CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Játék a tűzzel tizenöt év után

2021. szeptember 19. 00:01 - csú

az_mtv_ostroma_-2006-0917-18_bekes_tuntetok.jpgMit műveltek a"békés tüntetők" a Magyar Televízió székházánál 15 évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-18-án

Azt állította Orbán Viktor (a Kossuth rádióban, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének 15-ik évfordulóján): „ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, ezt a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, utána elvette az emberek pénzét, csődbe vitte az országot, még ma is ugyanez az ember a baloldal vezetője”.

Ezzel szemben a tény az, hogy „ugyanaz az ember” nem a baloldalt vezeti, csupán egy baloldali pártot. Az MSZP-t, a Párbeszédet és az LMP-t, mint tudjuk, mások vezetik, az ellenzéki összefogás többi pártja, a Jobbik és a Momentum pedig nem is baloldali. A Gyurcsány nevű „ugyanaz az ember” nem mellesleg ugyanúgy baloldali politikus maradt, mint amilyen 15 éve volt. Ugyanakkor a Fidesz névre hallgató, öregecskedő pártot már több mint három évtizede vezeti ugyanaz az ember, aki közben a Liberális Internacionálé alelnökéből az európai nacionalista szélsőjobb egyik vezére lett. Na, ez tényleg ijesztő.

Azt is állította

Orbán (ugyanott), hogy „a nemzeti konzultációt nagyon nagy sikerrel vezettük be, ezért áll az alkotmányunk olyan magabiztos lábakon, és állja az idők viharát. Szétfeszíteni, megdönteni azóta sem lehet”.

Ezzel szemben a tény az, hogy a gránit szilárdságú alaptörvényt eddig kilenc év alatt kilencszer sikerült szétfeszíteni. Alkotmány-feszítésben világrekord.

Azt állította továbbá a miniszterelnök (szintén a Kossuth rádióban), hogy „teljes zűrzavar van a magyar nyilvánosságban, ezért szeretném világossá tenni, hogy az a pénz, amit Brüsszel újjáépítési forrásként bocsát a tagállamok rendelkezésére, mind hitel. Most Brüsszel politikai okokból ezt a pénzt nem akarja odaadni, mert az LMBTQ közösséggel kapcsolatban vitánk van, de ezek hitelek, amiket majd vissza kell fizetnünk”.

Ezzel szemben a tény az, hogy amit az Európai Unió újjáépítési támogatásként ad a tagállamoknak, csak felerészben hitel. A másik fele vissza nem térítendő támogatás, ráadásul a kölcsön is sokkal kedvezőbb feltételekkel érkezne, mint amelyekkel most a magyar kormány kötvényt bocsátott ki. Brüsszel pedig nem az LMBTQ közösséggel kapcsolatos nézeteltérések miatt nem folyósítja egyelőre az ingyenes támogatást, hanem azért, mert a magyar kormány mindeddig nem adott garanciákat a pénz rendeltetésszerű felhasználására. És mivel Orbán a hitel elköltésébe sem akart semmilyen európai beleszólást, inkább nem vette föl. Most pedig azt mondja, hogy politikai okokból nem adták. Íme, a politikus, aki soha nem hazudott.

Azt állította szintén Orbán (Szlovéniában), hogy a közép-európai gazdasági térség gyorsabban jön ki a válságból, mint a többiek.

Ezzel szemben a tény az, hogy a legutóbbi negyedévben – az előző negyedévhez viszonyítva – Írország, Portugália és Lettország gazdasága nőtt a leggyorsabban, az előző év hasonló időszakával összevetve pedig Írország, Spanyolország és Franciaország a sorrend az EU-ban. A foglalkoztatás sem a mi régiónkban, hanem Lettországban, Görögországban, Dániában, Portugáliában és Ausztriában emelkedett a legjobban. De semmi baj, győzni kell mindenáron.

Forrás: Bolgár György Népszavában megjelent, Az ijesztés hete című cikke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2216692766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása