CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Él és legyőzi a rosszindulatot, az akadályokat a megújuló Csepeli Munkásotthon

2021. szeptember 17. 00:02 - csú

csepeli_munkasotthon_uj_weblap_honlap_2021-09-16.PNGMegújult honlappal jelentkezett a Csepeli Munkásotthon Alapítvány. https://www.csepelimunkasotthon.hu/  Elérhető a Facebook-on, az Instragramon, a Youtubon, a TikTok-on is. Ami persze ennél is fontosabb, oldalain a helyzethez képest gazdag őszi programot kínálnak az intézmény vezetői. Remélem a negyedik járványhullám ellenére a remek tervek meg is valósulhatnak majd, csakúgy, mint a klubok, szakkörök, együttesek felsorolt rendezvényei. 

Ez azonban még nem a régi, gazdag kínálata az intézménynek. Látva a törekvéseket, egyértelmű: ebből a költségvetésből, amelyet az önkormányzat idei támogatása „tett” némileg jelentősebbé, egyelőre ennyire tellett/telik. Kijavították a legszükségesebbeket, elhárították az omlásveszélyt stb., de mindez kevés a szükségesé vált felújításokra, műszaki korszerűsítésre, a régi színvonalas, a kerület kulturális életére jelentős hatással lévő események, közösségteremtő programok létrehozására, az elengedhetetlenné vált könyvtári fejlesztésre,

új, a fiatalokat vonzó rendezvények megszervezésére. 

A munkásotthon költségvetésének két „lába”, a saját forrású bevételek és az önkormányzati támogatás mellől hiányzik a harmadik, az állami támogatás. Immár 10 éve. A Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI), amely elosztja az állami költségvetésben a közművelődési intézményeknek évente biztosított állami támogatást, s amelynek a Csepeli Munkásotthon Alapítvány is tagja, rendre elutasítja a művelődési ház kérelmét. Az okokról többször írtam már e blog hasábjain, például tavaly márciusban, az intézmény fennállásának 100. évfordulója kapcsán is. 

https://csepeliek.blog.hu/2020/03/06/vesztere_tortek_de_megis_el_eljen_soka_a_csepeli_munkasotthon#more15504822

Rövid idézet akkori írásomból:

„...Németh Szilárd….2010-ben…. nem sokkal megválasztása után, minden egyeztetés nélkül megszüntette az önkormányzat és az intézmény együttműködését, majd később megakadályozta az állami támogatás kifizetését is, amelynek éves összegét korábban a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) évente hagyta jóvá. Elérte, minisztériumi illetékesekkel, államtitkárokkal a háta mögött, hogy a…...TEMI végig asszisztáljon saját intézményük tönkretételéhez.”

Németh, tíz esztendő alatt, legalább 500 milliós(!)támogatástól „fosztotta meg” a kerület legnagyobb közművelődési intézményét. A helyzet azóta sem változott, bár a polgármester, Borbély Lénárd, ebben az évben már támogatja, anyagilag is a házat. Németh Szilárd és „csapata” viszont azóta is tartják magukat, mindenféle támogatást elutasítanak. Akkori és mostani felháborodásom oka a TEMI alapszabályában keresendő. 

A Területi Művelődési Intézmények Egyesülete /továbbiakban: Egyesület/ országos hatáskörű, a tagok által önkéntesen létrehozott, önkormányzati elven működő közművelődési közszolgálati feladatokat ellátó - kulturális szakmai érdekvédelem, érdekképviselet és szolgáltatás - civil szervezet. Önálló jogi személy, mely saját alapszabállyal, képviselettel és elkülönült gazdálkodással rendelkezik.” 

http://www.temie.hu/index.php?modul=menupontok&kod=4 

Szerintem egyértelmű. Ebből a Csepeli Munkásotthon Alapítvány esetében épp a lényeg, a „kulturális szakmai érdekvédelem, érdekképviselet és szolgáltatás” nem valósul meg. A többiről is lehetne véleményt mondani, de most nem ez a téma. Ebben a tisztségviselőknek, az elnökség tagjainak személyes felelősségük is van. Lehet persze a hatalom, illetve egyik képviselője mögé bújni, csak akkor nem szabad tükörbe nézni vagy inkább fel kell állni. A hölgyek és urak, akik egyébként közművelődési szakemberek, szakmájukban dolgozva, munka mellett látják el az egyesület működtetésével kapcsolatos elnökségi feladatokat, tíz éve vakon nyomogatják a szavazásokkor a nem gombot. Tisztában vannak a közművelődési intézményrendszer 2010 óta történő tudatos kivéreztetésével. Vajon hogyan számolnak el a szakma felé? Lehet, hogy munkahelyükön, a művelődési házban meg szidják a kormányt, hogy egyre kevesebbet ér az egyre fogyó állami támogatás? Nem kérdezték meg még munkatársaik, hogy mi van a Csepeli Munkásotthonnal, miért nem kapnak támogatást? Hivatkozási alapjukhoz biztos megkeresték/megkeresik a „jogi alapokat”. Elmondhatnák, s igazuk lenne, pl., hogy így működik az Orbán Viktor által létrehozott Nemzeti Együttműködés Rendszere, mi sem tudunk mást tenni. Nem teszik. Hallgatnak. Néha még levélben sem merik megfogalmazni a döntést. Inkább szóban, a munkásotthon vezetőinek megkeresése után, rendre csak annyit közölnek: Németh Szilárd nem engedi. Otthon is ezt mondják? Vagy hozzáteszik, hogyha megszavaznám, akkor mi sem kapnánk?

Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, lassan tíz éve, egy interjúban mondta: „A kompromisszumot teremtő tényezőnek tartom, amire azonban nincsen mentség, az a megalkuvás. A kettő két nagyon különböző dolog.” Sok megalkuvó van ebben az országban. Többek között ezért van, hogy a hatalom, a Németh Szilárd félék mindent megengedhetnek maguknak. A kultúra területén dolgozók megalkuvása azonban az egyik legnagyobb bűn, hiszen a kultúra lényegében a szellemi értékek összessége, s megalkuvói az egész társadalom értékrendjeit rombolják. Sajnos a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete a Fidesz hatalomra kerülése óta ezt teszi. Meddig még? 

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4616691200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása