CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kifosztva és lezüllesztve

2021. október 25. 00:02 - csú

csepeli_pohi_felulrol_madartavlatbol_9.jpgLesz még ünnep? Mára minden fontos jogosítványt, hatáskört, önkormányzati feladatot elvontak a helyi közösségektől. Az önkormányzás a kiszolgáltatott elöljáróságok szintjére züllött, miközben Csepelen a fideszes önkormányzati képviselők többsége bólogató bábúvá, gombnyomogató szavazógéppé vált 

Nagyon fontos lett volna, de sajnos senki sem hiányolta a mai napig. Ünnep és elemzés nélkül lépte át Csepellel együtt az egész ország  a Helyi Önkormányzatok Napját.

Jeles nap – volt valamikor. Még az első Fidesz-kormány idején fogadták el a döntést, de – miként egy évtizede, úgy ‑ az idén sem emlékezett meg róla senki. Csepel és az összes település lakója valójában önmagát ünnepelhetné, hiszen az önkormányzatot megtestesítő képviselő-testületet és a polgármestert is ő választja meg. Ebből az alkalomból aztán tényleg lehetett volna tánc, móka,kacagás, tűzijáték, de ezt az Orbán-rendszer nem akarja, az ellenzékiek pedig szégyellősek…

Talán

nincs is értelme az ünneplést erőltetni, mert a 20-30 évvel ezelőtti önkormányzati rendszer mára már csak romokban létezik. Viszont arról valakinek érdemes lett volna valahol írni, hogy mindezt a tizenegy éve kormányzó Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP pártszövetség „érte el”, megtagadva saját korábbi elveit, a fejlett Európában kiemelten kezelt helyi önkormányzati rendszerek tapasztalatait.

Gyakorlatilag minden fontos jogosítványt, hatáskört, önkormányzati feladatot elvontak a helyi közösségektől, illetve vezetőitől. A 2019-es önkormányzati választások után pedig, a veszélyhelyzetre hivatkozva, elkezdődött az egész rendszer működéséhez szükséges anyagi források „átcsoportosítása”, majd az ellenzéki vezetésű önkormányzatok „büntetése”, melynek jegyében további milliárdokat vontak el az önkormányzatoktól.

Az önkormányzás mára a kiszolgáltatott elöljáróságok szintjére süllyedt, miközben a fideszes önkormányzati képviselők többsége gombnyomogató szavazógépezetté vált. 

Reméljük lesz még ünnepnap hazánkban is Helyi Önkormányzatok Napja. Nemcsak az önkormányzati tisztségviselők, képviselők, a polgármesteri hivatalok dolgozói, de a helyi közösségek, köztük a nehéz helyzetben is munkálkodó civil szervezetek is kezükbe vehetik majd saját sorsuk irányítását. 

M.Gy.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1516708112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása