CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bukott a gombnyomó! Magával rántja a Jedlik-felújítást is?

2022. április 08. 00:02 - csú

nemeth_szilard_jedlik_gombnyomas_-2022-03-26.pngRászámoltak Németh Szilárdra, a visszaszámláló beindítójára a választáson. "Elindult a visszaszámlálás" címmel ír a CSH Németh kampányvégen bemutatott jedlikes attrakciójáról. Sem a csepeliségével hivalkodó bukott fideszes politikus, sem az udvartartása nem szól egy szót sem arról, hogy mi lesz most a harmadik éve kiürített, átépítésre váró Jedlik Ányos Gimnáziummal…

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) április 6-án megjelent 7. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Véget ért a választási kampány, újra 24 oldalas a Csepeli Hírmondó.  Borbély Lénárd, a csepeliek polgármestere a Fidesz csepeli szervezete és Németh Szilárd helyett, levélben tudatta velünk: köszöni a csepelieknek, hogy szavazatukkal támogatták Orbánt és a Fidesz-KDNP-t. Az ellenzékre szavazó  csepelieknek semmit sem köszönt meg Csepel polgármestere...

A lap többi része:  egy kis fejlesztés, oltások, egészségügy, játék a Kis-Duna-parton, kikapcsolódás, helytörténet kultúra, reklám, és hirdetés. Kész, tele is a lap.

Viszont Borbély Lénárd március 16-án, nem nyilvános beszélgetés keretében, találkozott a képviselő-testületben működő frakciók vezetőivel, akikkel a

csillagtelepi városrehabilitációról „tárgyalt”. Közösségi oldalán azt ígérte, hogy hamarosan a Csepeli Hírmondóban találkozhatunk a témával. Most visszatért a témára, a lényeges kérdések megválaszolása, a beruházás több éves csúszása valódi okainak és felelőseinek feltárása nélkül.,   

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Országgyűlési választás 2022

    Kedves Csepeliek (Borbély Lénárd levele)

Rendkívül szűkszavú tájékoztatás a vasárnapi országgyűlési képviselő-választásról, Csepel-Soroksár választókerület választási eredményeiről, a valasztas.hu-n elérhető rövid tények átvétele révén. Borbély levele árulkodó:

> „Külön szeretném megköszönni a szavazatát azoknak, akik Orbán Viktort és a Fidesz-KDNP-t támogatták” A kerület polgármesterének, aki megválasztása után azt mondta, hogy valamennyi csepeli polgármestere akar lenni, illett volna ígéretéhez tartania magát, ahelyett, hogy a hatalmon lévő és a választást megnyerő Fidesz nevében és helyett köszönetet mond Orbán és a Fidesz támogatásáért. Ráadásul a számok szerint a csepeli választópolgárok alig 43 százaléka szavazott Némethre, illetve a Fideszre, ami óvatosságra kellett volna, hogy intse a polgármestert.

> Nem Orbán Viktorra kellett szavazni, hanem a Fidesz-KDNP pártlistájára, amelyen Orbán mellett további négy név is szerepelt még. Annak, hogy Borbély, tudatosan, Orbánt említette meg a Fidesz-KDNP listája helyett, lehet olyan olvasata is, miszerint saját pozícióját akarta erősíteni, most éppen Németh Szilárddal és a Fidesz helyi alapszervezetével szemben.

> Borbély köszönetet mondott azoknak, akik a „mi nemzeti, konzervatív érdekközösségünket segítették,...A rengeteg segítség hozzájárult az országos sikerhez.”” Azaz a helyi fideszes aktívahálózatnak, illetve azoknak a támogatóknak, akik pártonkívüliként dolgoztak a kampányban a konzervatív érdekközösségért. Ez nem az önkormányzat polgármesterének a feladata, a helyi fideszes párszervezet elnökéé, aki, eddigi ismereteink szerint, nyilvánosan, ezt nem tette meg. Ráadásul a helyi siker elmaradt, hiszen Borbély, a konzervatív érdekközösség és Orbán Viktor támogatottja, Németh Szilárd, most is, immár harmadszor, vesztett, amit természetesen ki sem mert mondani... 

> „Gratulálok a megválasztott képviselőnek!” Borbély Lénárd talán nem tudja, hogy dr. Szabó Szabolcsnak hívják, vagy neki és az általa most kihangsúlyozott érdekközösségnek nem szabad kimondani a nevét? Reméljük az önkormányzati lap következő számában, kárpótlásul vagy mert ez legalább olyan fontos, mint Borbély úr levele, végre „megszólalhat” Csepel régi/új országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs is, tervei megfogalmazására. 

2) Közösségi tér, sport, rekreáció

Meghívó lakossági fórumra 

Folytatódnak Csepelen is az előre kiszámítható közvélemény-felmérések, lakossági fórumok, másként fogalmazva, Borbély show. A januárban indult „konzultáció”, fontos állomása volt az úgynevezett Közösségi tervezés. A kiadott kérdőív álkérdései már akkor vitatottak voltak. A polgármester fb-oldala által közvetített show a február 4-i lakossági fórummal folytatódott, ahol Borbély Lénárd a Németh Szilárd által gründolt Birkózó Akadémia további fejlesztése elleni hatékonyabb fellépése érdekében sikeresen próbálta maga mellé állítani az ott élő csepelieket. Cserébe megígérte, hogy a volt ifjúsági tábor területén megvalósuló beruházás további tervezésébe is „bevonja” a helyi lakosokat. Most húsvét előtti napra hívta össze a téma iránt érdeklődőket. Kérdéseink, amelyeket már korábbiakban is megfogalmaztunk, s amelyekre azóta sem kaptunk választ: mennyibe kerül a beruházás, miből fizetik a szükséges milliárdokat, s mikorra várható a tervezés, illetve a beruházás befejezése. Csak remélhetjük, hogy ezek a kérdések is megválaszolásra kerülnek április 14-én.

3) Csillagtelepi városrehabilitáció: dolgoznak a megoldáson

Hét éve készítették elő, hat éve elnyerték a pályázatot, öt éve a szerződést is aláírták, négy éve befejezték a műszaki előkészítést, a végeredményre, azaz a csillagtelepi fejlesztés befejezésére meg várhatólag még éveket kell várni. Egészen elképesztő! 

De majd most. „Borbély Lénárd polgármester világossá tette: az önkormányzat mindent megtesz a projekt sikeres folytatása érdekében.” Ha kapnak még 700 milliót(!) a korábbi 1,7 milliárdhoz, akkor „ ...az ez év őszén folytatódhatnak a munkálatok.”! Ennyi. Hogy mi a garancia, s egyáltalán lesz-e esély, ebben a gazdasági válságban, a százmilliók elnyerésére, azt nem lehet tudni. Az nem egészen egyértelmű a polgármester házi szerzője, TK által írt cikkben, hogy 1,7 milliárdos pályázati összeghez mekkora önrészt kellett hozzátenni, mindebből mennyit és mire költöttek el, s miért maradt 501 millió forint. Kérdésünk: biztos, hogy a „fennmaradt” 9 társasházhoz és az egyéb létesítményekhez elég lesz az óhajtott 700 milliós plusz forrás?

Tudjuk, hogy a helyi fideszes vezetés semmiért sem felelős, mégis érdemes lenne elgondolkodni a hétéves eredménytelenség okain. Lehet, hogy egy képviselő-testületi vizsgálat sem ártana. Azzal talán még azt is ki lehetne deríteni, hogy miért változtattak menet közben az elfogadott programon, vagy mi az oka, hogy a fejlesztés egyik területe (Erdősor u. 45-47.) ma is az önkormányzati vezetés bűne, tehetetlenségének szégyenfoltja, mementója.

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2022/03/22/atveres_vagy_fideszes_kampany-kamu_csepelen_a_csillagtelepi_igergetes 

4) Elindult a visszaszámlálás

A cikk a csepel.hu-n március 26-án megjelent írás némileg rövidített változata. A témával, a Jedlik fejlesztését „láthatóvá tevő” visszaszámláló óra felállításával, blogunk március 27-én foglalkozott: https://csepeliek.blog.hu/2022/03/27/egy_het_csepelen_mergezes_mosakodas_gombnyomas_handabandazas_kampany#more17790184 

A „visszaszámlálásnak” az elindítása fontos esemény volt Németh Szilárd választási kampányában, annyira, hogy Borbély Lénárdot, a kerület polgármesterét meg sem hívta a gombnyomásra – hiszen éppen haragban voltak egymással. Nem tudni, hogy tart-e még kettejük között a „cicaharc”. Németh vesztett. A választáson biztosan. Az igazi kérdés, hogy már az Orbán által is elővetített gazdasági válság nem söpri-e el a Jedlik felújításához ígért további 20 milliárdot, s változatlan tartalommal valósul-e meg a gimnázium felújítása, s tartani tudják-e határidőt.  

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr517800135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása