CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jön az aranykor a csepeli csodaváróknak, de mi lesz addig? - A (hét)végén csattant az ostor – Németh Szilárd vesztett? - Egy hét

2022. február 06. 00:02 - csú

gubacsi_hid_nagyobb.pngEz még a prózai jelen: a csepeli rozsda kora a Gubacsi hídon döcögő, füstöt okádó autók sorával, sűrűsödő viharfelhőkkel. De sebaj! Újabb állomásához érkezett a csepeli fideszes politikusok választási nagyotmondási versenye. Németh Szilárd csütörtökön egy  sajtótájékoztatón bejelentette Csepel új aranykorát. A rezsikommandós döbrögi  azonban egy nappal később -  a lakossági fórum előtt néhány órával - megfutamodott. Visszavonulót fújt  a Hollandi úti akadémikus "aranybányájának". Szűkültek a Kis-Duna-parti monstrum betonozási igényei...

Végre. A választási kampánynak kellett csak elkezdődni, hogy a legilletékesebbtől megtudjuk a tutit: itt van már a Kánaán, az ígéret földje! A csütörtökön megjelent írás szerint ugyanis már készülnek a tervei egy 36 hektáros rekreációs közparknak, amely Észak-Csepelen kerül majd kivitelezésre, azon a területen, amely egyelőre nem Csepelé, de lehet, hogy majd egyszer Csepelé lesz. Ha valamikor kész lesz, többszöröse lesz a városmajori parknak, ráadásul nem csak nekünk lesz nagyszerű, de a fővárosnak is.

Micsoda boldogság, megelégedettség öntheti  el a csepeliek szívét. Végre-valahára. Idővel mi leszünk a legzöldebb, legtöbb parkkal büszkélkedő kerület. Fantasztikus érzés. Ráadásul, „ha a választások után marad a jelenlegi kormány, a projekt továbblendül majd”. 

Olvasva a cikket, elmerülve a lélegzetelállító, magával ragadó álmok világába, hirtelen felvillant bennünk egy kérdés. Egy rusnya, tolakodó, kukacoskodásnak tűnő két szavas kíváncsiskodás: és addig?  Mi lesz velünk, csepeliekkel, amíg Németh majdan elvezet bennünket az aranykorba, Kánaán földjére? Mi lesz, amíg megépül „Budapest új tüdeje”, a megígért közlekedési fejlesztésekkel: a gerincút második szakaszának megépítésével, a Gubacsi híd felújításával, a Corvin csomópont két-szintessé való átalakításával? Lesznek-e már új HÉV-szerelvények? Hogyan

boldogulnak a csepeliek a gazdasági, szociális és társadalmi és a lakhatási válság, a COVID19 vírus okozta egészségügyi feszültségek közepette? Megáll-e a kerületi lakosságszám csökkenése, épülnek új, olcsó önkormányzati lakások?

Aztán az a rémálom is eszünkbe jutott, hogyha a választásokon a „jelenlegi kormány” nyer, akkor lesz hely Csepelen, ahol leülhetünk és meghallgathatunk „fehérek között egy európait”? 

A konferenciáról egyébként több sajtóorgánum is tájékoztatott, a csepel.hu is leadta a hírt, a Hirado.hu anyaga alapján. A csepeli önkormányzati honlap a szövegből több ominózus, Németh által elmondott mondatot kihagyott az általa forrásként megjelölt szövegből is, sőt a konferenciát követő sajtótájékoztatót meg sem említette, miközben az eseményről 33 képet is közölt. Majdnem fele Borbélyról készült. A Népszavában közölt cikk címe pedig megadta a választ a következő kérdésre is: „Megvan a »lóvé« is a csepeli közparkra.” Két érdekes mondatot idéz is a szerző Némethtől: 

> „...Ez egy harmincas lesz alsó hangon, a telek megvétele nélkül…” Semmiség. Amúgy is annyi a pénze van a kormánynak, amennyit akar. 

> „2010-ben hihetetlen szerencsés konstelláció jött össze: Orbán Viktor, Tarlós István és Németh Szilárd egy időben nagy dolgokat vittek végbe Csepelen. Most is jól állnak a dolgok.”

Hiába. Szerencsés ez a kerület. Mi lett volna velünk, ha nem így alakulnak a dolgok. Már csak azt nem értjük, hogy ha igaza van Némethnek, miért bukott meg polgármestersége után kétszer is az országgyűlési választásokon.

A választási verseny és az ígérgetések java azonban még előttünk áll. Most Németh mondott egy nagyot, tehát újra a polgármester a soros. Lehet, hogy a jövő héten Hárosról fog valami fantasztikusat bejelenteni? Mindenesetre valamit mondania kell, mert még nincs vége a licitnek. 

Mi meg csak nézünk, mint Rozi a moziban. Várjuk a csodát!? Nem érdemes. Menjünk el április 3-án szavazni!

……….

Január 31-én, illetve a következő napokban, a pedagógussztrájkról szólt a média jelentős része. Sok média írt a sztrájkról, a televíziós csatornák egy része riportokat is sugárzott a pedagógus szakszervezetek több mint 20 ezres megmozdulásáról, a csepel.hu viszont egy sort sem. Az Ábel Attila alpolgármester által tulajdonolt, fideszes, nem egyszer szélsőséges jobboldali véleményektől hemzsegő csepel.info sem írt semmit a sztrájkról. Talán valaki vagy valakik leállították a helyi szerkesztőket, újságírókat, akik ezzel hozzájárultak az esemény elhallgatásához. Lehet, hogy megfenyegették őket is, mint a sztrájkban részvevő pedagógusok egy részét, s azóta sem mernek megszólalni az ügyben? 

Mindenesetre azóta is teljes a csepeli hírzárlat. Csepelen csend van. Pedig, eddigi ismereteink szerint sok csepeli pedagógus, sőt a magyarok kétharmada egyetértett a pedagógussztrájkkal,  

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/pulzus-felmeres-pedagogus-sztrajk-oktatas-emmi-kormany-beremeles-munka-fizetes.745252.html?fbclid=IwAR1ADpzYKYKmOLM7JYyr_ATQ0JglJlzwu4LoSZ1ladwTgk0IbEEY10E578A 

A pedagógusok meg nem adják fel. Miskolcon újra tüntettek a pedagógusok, mert hat évvel ezelőtti országos megmozdulásokat kiváltó tüntetésük óta tovább romlott az oktatás helyzete.

Jogos tehát a kérdés: a csepeli pedagógusok közül senki nem sztrájkolt? Csepelen mindenki elégedett a kormány oktatáspolitikájával, a pedagógus társadalom megbecsülésével, a béremelésekkel, a veszélyhelyzet iskolai kezelésével kapcsolatos irányelvekkel, utasításokkal? Nem hisszük. Remigiusz Móz, lengyel író és ügyvéd szerint „A csend a legfélelmetesebb sikoly.”

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2022/02/02/ijeszto_lehet_ez_a_diktatura_hiveinek_haszonelvezoinek#more17048314

………. 

Pénteken a 444.hu-n olvashattuk, hogy a KIMBA, a Németh Szilárd által létrehozott alapítvány, „...eláll attól a szándékától, hogy a csepeli, Hollandi út 10. szám alatti Ifjúsági Táborba sportkollégiumot építsen.”  

https://444.hu/2022/02/04/nemeth-szilard-veresegevel-vegzodott-a-csepeli-fideszes-belhaboru-nem-lesz-a-birkozoke-a-kis-duna-part?fbclid=IwAR1Nu5Gig7ZpQ8eO4MMScvsUDtGwKj27a-1EBIG-IcDw2AcqZEguYX2WJ7o 

Ha ez a hír igaz, akkor ez azt jelenti, hogy két fideszes pártkatona közötti harcban most Németh Szilárd vesztett. Elszámította magát, nem vette figyelembe, hogy a csepeliek döntő többsége sem akarja a Kis-Duna part további beépítését, amivel 2010 előtt ö sem értett egyet, sőt tüntetést is szervezett ellene. Nem hisszük, hogy belenyugszik vereségébe. Új frontokat fog keresni, s az előttünk álló hivatalos kampányidőszak alatt még sok meglepetést is okozhat, saját híveinek is.

……….

Lezajlott az ifjúsági tábor megújítása érdekében tartott lakossági fórum. A péntek délutáni eseményt a polgármester fb oldalán(!) lehetett egyenes adásban követni. Kérdéseink, illetve megjegyzéseink: 

> Miért Borbély úr közösségi oldalán közvetítették az eseményt? A fórum az önkormányzat, s nem Borbély saját fóruma volt, arról nem is beszélve, hogy a csepeliek nem kis része nem is használja a Facebook-ot.

> A közvetítés bizonyította, hogy a csepeli önkormányzati TV évek óta tervezett, s most valamiért leállított létrehozásának technikai feltételei gyakorlatilag biztosítottak. Mi az oka annak, hogy a polgármester a legutóbbi képviselő-testületen azt mondta, hogy nem kíván megvalósítására testületi javaslatot előterjeszteni? Javasoljuk: a következő képviselő-testületi ülést, az esetleg erről is szóló vitát is közvetítse, élőben, a Városkép Kft.

> A fórum résztvevői között jelen volt néhány képviselő, több helyi civil szervezet képviselője, akik közül többen meg is szólaltak, támogatták a fejlesztési terveket. A helyi, Hollandi úti lakók közül megjelentek, az eddigi fejlesztések „kárvallottjainak” érezve magukat, több kritikát is megfogalmaztak: „az infrastruktúra semmi”, kevés a parkoló, számukra a KIMBA birkózócsarnoka „vörös posztó”, úgy érzik néha, hogy meg sem kérdezik őket, pedig több fejlesztés  jelentősen csökkenti/csökkentheti ingatlanjaik értékét. Sok javaslat is megfogalmazódott a hozzászólásokban.

> A lakossági fórum a polgármesterről szólt. Több mint 30 perces felvezetőt mondott, sokszor ismételte önmagát, felolvasta, magyarázta a kiadott kérdőív kérdéseit, minden kérdést, megjegyzést ő válaszolt meg, még a visszafelé mutogatásra is jutott ideje: „2007-ben be akarták építeni ezt a területet”, stb. Addig ameddig ő itt a polgármester erre nem kerülhet sor – mondta egyebek mellett. 

Érdemes megemlíteni, hogy szerintünk már tudhatott Németh Szilárd alapítványa mintegy két és fél órával korábbi, csepel.info-s közleményéről, amelyben bejelentették: elállnak az ifjúsági tábor területére tervezett kollégium megépítési szándékától. 

> Hogy mennyit szán az önkormányzat a tábor fejlesztésére, mennyibe fog kerülni működtetése és mikorra várható a fejlesztés befejezése, arról semmi konkrétum nem hangzott el a fórumon.

A közös tervezés tehát elkezdődött, az alapkőletétel még a választások előtt akár meg is történhet, a beruházás befejezése azonban egyelőre a messzi jövőbe vész.

 V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4017199408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása