CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli szemmel: Kínszenvedés az M0-ás Deák híd miatt

2021. május 10. 00:02 - csú

m0-as_zsufolva_1.PNGCsepelre jönnek, Csepelről mennek...Itt nemcsak a sávokat tolták el. A folyamatos javítgatás miatt állandósul a zsúfoltság, a közlekedési káosz. Nem látszik a vége...

Saruk, sarkak és sarak. A saruk évezredek óta az ember közlekedését, járását megkönnyítő alkalmatosságok voltak. A sarkakról pedig sokaknak Achillesz egyetlen sérthető pontja jut az eszébe. A csepeliek hónapok óta újra ízelítőt kaptak abból, mi történhet akkor, ha a saruk tönkremennek...

Megint az M0-ás hidakról van szó. Most még nem az eltörött hidat alátámasztó saru-öntvények hibájából adódó korlátozásból jött a baj, hanem „csak” egy balesetből, meg a híd közelében (szerintem teljesen felesleges pénzszórással) épített zajvédő falak szerelési munkálatai okoztak elviselhetetlen dugót. Mert mint mi csepeliek már évtized óta látjuk, - ha valakinek az útigazgatóság vezetői közül úri jókedve úgy hozza, hétvégére, /de hetekre is/ leállíthat sávokat hidakat. Lehetnek ezek választópanelek, világítótestek, vagy terelőkorlátok, de akár dilatációs rácsok, aszfalt kopóréteg karbantartása is, - azonnal  csökkentik a híd áteresztő képességének akár felét is. Hadd szívjon a nemzetközi szállítmányozás!

Miért?  Csak!

Félreértés ne essék, ezek nem műszaki okok! Ezek elfuserált emberi intézkedések!

És miért teszik ezek a többségében fideszes politikai kinevetettek? Mert megtehetik! Náluk ugyanis semminek nincs, és nem is lehet következménye!

A neheze pedig még hátra van. Mára minden érdeklődő tudhatja, hogy az M0-ás Deák Ferenc híd

rendszereket és kormányokat átívelő, elfuserált instrumentum! A sarutörés ugyanis nem egy elhanyagolható jelenség. /Egy híd esetében egyébként sem lehet elhanyagolható jelenségről beszélni./ Itt minden tizedmilliméter, mindem anyagminőségi eltérés, és minden technológiai szabálytalanság végzetes hatású lehet.

A törött sarukat cserélni kellene! Ehhez a hidat emelni szükséges. Az emeléstől feszültségek, hajszálrepedések keletkezhetnek. Az anyag felkeményedhet, rideggé, törékennyé válhat. Ezek csak töredékei a veszélyeknek. Hiú ábránd azt hinni, hogy minden jó lesz!

Ez a híd nagy valószínűséggel sosem lesz tökéletes! Véglegesen elcseszték! Persze a profit már csilingelt néhány érdekelt kasszájában. Az elfuserált teremtményt meg javítgassa, a nép!

Hogy kiknél csengett a kassza? Hát azoknál, akiket a hatalmasok kijelöltek a meggazdagodásra.

És kik szívnak, mint a kanadai torkos borz? Hát az a nép! Nem csak a csepeli és a magyar, hanem mind, amelyik a jobb és rendezettebb világot, az Európai Uniót akarja.

Nekünk csepelieknek és hazai utazóknak, valamint az Európai Unió közúti közlekedésének egy jelentős csomópontja bekrepált! Lehet toldozni, meg foltozni, de ebből tökéletes alkotás sosem lesz. Úgy néz ki, hogy kevés kivételtől eltekintve e híd kivitelezőinek sikerült megtalálniuk a hídépítés évezredes gyakorlatának Achillesz-sarkát.

Forrás: Horváth Gyula Saruk és sarkak című írása a szerző Facebook oldalán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7516504980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása