CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Akadémikusok bukása a mi pénzünkön

2021. november 30. 00:01 - csú

szurkolok_fekete_polosok_fekete_sereg_-2021-06-18_eb_budapest_hosok_tere_2.PNGFelkorbácsolt érzelmek, randalírozás az utcán és a lelátókon. A magyar foci már csak erre jó? A realitás az, hogy minden kormányzati erőfeszítés ellenére már a pótselejtező is elérhetetlen messzeségben van, az utánpótlásképzés, akadémiai rendszer pedig nem más, mint a magyar sport valaha volt legdrágább blöffje.

Azok az akadémisták, akik az első körben kerültek be a nagy labdarúgó felzárkóztatási programba, lassan kiöregednek: sokuk már abba is hagyta a futballt, nyom nélkül: tíz év, megannyi százmilliárd ráfordítása, az igényeket messze felülmúló stadionépítési program levezénylése után sem sikerült az áttörés, de még csak az előrelépés sem.

A válogatott legutóbb a vb-selejtező-sorozatban mondott csődöt. Bármennyire is igyekeznek sokan az idegenbeli, amúgy tét nélküli mérkőzésen aratott győzelmet (Lengyelország–Magyarország 1-2) más színűre festeni, ez csak a problémák elfedését, hiszen a csapat újabb világbajnokságról maradt le: honfitársaink utoljára 1986-ban, Mexikóban léptek pályára a világ legnézettebb, legnagyobb hatású sorozatában. Olyan régen, amikor még

dinók jártak a földön.

A realitás az, hogy minden kormányzati erőfeszítés ellenére már a pótselejtező is elérhetetlen messzeségben van, az utánpótlásképzés, akadémiai rendszer pedig nem más, mint a magyar sport valaha volt legdrágább blöffje. Ebben a közegben egyedül a csapatkapitány, Szalai Ádám mondja ki a lényeget, amikor megjegyzi, kevesen vannak, és nemigen veszi észre, hogy a fiatalok rárúgják az öltözőajtót az öregekre, és lerángatják róluk a mezt.

De miért nem? Mi gátolja meg a magyar utánpótlásképzésben dolgozókat, hogy a korlátlan anyagi lehetőségek közepette végre beletegyenek futballba, és ne csak kivegyenek onnan? Mikor kérik számon rajtuk az elherdált évtizedet? Üzemképesnek lehet-e nevezni azt az akadémiai rendszert, amelyik ilyen hatásfokkal üzemel? Látunk ehhez foghatót az élet bármelyik területén? Miért csupán egyetlen érdekelt emeli fel a szavát a történtek ellen? Ki fogja kimondani végre, hogy ez így nem vezet sehova? És meddig fogja mindezt finanszírozni az adófizető? Jelenleg több a kérdés, mint a válasz.

Vincze Attila (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2816759144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása