CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szarvashiba Csepel határában, aminek nincs felelőse?

2021. szeptember 14. 00:02 - csú

deak_ferenc_m0-as_hid_1.PNGElméretezték a pilléren lévő sarukat, amik folyamatosan törnek. Manapság a tudomány rendelkezik megoldásokkal, kipróbált és alkalmazott méretezési elméletekkel, jól képzett, egyetemeken tanult tervezőkkel, építési módszerekkel, eszközökkel és gyakorlatokkal. Akkor mégis hogyan fordulhatott elő?

A Deák Ferencről elnevezett (csúfolt) hídhoz hasonló műszaki tartalmat mutató acélszerkezeteket az emberiség már a XIX. században is készített. A hazánkban megépült első Duna híd, a Lánchíd ennél (a szekrényes szerkezetnél, és a sok pilléren támaszkodáson) sokkal bonyolultabb szerkezet. És még üzemel, áll most is! A Deák híd meg áll ugyan, de csak dísznek. Kapacitásának alig a felét képes évek óta elhordani. Az ok, - a sajtó tájékoztatása szerint - elméretezték a pilléren lévő sarukat, amik folyamatosan törnek. Ez bődületes hiba!

Manapság a tudomány rendelkezik megoldásokkal, kipróbált és alkalmazott méretezési elméletekkel, jól képzett, egyetemeken tanult tervezőkkel, építési módszerekkel, eszközökkel és gyakorlatokkal. Akkor mégis hogyan fordulhatott elő ez a szarvashiba?

Látjuk, hogy Európa népeinek árui, emberei, és a hazai állampolgárok órákat tolongnak a közel negyven fokos melegben a csonka hídon, és az oda vezető utakon. Emberek szenvednek (és ne adj isten halnak meg) a dugókba szorult mentőkben, de arról még senki sem hallott, hogy ennek a bajnak felelőse lenne!

Senki nem gondol arra, hogy

szabotázs vádjával bárkit gyötörjenek és egy kirakat perben büntessenek meg elrettentés gyanánt. Ez a sötét feudalizmus, és az újkori terror világa, ezért megvetendő, embertelen. De azt igen sokan gondolhatnák, hogy azok közül, akik ezt a helyzetet előállították, ezt a kárt előidézték, jó néhányat érdemes lenne megnevezni. Rámutatni, hogy a lelketlen felelőtlen munka, vagy az elvtelen pénzéhség milyen áldozatokkal jár a nép köreiben.

A felelősek nem az olvasztárok, kőművesek, forgácsolók és lakatosok, sokkal inkább a tervezőasztalnál mélázók, de leg inkább a profit maximalizálására törekvő szerencselovagok lehetnek. Ők, akik most sem a Deák híd dugóiban, vagy a felelőségre vonás kérdései alatt izzadnak, sokkal valószínűbb, hogy az Adria orgiáiban lihegnek kedvükre. És tehetik, mert itt ugyanis védettek. Lehet, hogy a törvénytől igen, de a nép felháborodásától nem!

A fenti bejegyzés  szerkesztett részlet Horváth Gyula: Szabotázs című fb-s bejegyzéséből

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3516661840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása