CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét: Pénzszórás Csepelen - nem középiskolás fokon, őrült tempóban

2021. október 10. 00:02 - csú

penzszoras_es_egetes_4.gifA fideszes Németh-Borbély duó között korábban meglévő barátság és együttműködés ugyanis már a múlté, s Németh megkapta a fejlesztésre a teljes körű felhatalmazást Orbán Viktortól. Akkor mit neki egy Borbély!? A képviselő-testület támogatására, az önkormányzati szakterületek vezetőire, a főépítészre sincs szüksége, azt csinál amit akar.

Múlt heti összefoglalónkban megírtuk, hogy a kormány visszaveszi a Jedlik Gimnázium fejlesztését a kerülettől, s vissza kell fizetni az eddig, erre a célra átutalt, s fel nem használt milliárdokat. Akkori ismereteink szerint „mintegy 19 milliárdos (14,9 milliárd+ ÁFA) teljes bekerülési költséggel tervezték a gimnázium felújítását. Csütörtökön kiderült, hogy tévedtünk. A teljes költség már 21 milliárd, azaz 21 ezer millió forint! (Az információ forrása: Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő fb oldala) Elképesztő. Különösen annak fényében, amit a képviselőnek válaszoltak az illetékesek, amikor arra kérdezett rá, mi az oka a költségnövekedésnek. A válasz: „...az elmúlt években folyamatosan visszadobták a terveket Némethék, mindig újabb és újabb változtatási igények merültek fel.” A megalomániás álmokat, sokak véleménye alapján, már többször véleményeztük, kritizáltuk. Immár négy éve tart az ügy, s biztosak vagyunk benne, hogyha a tervek nem változnak, akkor a beruházás végén (befejezési időpont változatlanul nincs), ennél többet kell majd az államnak kifizetni. Jogos a kérdés:

tényleg megéri kergetni az álmokat, nem kellene inkább újragondolni a terveket, az érintettekkel együtt? 

Igaz, ha azt nézzük, hogy tavaly, a világjárvány éve alatt kormányzati és TAO-támogatásokból összesen „797 milliárd forintnyi közpénzt költöttek sportra”, (https://444.hu/2021/10/08/minden-eddiginel-tobb-penzt-621-milliard-forintot-koltott-sportra-a-kormany-a-vilagjarvany-eveben), akkor nyugodtan mondhatnánk, van itt pénz! Sőt. Valószínűleg rövidesen kiderül, hogy a Németh Szilárd alapítványa által megvásárolt Csepel SC fejlesztésére is kiutal a kormány – még a választások előtt –, további súlyos milliárdokat. Ráadásul, mint a Csepeli Hírmondó e héten megjelent számából megtudtuk, óriási fejlesztések várhatók kerületünkben – valamikor! Csepel nem szólhat semmit. Csak az a baj, hogy közben nem jutott pl. a pedagógusokra, a nyugdíjak átfogó, hosszú távú rendezésére, a szociális- és egészségügyi rendszer teljes körű fejlesztésére, Csepelen sem, ahol az elmúlt évtizedben százmilliókkal csökkentették a helyi szociális- és egészségügyi intézményrendszer önkormányzati támogatását. 

Utóirat.: Kíváncsian várjuk a gimnázium fejlesztésére kapott öt milliárd forint visszafizetését bejelentő híreket, a képviselő-testület ezzel kapcsolatos döntését, véleményét. A határidő: október 31.

……….

A héten blogunkon és a csepeli vagyok  közösségi oldalon is megjelentek írások a volt Csepel Művek területén uralkodó állapotokkal, a gyárt területén lévő utak felújításával, a kerületi közlekedési rendszerbe való bekapcsolásával kapcsolatban. 

https://csepeliek.blog.hu/2021/10/09/egyszer_volt_a_csepel_muvek_es_a_magyar_ipar_mezogazdasag_leepulese 

A gyárterületen működő kis-, közép- és nagyvállalatok évtizedek óta – az iparűzési, építményadók befizetése és egyéb, esetenkénti támogatások, akciók révén –, jelentős mértékben hozzájárulnak a kerület fejlődéséhez, az önkormányzat működéséhez.

A volt Csepel Művek területén működő Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesülete és az önkormányzat vezetése között 2010 előtt kötött együttműködési megállapodást Németh Szilárd, polgármesterré történt megválasztását követően, a 2010. november 4-i képviselő-testületi ülésen, felmondta. A kapcsolat azóta sem állt teljesen helyre, a fideszesek ígéreteiből, a terület kármentesítéséhez ígért állami támogatásokból nem lett semmi. A kerület vezetése, élén a polgármesterrel, gyakorlatilag nem foglalkozik a témával. Mintha nem értenék a gazdaság helyét és szerepét a kerület fejlődésében, jövőjében, bár lehet, hogy a hatalom megtartásért folytatott politikai harc mindent felülír. Ideje lenne elgondolkodni a „Csepel – Árpád földje, a magyar ipar bölcsője” mottó második részének sosem volt igazságán, vagy legalább tenni valamit a kerületben még működő ipar érdekében.

……….

Kedden ülésezett a Csepel SC Alapítvány Kuratóriuma, amelyről az önkormányzat honlapja, a csepel.hu egy szót sem írt. Németh Szilárd fb oldalán röpítette világgá a rendkívül fontos eseményt. Lehet persze, hogy az önkormányzat képviselőjét meg sem hívták az ülésre. A fideszes Németh-Borbély duó között korábban meglévő barátság és együttműködés ugyanis már a múlté, s Németh megkapta a fejlesztésre a teljes körű felhatalmazást Orbán Viktortól. Akkor mit neki egy Borbély!? A képviselő-testület támogatására, az önkormányzati szakterületek vezetőire, a főépítészre sincs szüksége, azt csinál amit akar. Most a csepeli labdarúgás jövőjéről kívánt dönteni, amihez egyébként az érintett egyesületek képviselőit (öt van belőlük Csepelen) sem hívta meg. Minek. Még véleményük, javaslataik is lettek volna. Felesleges. 

Van Némethnek – rajta, mint mindenhez értő polihisztoron kívül –, sporthoz értő szakembere bőven, többek között a kuratórium tagjai: az önkormányzat volt cégvezetői, a kuratóriumi elnök, Süle László, a városfejlesztésért felelős cég ügyvezetője, Werner Péter, a Városgazda Zrt volt vezérigazgatója, akit Borbély előbb megjutalmazott, majd kirúgott, Ughy Attila, volt XVIII. kerületi polgármester, akik az elmúlt években szolgálták őt és a Fideszt, nem kevés díjazásért, de egy szállodavezető (Pokriva Márta) is tagja a kuratóriumnak. Csupa megbízható, egymást régóta ismerő káder! A kisujjukban van amit a sportról, labdarúgásról tudni kell. Hatalmas fejlődés előtt áll a csepeli labdarúgás. Vajon megvannak hozzá a milliárdok is vagy majd a vállalkozók, netán csepeli adófizető polgárok összeadják?

……….

Október 4-10 között kerültek/kerülnek megrendezésre az Országos Könyvtári Napok. Csepelen négy könyvtár működik. A legnagyobb a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár három egysége, a Sétáló utcában, a Királyerdei Művelődési Házban és a Radnóti Művelődési Házban található, de működik a Csepeli Munkásotthon valamikor szebb időket megélt könyvtára is, amely mellett most is, mint évtizedek óta, jelen van az önállóan működő Tamási Lajos Irodalmi Klub is. Bár a könyvtárak, mint a nehéz helyzetben lévő közművelődési rendszer egyik mostohagyermekei az egész világon, így hazánkban is jelentős változásokon mentek/mennek át. A több mint 100 éves fennállásuk alatt felhalmozott könyvek, az általuk biztosított szolgáltatások, a könyv szeretetét, a tudást, az ismereteket terjesztő rendezvényeik megérdemelték volna a jóval nagyobb állami és önkormányzati támogatást, továbbá a helyi társadalmi, politikai közélet nagyobb figyelmét. Talán még nem késő.

A könyvtári napok keretében a FSZEK központjában és tagkönyvtáraiban közel 50 programot bonyolítanak le. Csepelen, október 6-án a Sétáló utcai könyvtárban Csengery Zsuzsa író előadását hallgatták meg az érdeklődők, ma pedig a három helyi tagkönyvtárban Könyves Vasárnapot tartanak, rendhagyó programokkal, meglepetésekkel.

V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr516715720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása