CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Márky-Zay a kormány mumusa lett. - Mit hazudtak a miniszterek ezen a héten?

2021. október 31. 00:01 - csú

gulyas_gergely_-szovivoin_4.jpgAzt állította Gulyás Gergely (képünkön), a Miniszterelnökséget vezető miniszter (szokásos kormányinfóján), hogy Márki-Zay Péter is a baloldal azon részéhez tartozik, amely „feltétlen támogatója a migrációnak”.

Ezzel szemben a tény az, hogy nem feltétlen, nem támogatója, és nem tartozik a baloldal egyik részéhez sem. A többi stimmel.

Azt állította továbbá Gulyás (ugyanott, a rendkívül drágán és felesleges mennyiségben beszerzett lélegeztető gépekről), hogy a vásárlás idején „az ár a szabad rablás keretei között meghatározott volt”, és voltak olyan becslések, amelyek szerint akár egyszerre tízezer ember lélegeztetésére is szükség lehet.

Ezzel szemben a tény az, hogy

a világon egyetlen ország sem vásárolt olyan tömegben és olyan drágán lélegeztető gépet, mint Magyarország. Nem is 10, hanem 18 ezret. De a tízezerről is előre tudni lehetett, hogy senki nem fogja tudni őket működtetni. Hegyi Péter professzor szerint tavaly tavasszal le is írták a döntéshozóknak, hogy 3 ezer intenzíves ágynál többel kalkulálni irreális, mert még ennyihez sincs elég szakápoló. Ami meg az árat illeti, Szlovénia fele annyiért vásárolt gépeket, de ezeket is annyira túlárazottnak tartották, hogy két miniszter lemondott a kirobbant botrány miatt. Németország pedig (a 84 millió lakosának) kétszer annyi lélegeztetőt szerzett be, mint mi, mégis összességében kevesebbet fizetett értük. A kérdés ezek után csak az, hogy ki és hol rabolt szabadon. A válasz: nálunk, csak még nem tudjuk, ki. De sejtjük.

Azt állította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (a Le Figaro című francia lapnak adott nyilatkozatában), hogy elege van abból, hogy Magyarországot Moszkvához és Pekinghez nagyon közelinek mutatják be Nyugaton, holott a velük kötött üzletek nagyon csekélyek a nyugat-európaiakéhoz képest.

Ezzel szemben a tény az, hogy bár az üzlet az tényleg üzlet, az unió eközben minden politikai és diplomáciai eszközzel igyekszik akadályozni Oroszország és Kína terjeszkedését a térségben, míg Orbán látványosan kivonja magát a tiltakozásokból, sőt annyira barátságos a két nagyhatalommal, mintha Magyarország nem is volna tagja az EU-nak. Oroszország és Kína tehát barát, az unió meg ellenség. Akkor kinek is van elege és miből?

Azt állította a Mandiner nevű Fidesz-barát portál, hogy „György László helyre tette a sztárközgazdászt, aki kirúgná Magyarországot az unióból”. Az államtitkár ugyanis egy világhírű amerikai közgazdásznak az Orbán-rendszerről szóló kritikájára azt válaszolta az About Hungary kormányblogon, hogy „Magyarország demokrácia. Egy uniós intézmény friss kutatása szerint ma Európában a magyarok érzik magukat a legszabadabbnak.”

Ezzel szemben a tény az, hogy a kutatás nem arról szólt, mennyire érzik magukat szabadnak az európaiak, hanem arról, hogy a járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket mennyire érezték az emberek szabadságuk korlátozásának. Aminek ugyebár, semmi köze a demokráciához és általában a szabadsághoz. Nem baj: szabad országban mindenki azt csinál, amit szabad. Az államtitkár is.

Forrás:  Bolgár György (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr316740452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása