CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Választási bemelegítő újnak álcázott régi ígéretekkel a Csepeli Hírmondóban

2022. január 14. 00:02 - csú

csepeli_kick_box_sportolok.pngCsepeli kick-boksz sportolók ütésváltása is bekerült a CSH-ba. Ez azonban szüreti mulatság ahhoz képest, amitől hamarosan a csepeli közélet lesz hangos. Már a lapnak az idei első számából is érzékelhető, hogy Németh Szilárd sem fideszes elvbarátjával, a jelenlegi polgármesterrel, sem pedig a csepeliek idegeivel nem fog kesztyűs kézzel bánni…Ezzel szemben a kerület valós járványügyi helyzete, az M0 miatti közlekedési feszültségek, Csepel egyre sűrűbben tapasztalható „bedugulása”, csakúgy mint a kerületben élők mindennapi gondjai, most is hiányoztak a közpénzen gyártott lapból

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) január 12-én megjelent 1. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Egy hónap telt el a legutóbbi lapszám megjelenése óta. Az új év első száma nem tükröz semmilyen változást a tulajdonosok és a szerkesztőség újságszerkesztési elveiben. Minden a régi, a politikai hatalmat egyoldalúan kiszolgáló lapszámokra számíthatunk idén is. Annak ellenére, hogy két éve romlik a gazdaság helyzete, növekszenek az országban a társadalmi, szociális feszültségek, a COVID19 vírus már több mint negyvenezer áldozatot követelt, s még nem látszik a vége. Az ellenzék összefogása is új helyzetet teremthet a tavaszi választásokkor. A Csepeli Hírmondó azonban maradt, ami volt, az Orbán-féle Nemzeti Együttműködés Rendszerének, meg a helyi fideszesek következetes szolgája. 

Két oldalt kapott a polgármester  monológja, két-két oldal jutott az egészségügyre, illetve a csepeli közbiztonság pozitívumainak bemutatására is.  

A csepelieket év végén is foglalkoztató események, az önkormányzat, illetve a kerület valós járványügyi helyzete, az M0 miatti közlekedési feszültségek, Csepel időnkénti, egyre sűrűbben tapasztalható „bedugulása”, csakúgy mint a kerületben élők mindennapi gondjai, most is hiányoztak a Csepeli Hírmondóból. Nem jutott hely annak a felemelő hírnek, hogy Németh Szilárd, Orbán Viktortól tanulva, azonnal megszenteltette irodáját, de a kormányzati szervek által az utóbbi napokban beharangozott, milliárdokba kerülő gigantikus fejlesztések is kimaradtak. Például: a fővárosi HÉV-hálózat egészének a fejlesztése, a kerület északi részére tervezett fedett atlétikai edzőcsarnok tervezésének elindulása. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Csepelnek ismét jót hozhat 2022

Hogy mit, milyen jót, az a felvezetőben került összegzésre, három mondatban. A cikk többi részében, két oldalon, a múltról, pontosabban 2021-ről „beszélget” házi újságírójával, TK-val, a polgármester. A cikk címe és tartalma alapján „ismét” folytatódhat a tavalyi jó, azaz, mindaz, amit Borbély jónak gondolt. Minderről pedig tavaly már többször hallhattunk, olvashattunk a központi és a helyi fideszes médiában, arról nem is beszélve, hogy véleményünk is volt és még lesz róla. Borbély Lénárd tehát ismét hozta önmagát. Csak semmi változás, minden maradjon a régiben, mert így jó a kerületnek. A reális gondokról, a kerületi lakosságot foglalkoztató kérdésekről, Csepel egészségügyi és szociális feszültségeiről, a közlekedés ellehetetlenüléséről meg nem beszélt, simán elhallgatta. A kialakult helyzet konzerválására való törekvését jól mutatja, hogy kiállt a „jelenlegi kormányzati munka folytatása” és Németh Szilárd újraválasztása mellett, akivel egyébként lassan két éve komoly politikai harcot vív a kerület feletti hatalomért. Azért, hogy „...továbbra is segítse a fejlesztéseinket.”

Ez utóbbi egészen elképesztő, bár, saját helyzete alapján, teljesen érthető. Fideszes pártkatonaként nem tehetett mást, be kellett állnia Németh mögé, holott az országgyűlési választásokon kétszer is megbukott képviselőjelölt éppen azokban a fejlesztésekben nem segítette a kerületet, amelyet Borbély kért és kér tőle: a Munkásotthon felújításában és a volt Ifjúsági Tábor megújításában. Sőt…

A cikket olvasva, egyértelmű: Borbély nem az a polgármester, aki hosszú távú stratégiai programmal rendelkezik, akinek van víziója a csepeli gazdasággal, a vállalkozókkal, a csepeli civil szervezetekkel, emberekkel való összefogásról, együttműködésről, amely a jövő legfontosabb feltétele. Nem véletlen, hogy erről egy szót sem szólt a beszélgetés során, egyébként meg az általa felsoroltak nem igen segítik a kerület gazdasági erősödését, fejlődését, súlyát a Főváros gazdasági, társadalmi életében. Borbély a mának él, csak egyet akar: megtartani a polgármesteri pozícióját, amelyet az ellenzéken kívül már éppen a Németh mögé felsorakozott helyi fideszesek és frakciójuk néhány tagja is veszélyeztet. 

Mit „hozhat” Csepelnek és neki 2022? „Ismét jót” vagy valami, igazi fejlődést hozó változást? Az április 3-i országgyűlési képviselő választás mérföldkő is lehet kettejük politikai küzdelmében. Szabó Szabolcs kétszer is legyőzte az országgyűlési választásokon Németh Szilárdot, ez pedig nem erősíti Borbély kiállását Németh mellett. A polgármester azt sem veszi észre, hogy a képviselő-jelölt esetleges győzelme esetén mindent meg fog tenni félreállításért? 

A cikk utolsó mondata viszont igényli a konkrét állásfoglalást. Mind a két beruházás, mármint a Munkásotthon felújítása és volt Ifjúsági Tábor megújítása, Borbély szerint

„kiemelt jelentőségű és mindkét terület kizárólag önkormányzati, azaz köztulajdon lehet a jövőben is.” A Csepeli Munkásotthon Alapítvány vagyona azonban most sincs „önkormányzati, azaz köztulajdonban”. Akkor itt valami készül…?

2) Megújul és bővül a térfigyelő kamerarendszer

A december 16-i képviselő-testületi ülésről, amelyről most, majdnem egy hónappal később ad némi tájékoztatást a CSH. Blogunk még a testületi ülés napján, röviden, majd december 19-én részletesebben adott hírt az ülésről, (https://csepeliek.blog.hu/2021/12/19/egy_het_botrany_es_balhe_csepelen_micsoda_vircsaft_megszolalnak_a_nema_leventek#more16787264),

de a csepel.hu-n megjelent az ülés jegyzőkönyve is. Ez utóbbi érdekes lenyomata az egyre inkább széteső fideszes frakció belharcának, a Németh hívők és a Borbély-féle rajongótábor közötti iszapbirkózásnak. A kétszemélyes tusa még messze van a két vállra fektetéstől, a közelgő választás hozhat talán tusgyőzelmet valamelyik félnek.

A cikk mindebből semmit nem ad vissza, egyetlen napirendre fókuszál, a bővülő kamerarendszerre, annak ellenére, hogy a fideszesek hatalomra jutása óta most fordult elő először, hogy a fideszes frakció nem szavazta meg elsőre a költségvetési rendelet módosítását.

3) Újabb egészségügyi fejlesztések a Tóth Ilona szakrendelőben

A cikk a csepel.hu-n megjelent írás rövidített változata. Kimaradt belőle Németh Szilárd beszédének több részlete, elsősorban a 2010 előtti időszak szubjektív megítélésével kapcsolatos gondolatkör. 

A téma kapcsán röviden idézünk blogunk január 10-i írásából:

„Az államtitkár szövegében, mint az elmúlt években sokszor, most is bőven volt csúsztatás, tévedés, s érezhető volt a csepeli kórháztörténet ismeretének hiánya is. Az önkormányzat honlapja változatlanul ellenőrzés nélkül közöl mindent, ami a fideszes urak szájából elhangzik, az urak pedig tények helyett rendre fals kampánybeszédeket mondanak.” 

https://csepeliek.blog.hu/2022/01/10/korhazi_eset_nemeth_szilarddal_oromunnep_kozben#more16799102 

Talán azért maradt ki Németh decemberi szövegének kb. a fele, mert már Borbélyék sem hisznek a képviselő maszlagjainak? Vagy csak a két fél közötti purparlé újabb bizonyítékáról van szó? Mit szól mindehhez Németh? 

Ennél persze fontosabb az immár ötödik vírushullám hatása Csepelen vagy például mi lesz a fejlesztési tervek között már régóta szereplő tüdőszűrő felújításának sorsa? 

V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2316812482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása