapítvány gründolása, a Budapest Bank elajándékozása saját maguknak, akárhogy szépítjük is, lopás. Kimeríti a Btk számos paragrafusát, például a hűtlen kezelést vagy a vagyoni hátrány okozását. Hiába történik kétharmaddal, hiába foglalják törvénybe, az az eredménye, hogy az állami vagyon felett egy szűk kör rendelkezik, és annak előnyeit nem a társadalom, hanem néhány kivételezett élvezi.

Az Orbán-kormány megpróbál fából vaskarikát kovácsolni, de akárhogy is forgatják, a közvagyon elajándékozása, a lopás nem lehet törvényes. Csak jogszerű: olyan, mintha. Ettől még persze korántsem garantált, hogy az elkövetők – a kormány tagjai, a vagyongazdálkodásért felelős miniszter, a lőrinci vagyon legfőbb haszonélvezője, a kormányfő -  megkapják méltó "jutalmukat". Ez ugyanis már az igazságszolgáltatáson múlik. Cudar évek jönnek.

Papp Zsolt (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr516512958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása