CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elvonult a vihar Csepelről? – Tiltakozást tiltakozás követ – Süket fülek a fideszes döntéshozóknál- Egy hét (2021. július 5-től 11-ig)

2021. július 11. 00:02 - csú

csepeli_vihar_hvg-2021-07-09.jpgMegbénította Csepelt a szélviharral kísért, hirtelen lezúduló jég és eső. Ki fog segíteni a károsultaknak? A kárelhárításhoz kevés az információ a HIVATALOS kerületi, önkormányzati  kommunikációban 

Szinte teljesen leállt a forgalom, a Szent Imre téri víztömeg miatt a HÉV sem tudott továbbmenni, a pótlóbuszok a térig közlekedtek, „a  katasztrófavédelem azt közölte, hogy jellemzően letört faágak, kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat….Több helyszínen a hirtelen összegyűlt csapadékot szivattyúzni kellett. Kora estig 14 épületkárról kaptak bejelentést, legtöbb esetben kéményeket és tetőket rongált meg a viharos szél, illetve a jégeső.” A vízözön szerű esőzés következményeivel foglalkozott a TV1 is.

Az önkormányzat hivatalos honlapja, a csepel.hu viszont szombat estig egy sort sem írt a viharról, illetve a csepeli károkról: közlekedés leállása, pincék elöntése, a jégeső miatti autós károk, kertekben, gyümölcsösökben okozta károk, stb. Tudjuk, elindult a kárelhárítás, de a lakosság gyors tájékoztatása, a figyelemfelhívás a károk rendezésének és az önkormányzat segítségének igényléséhez, az önkormányzat vezetésének szolgáltatási és tájékoztatási kötelességei közé tartozik. Miért maradt el a hivatalos tájékoztatás, ki ezért a felelős?

Két petíciót is indítottak a héten csepeli szülők, pedagógusok, iskolaigazgatóik kinevezése érdekében a peticiok.com oldalon. Az egyik a Kazinczy Ferenc Általános Iskola, ahol Hegedűsné Fábián Ágnes, a másik a Gróf Széchenyi István Általános Iskola, ahol Varga Veronika intézményvezetői kinevezését kérik a minisztériumtól. Hegedűsné petícióját eddig 638-an, Varga Veronikáét 524-en írták alá. Mindkét pályázó elismert a szülők és a pedagógusok körében, a minisztérium viszont indoklás nélkül utasította el pályázatukat. A fideszes jogszabályok alapján megtehetik. Így alakították a törvényt a Fidesz képviselői. A csepeli önkormányzat vezetése nem is foglalkozik az üggyel, annak idején minden megjegyzés nélkül átengedték, az iskolák működtetésével együtt, a kinevezési jogokat a minisztériumnak. Borbély úr meg sem szólal, ki sem áll a helyi tantestületek, az érintett pedagógusok és a szülői munkaközösségek mellett. Ezzel együtt, véljük, a helyi tankerület és önkormányzat ellenére nem hozták volna meg a minisztériumban ezeket a döntéseket. Mi meg hagytuk, hagyjuk. Meddig?  

………..

Csepel megválasztott országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs, szerdán, saját fb oldalára írta ki: a polgármester kiárusítja a csepeli vagyont! Tényleg eladták az Észak-Csepel területén lévő maradék önkormányzati ingatanokat? Utánanéztünk. A témával kapcsolatos dokumentum, ha nehezen is, de elérhető a csepel.hu-n.  Címe:  

„Javaslat egyes önkormányzati tulajdonú ingatlanok pályázati kiírására fejlesztések megvalósítását támogató forrás biztosítása érdekében” 

(csepel.hu – önkormányzat – polgármesteri határozatok – veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelmi törvény alapján (képviselő-testület helyett) hozott határozatok – 124/2021.(VI.04.) polgármesteri határozat)  

A javaslat szerint a polgármester pályázatot írt ki:

> a Weiss Manfréd úton két ingatlanra, összesen 23 hektárra, 1 milliárd 541 millió forint +ÁFA értékben.

> A Szállítók útján négy ingatlan értékesítését hirdette meg, majd 504 millió+ÁFA értéken.

> Végül dobra verte a Gyömbér utcai ingatlant, 88 millió+ÁFA áron. 

Azaz összesen 2,1 milliárd+ÁFA opciós vételárra vár a pályázóktól árajánlatokat.

Tényleg elindult a csepeli vagyon kiárusítása. A javaslattevő a meglévő földutakra és „számos olyan terület” - re hivatkozott, amelyekhez további forrásokra van szükség. Arról nem írt, hogy a kormány az elmúlt másfél évben már milliárdokkal segítette ki Csepel fideszes önkormányzati vezetését. Több mint 3 milliárdot(!) adott útépítésekre, vagy például „a tavalyi egy milliárdon felül idén további 750 millió forintot” kapott a kerület egészségügyi fejlesztésekre.(csepel.hu) Akkor mit takar a számos terület, amelyre milliárdokat akarnak költeni? A polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ahol beszámolt a veszélyhelyzetben végzett munkájáról, minderről egy szót sem írt. Miért? Mi van a háttérben, mit akarnak elhallgatni?  

A pályázati felhívást június 7-én írta alá a polgármester. Beadásuk és felbontásuk határideje június 22-én(!)) volt. Két hét(!) jutott a pályázóknak a pályázat előkészítésére és beadására. Lehet, hogy a pályázók már régóta tudtak a kiírásról? Lehet, hogy már el is kelt minden ingatlan, de a felbontásról egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra. Miért nem? Mikor tájékoztatják a területek privatizációjáról a testületet, illetve a lakosságot?

Csak megjegyezzük, hogy a szocialisták 2005 decemberében Csepel északi részén 82 hektáros területet adtak el, 9,9 milliárd+ÁFA áron. Akkor az index.hu azt írta, hogy „Pár óra alatt eladták Észak-Csepelt”. https://index.hu/belfold/budapest/fadesa/ 

Arról nem olvashattunk a korabeli cikkben, hogy nyilvános pályázat után nyilvános képviselő-testületi ülésen született döntés, nem Észak-Csepelről, csak egy részének értékesítéséről. Most Borbély úr egymaga döntött a pályázat kiírásáról, ráadásul szerintünk irreálisan alacsony áron hirdette meg a telkeket.

Az eladott északi területekért a vevő 2005-ben hektáronként nettó 121 millió forintot fizetett, Borbély úr a két Weiss Manfréd úti ingatlanért, 16 évvel később(!), hektáronkénti nettó ~67 millió forint kikiáltási árat jelölt meg, miközben ezen időszak alatt jelentősen nőttek az ingatlanárak, az inflációról nem is beszélve. 

Vajon mit mondana most Németh Szilárd Borbély döntésére, amikor 2005 decemberében a Képviselő-testületi ülésen „gyáva, igazságtalan és kapzsi döntésnek nevezte a képviselő-testületi határozatot”? Nem kellene a fideszeseknek egyszer már elgondolkodni vezetőik, így például polgármesterük alkalmasságáról? 

……….

Borbély Lénárd valamiért nagyon NEM szereti a kék-piros színösszeállítást, ami 1912 óta a Csepel SC színe, és a fideszesek által elfogadott új csepeli címerben és a zászlóban is meghatározó.  A narancs szín a kedvence, amely sokak szeretett színe, sok ország zászlajában megtalálható, hagyományos színe pl. a holland királyi párnak, de sokan szeretik a sportban, kultúrában, a politikában is. Nincs ezzel semmi baj. A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség színe is ez. Ezzel sincs semmi baj. Az már baj, ha a polgármester a Csepeli Napközis Tábor átadása során, mint ahogy a június 5-i csepel.hu általi tudósításból láthattuk, Fidesz kampányrendezvényt csinált a közpénzből újjáépített  önkormányzati létesítmény átadási ünnepségéből. Narancsszínű székek, nap ellenvédő sátortetők sok-sok, gyerekek kezébe adott narancsszínű lufi. 

A kampányrendezvényhez természetesen nagyszabású programot is nyújtottak a részvevőknek, költségei majd csak később, az idei költségvetés módosításakor kerülnek napvilágra. Az átadási ünnepség teljes költsége természetesen nem fog majd a Fidesz választási kampányszámláján szerepelni. Nekik semmi közük az egészhez – mondják majd. Utána meg hallhatjuk, hogy bezzeg az ellenzékiek milliókat költöttek a pártkampányra. 

……….

Ez a pártpolitikai hozzáállás, folyamatos kampányolás figyelhető meg a csepel.hu-n is megjelent június 5-i hírben is, melynek címe: Átadták a felújított urológiai osztályt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban. Az Egészséges Budapest Program keretében felújított osztály átadásán megjelent 1 miniszter, 2 országgyűlési képviselő, köztük Németh Szilárd, 1 parlamenti államtitkár, Borbély Lénárddal együtt 4 polgármester és a kórház főigazgatója, valamint az osztályvezető főorvos. Hiányzott viszont Csepel megválasztott országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs, akit meg sem hívtak az átadásra és a főpolgármester vagy képviselője. Miért nem hívták meg őket az átadásra? Ki ezért a felelős? Vagy így akarják „lejáratni” az ellenzéki politikusokat? Önmagukat járatják le. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3316618410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása