CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Zűrös ügyek, elszálló illúziók! Mi nincs még szétverve?- Egy hét Csepelen (2020. május 10-től 16-ig)

2021. május 16. 00:02 - csú

ekkorat_hazudik_nemeth_szilard_ennyit_hagyunk_csepelbol.PNGKíséret járja be Csepelt, Németh Szilárd kísérete, és mindenre ráteszi a kezét, amire csak lehet, ami a csepelieknek érték: Csepel SC, Kis-Duna-part, városfejlesztés, sport és HÉV. Utódja, a kerületi polgármester pedig csak nézi, nézi a foglalást, és tehetetlenül hallgat vagy bólogat. Ebben a jó társaságban, a jövő évi választáshoz közeledve, Németh  megmutatja: ekkora ígéretet kaptok tőlem

Lakossági fórum volt kedden a csepeli HÉV ügyében. Online. Az elhangzottakról keveset tudtunk meg a fórumot tartó Borbély Lénárd polgármestertől és Vitézy Dávid BFK vezérigazgatótól, akik, május 12-én saját fb oldalukon közölték a hírt. A csepel.hu az előbbi tájékoztatóját vette át: https://csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/13377-mondja-el-velemenyet-a-h7-hev-fejleszteserol

Arról, hogy hányan vettek részt a „csepeli lakossági fórumon” mit kérdeztek, mondtak, senki nem írt le egy betűt sem. Az önkormányzati honlap szerint a csepeliek „hozzászólhattak...feltehették kérdéseiket is” Egészen elképesztő, hogy egy tájékoztatással foglalkozó honlap ennyivel megelégedjen. Borbély meg inkább önmagát idézte, Vitézy szerint a fejlesztés szükségességét „senki sem vitatta”, s a fórumról készült videofelvételt majd közzéteszik. Másnap, 13-án a vezérigazgató fb oldalán és a JouTobe-n meg is jelent egy felvétel, amelyen láthattuk és hallhattuk a vezérigazgatót, a kivitelezők első számú vezetőit és Borbély Lénárdot, összesen 1óra 16 perc 58 másodperc időtartamban. Utána se kép se hang, így ma sem tudjuk, hogy a notabilitások előadásai után hányan vettek részt a fórumon, kik szóltak hozzá, mondtak véleményt a nézők közül. Talán majd egyszer. Az azért érdekes, hogy sem Borbély, sem a csepel.hu nem tette közzé a vezérigazgató által feltett videofelvételt. Miért nem?

Van azonban néhány megjegyzésünk a leírtakhoz:

 

> A polgármester szerint „hihetetlen fontos kérdésről” van szó, ami „a politikától teljesen független” kell, hogy legyen. Hangsúlyozta, hogy az „önkormányzat továbbra is részt kíván venni a munkában”. A kérdés csak az, hogy a kerületi önkormányzat eddigi részvételéről, a szakmai kérdésekben képviselt álláspontjáról, a teljes fejlesztés vitatott témáiról (a felvételből kiderült, hogy vannak ilyenek), miért nem tájékoztatta eddig a csepeli közvéleményt? Kiemelte továbbá, hogy a „kivitelezés során törekedni kell a leggyorsabb munkavégzésre.” A felújítás eddig meghatározott befejezési határidejének (2020. december 31.) jelentős csúszásával kapcsolatban tolmácsolta „az itt élők elégedetlenségét.” Ennyi. Bár blogunk eddig megjelentetett cikkeiben élesebb kritikákat olvashattak, mégis sikeres törekedést kívánunk a kivitelezőknek augusztus 31-ig. Addig legalább elmerenghetünk a fórumnak nevezett programon, s majd kitölthetünk egy kérdőívet, arról, hogy milyen HÉV-et akarunk. 

Viszont ismét megtudtuk, hogy korszerű, modern és a XXI. századi színvonalnak megfelelő városrésszé alakulhat kerületünk. Azt, hogy mikor, nem hangzott el! Lehet, hogy még a két előadó sem tudja, de szeretnek vagy kénytelenek ígérgetni, mert többre nem futja… 

> Vitézy úr a fórum utáni napon négy „kulcsfontosságú” problémát nevezett meg: a HÉV „elöregedett”; nem éri el a belvárost, ezért meg kell hosszabbítani; a fejlesztés a Szent Imre tér fejlesztését is elindíthatja a buszjáratok átszervezésével; a ráckevei HÉV Kálvin térig való bevezetése csökkenti fogja az agglomerációs forgalmat Csepelen. Fantasztikus. Csupa „új” információ. Hozzátette nagyívű, semmi újat nem tartalmazó szövegéhez, hogy „a hév közlekedése a mi beruházásunk megkezdése előtt helyre fog állni a korábban ismert vonalon a Boráros térig”, mert a beruházó megígérte, hogy szeptember elejére elkészül a beruházás ezen részével. Ha megígérte, akkor úgy legyen!

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2021/05/09/csabitas_cselezes_csapdaallitas_csepelen_egy_het_2021_majus_3-majus

……….

Hét év után három gyanúsítottja van az Öveges programnak – írta a telex.hu hétfőn. https://telex.hu/belfold/2021/05/11/oveges-program-hadhazy-akos A cikk szerint „az ügyben eredetileg 2014-ben indult először büntetőeljárás,...és még a Miniszterelnökség belső vizsgálata is szabálytalanságokat talált...az unió csalás elleni hivatala, az OLAF is nyomozott, és 390 millió forint EU-s támogatást kellett Magyarországnak visszafizetnie.”

Az Öveges programban a kerületi Jedlik Ányos Gimnázium is részt vett és 2014. szeptember 8-án adták át a több mint 300 millió forintnyi uniós támogatásból létrehozott Természettudományi Labort. https://www.jedlik.hu/esemenyek/2014-15/termeszettudomanyi-labor 

A hatalmas összegben munkafüzetek írása, szövegszerkesztési-, tanulmány készítési-, tanterem foglaltsággal foglakozó szoftver vásárlása is kötelező feladat volt. Az előírt kötelező feladatokról annak idején sok pletyka terjedt el. Sokan, sokat nyertek a programon. A beruházást mind a 43 önkormányzat esetében a helyi önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) irányította. Átadásakor Németh Szilárd, még polgármesterként, többek között az alábbiakat mondta: 

 „Büszke vagyok rá, hogy itt Csepelen, a Jedlik Ányos Gimnáziumban egy gyönyörű, új, tanulóbarát laboratóriumot építhettünk fel. Ez a labor óriási szakmai lehetőség a pedagógusoknak és hatalmas kaland a csepeli diákoknak. Fontos eredmény, hogy a megvalósítás során közel 50 millió forintot sikerült megtakarítanunk, így a programot új elemekkel bővíthetjük.” 

http://www.ma.hu/tudomany/224833/Csepelen_kepzik_a_jovo_termeszettudosait 

Ha 50 milliót megtakaríthattak, akkor az eredeti program túlárazott volt. Hol és ki árazta túl az Öveges programot? Miért kellett milliókat visszafizetni az uniónak? Ki vagy kik ezért a felelősök? Az eddigi adatok szerint 2016-ban több önkormányzatnak kellett szabálytalan felhasználások miatt különböző nagyságú támogatási összegeket visszafizetni. https://www.parlament.hu/irom40/10102/10102-0001.pdf 

Reméljük, Csepel nem volt közöttük!?

……….

Lex Munkásotthon után Lex Csepel SC törvény – természetesen Németh Szilárd módra.  Hogy miről van szó? Az „éjszakai beterjesztő” Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn beterjesztett törvényjavaslatáról, amely a Budapesti Diákváros megvalósításáról szól. https://www.parlament.hu/irom41/16226/16226.pdf  Mivel a fideszes vezetésű csepeli önkormányzatnál nem szokás bírálni a fideszes hatalmat, Borbély és a helyi Fidesz most is hallgat. Pedig a javaslat érinti Csepelt is, mégpedig egy, a címmel semmilyen összefüggésben nem lévő témával. A csepeli sportfejlesztésekről van szó. Idézzük a pontos szöveget:

 (2) A Csepel SC fejlesztési program az Ngtv. szerinti kiemelten közérdekű beruházásnak minősül.

(3) A (2) bekezdés szerinti kiemelten közérdekű beruházás helyszíne a Budapest XXI. kerület belterület 201861/2 és 205805 helyrajzi számú ingatlan.

(4) A (3) bekezdés szerinti ingatlanok tekintetében településrendezési feladatok megvalósítása, végrehajtása érdekében építési, telekalakítási és változtatási tilalom nem alkalmazható.

(5) A (3) bekezdés szerinti ingatlanokra vonatkozó önkormányzati rendeletet a (4) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell alkalmazni. Amennyiben önkormányzati rendelet a (4) bekezdésben foglaltakkal ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette a (4) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.”

A nem idézett (1) pontban olvasható, hogy a kiemelten közérdekű sportfejlesztés „az érintett állami és önkormányzati szervek, a civil és egyéb szervezetek, valamint a természetes személyek együttműködésével valósul meg.” Nem valószínű, hogy előzetesen egyeztettek a csepeli polgármesterrel, így, szerintünk az idézett mondat már leírásakor sem volt igaz. Arról nem is beszélve, hogy a kormány már ott tart, hogy a párt alelnöke, államtitkára érdekében terjeszt be a helyi önkormányzati vezetés véleményétől eltérő törvényjavaslatot. Egyre nyíltabban és egyre többször diktál demokráciaellenes döntéseket. Ha elfogadják, nyugodtan kimondhatjuk: onnantól kezdve nincs jelentősége Borbély Lénárd Csepel SC-vel kapcsolatos önálló álláspontjának. Mint ahogy előre látható volt, simán elvesztette, ezt a harcot. Németh Szilárd nyert. Sajnos, ezzel szerintünk a kerület is vesztett, s még nem tudni, mit nyer a csepeli sport. Nincsenek illúzióink.

……….

Május 11-én egy másik fideszes képviselő is úgy gondolta, hogy segíteni kell párttársainak a Főváros I. kerületi önkormányzata ellen vívott lakáscsatájukban, s benyújtotta törvényjavaslatát, hogy az önkormányzati lakások valós forgalmi értékük akár 15 százalékáért is megszerezhetők legyenek. 

https://hvg.hu/ingatlan/20210512_onkormanyzati_berlakas_borocz Természetesen ez is érinti Csepelt, ahol az önkormányzati tulajdonú bérlakások száma 2020-ban kb 1400 volt. Fontos részei az önkormányzat teljes vagyonának. Esetleges értékesítésük csökkenti az önkormányzati vagyont,    ráadásul áron aluli értékesítésük konkrét anyagi veszteséget is jelenthet. Arról nem is beszélve, hogy komoly lakhatási, szociális válságot is okozhat a kerületben. A valós veszélyeket felismerve eddig már 25 országos szakmai szervezet fejezte ki tiltakozását az önkormányzati lakások kiárusítása ellen, de elítéli a javaslatot a főpolgármester és több kerületi polgármester is. https://444.hu/2021/05/14/25-szakmai-szervezet-kozosen-tiltakozik-az-onkormanyzati-lakasok-kiarusitasa-ellen 

Csepel polgármestere ebben a kérdésben is hallgat. Így lesz egy vezetőből egyszerű pártkatona, bólogató bábu, aki fontosabbnak tartja kormánya és pártja érdekeit az általa vezetett kerület, Csepel lakóinak érdekeinél. Pedig a javaslat szembemegy az európai fővárosok többségében tapasztalható trendekkel is, derült ki a Népszava pénteki írásából. A cikk szerint például amíg Budapesten 4,5 % a bérlakások aránya, addig a példának, laboratóriumnak tekintett Bécsben 39 %, Amszterdamban meg 52 %.

https://nepszava.hu/3119653_kenyszereladas-mellekhatasokkal-avagy-egyenes-ut-a-gettosodas-fele 

A Fideszen belül is komoly vitákat generált a képviselő javaslata, s egyre több fideszes kerületi polgármester mondta ki véleményét, mert marhaságnak tartotta a javaslatot. https://444.hu/2021/05/14/a-fideszben-meg-senkit-nem-ert-retorzio-a-velemenyeert-a-partja-otletet-marhasagnak-tarto-polgarmester-szerint 

……….

A héten tehát folytatódott az önkormányzatiság szétverése. Az elmúlt évek alatt ugyanis a kormány már csökkentette a helyi önkormányzatok igazgatási, hatósági jogköreit, elvette iskoláikat, adóbevételeik jelentős részét, most pedig azt tervezi, hogy a megmaradt forgalomképes vagyonukat osztja szét a gazdagabbak körében, földönfutóvá téve a lakásgondokkal küzdő emberek százezreit. Kerületünkben ráadásul Németh Szilárd a Csepel SC több milliárdos sportingatlanait is átmentette az általa létrehozott alapítványi vagyonba. Tudatosan teszik tehát súlytalanná a helyi önkormányzatokat, köztük a 75 ezres Csepelt. A Nemzeti Együttműködés Rendszere elnyel mindent. A következő esetleges lépés: az önkormányzati választási rendszer felszámolása, s ha ez bekövetkezne, akkor a csepeli hivatal főbejárata fölé csak annyit kell kiírni: Magyarország Kormánya Budapest, XXI. kerületi Elöljárósága. Bár sokak szerint már tavaly ki kellett volna írni. 

E.-S.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6216560908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása