CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A tudásban gazdagok

2021. szeptember 24. 00:01 - csú

ungvary_rudolf-ok.jpgUngváry Rudolf: Az online szavazáshoz szükséges regisztrációból nem értettem első olvasatra semmit. Rákattintva az oldalára, az „Előválasztás” és alatta a „0. Nyilatkozat és adatkezelés”szöveg látható. Tehát sehol, hogy aki online akar szavazni, annak itt lehet regisztrálni.

Nem részletezem tovább. Az online szavazás szervezői feltehetően elsősorban azokra számítanak, akik informatikailag a legtájékozottabbak. Erre utal, hogy a kérdőívükön arra a kérdésre, kinek milyen böngészője van, csak a fejlesztők legújabb, a felhasználókra kényszerítő változatokat adták meg (Edge, Chrome stb.), a régebbi Explorer csak az egyéb kategóriába írható be.

Holott az internetben kevésbé tájékozottak, ha egyáltalán, nem szívesen vágnak bele egy újabb, még csicsásabb változat betanulásba, és maradnak a régebbinél. A weboldalán Karácsony miniszterelnök-jelölt is csak azt találta szükségesnek, hogy

online segítséget adjon a lakóhelyhez legközelebbi szavazóhelyiség megtalálásához. És akik nem tudnak onlájnül?

Körbekérdeztem, és sokan mások sem értették ezt az oldalt, bele se vágtak. Tanultabb barátaim hamar felvilágosítottak, hogy a Népszava online-ban megjelent az a magyarázat, amelynek hiányában az egész említett regisztrációs oldalt képtelen voltam megérteni. Azaz első lépésben arra kell időpontot kérni, amikor hazulról, vagy mobilról valahol – tetszőleges helyen –elvégezhetem az online választáshoz szükséges azonosítást, és ezután kapok egy ugrópontot, melyet az előválasztás napjaiban megnyithatok és szavazhatok.

Értetlenségemmel talán mégse vagyok annyira egyedül. Többen is lehetnek olyan szavazók, akik használnak ugyan számítógépet, de nem rendelkeznek fejlett informatikai tájékozottsággal. Ép erkölcsi érzékük nekik is van, és – erős optimizmussal – majd inkább személyesen mennek el szavazni a rendszer ellen.

Mint ismeretes, „boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa” (Máté, 5.3 12 KOR).

Akik ezt a honlapot készítették, nagy tudással rendelkeznek, tudásban gazdagok. De amikor a szív, a lélek anyagiakban vagy tudásban gazdag lesz, annyira önelégültté válhat, hogy nem hagy helyet lelkében azoknak, akik e kettőben, vagy legalábbis a tudásban nem olyan gazdagok. Ez a „lelki szegények” tartama a Bibliában. A tudásban gazdagok hozták létre ezt az internetes felület, és nem gondoltak másra, csak a maguk tudására.

Az őket megbízó ellenzéki politikusokra fogok szavazni. Azt viszont tudom, hogy az ellenzék mai politikai elitje is annyira politikai szakember, annyira nagy tudású ember a politikai életben, hogy e nagyszerű tudásban gazdagon nem látja: a mai rendszer urai nem fogják tűrni, hogy kormányozzanak. Azzal a tudással ugyanis nem rendelkeznek, amivel halálos politikai ellenségeik rendelkeznek. Innen nézve az online szavazás okozta probléma csak cseppben a tenger.

Amikor ugyanis végre sikerült regisztrálnom, és az első – azóta elhalasztott – választási napon 7:45-kor megpróbáltam online szavazni, már nem lehetett. Gyorsan elmentem a közeli Széll Kálmán téri szavazósátorhoz. 8:20-ra értem oda. Már hosszabb idő óta ott se lehetett szavazni. „Túlterhelődött a szerver, most javítják.” Mikor hangot adtam annak, hogy ez csak kormányközeli beavatkozás eredménye lehet, joggal felelték, hogy „erre nincs bizonyíték”. Én meg joggal gondoltam, hogy úgy látszik, nem volt elég az elmúlt több mit tíz év. És meglepődve olvastam később a hivatalos előválasztási közleményben, hogy tíz óra felé kezdett lefagyni a rendszer. Mi lehet az oka az én tapasztalatom és a szöveg állítása közötti különbségnek? Megint én nem értek semmit?

Tényleg nem tudják, kikkel állnak szemben?

Elég lesz, ha majd a választást megnyerő egyesült ellenzék kormányt alakít, és hozzányúl a kétharmadot megkövetelő törvényekhez kétharmad nélkül. Például az alaptörvényhez. Miközben még messze nem semmisítette meg a mai rendszer urainak gazdasági háttérhatalmát és mérhetetlen befolyását. Főleg a befolyását a saját, az összes hazugságaikat elhívő tömegeire.

Akkor majd, az utcán sok minden eldől.

Erre a forgatókönyvre eddig senkitől nem hangzott el még csak árnyalatnyi utalás sem, akik tudásban gazdagon értik a mai magyar politikát. Legfeljebb annyi, hogy a rendőrséget az új kormány fogja irányítani, és érvényt tud szerezni majd a jog uralmának.

Persze. Írásban.

Az utcán másképp szavaznak. Ahogy a Capitoliumot megostromlók is. Abba az Egyesült Államok is belerendült, de az ottani demokrácia – egyelőre – túlélte. De már Trump és hívei készülődnek. A mai önkényuralom is felkészül. Lesznek majd további meglepő húzásai. Már akiknek meglepő…

Ungváry Rudolf (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5716698518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása