CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ahol nem Orbán zenebonájára táncolnak – Legyőzött gyűlöletkampány - Fideszes kuncsorgás a kormánynál - Egy hét Csepelen

2022. április 10. 00:02 - csú

szaboszabolcs_parlamenti_szamitogeppel.pngSzabó Szabolcs: "... a Fidesz gyűlöletkampánya előbb-utóbb ellenőrizhetetlenné válik, s ez beláthatatlan következményekhez vezethet..."

Blogunk szerdai, Németh Szilárd harmadik bukását főként a csepelieknek és Szabó Szabolcsnak köszönheti – magán kívül c. írása elemezte az április 3-i országgyűlési képviselő választások csepeli tapasztalatait.

https://csepeliek.blog.hu/2022/04/06/elemzes_nemeth_szilard_harmadik_bukasat_fokent_a_csepelieknek_es_szabo_szabolcsnak_koszonheti_magan _

Kiegészítésként, a valasztas.hu oldalon megnéztük az aznapi népszavazás választókerületi eredményeit. Ezek szerint a 17. sz. választókerületben (Csepel-Soroksár) a népszavazáson az 51.106 választópolgárból a szavazáson megjelentek 1,5 %-a (~ 770 fő) fel sem vette a szavazólapot. A gyűlölködés fokozását szolgáló, a Fidesz-kormány által kezdeményezett népszavazás a csepeli-soroksári választókerületben is érvénytelen volt. Az érvényes szavazatok száma ~ 9,2 százalékkal maradt el a szükséges 50 %+1 szavazattól.. A szavazatukat leadók 40,2 %-a érvénytelenül szavazott, ami azt jelenti, hogy a népszavazáson szavazók az országos átlagnál (20,45 %) jóval nagyobb arányban nyilvánították ki: nem értenek egyet a Fidesz-kormány népszavazási kezdeményezésével.

………………………………………………

Miként korábban fb oldalunkon beszámoltunk róla, Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár megválasztott országgyűlési képviselője, szerdán interjút adott a 444.hu-nak, amelyet

több internetes portál is átvett.

https://444.hu/2022/04/07/egyre-inkabb-iranyithatatlanna-fog-valni-orban-szavazotabora-es-ebbol-meg-oriasi-problemak-lehetnek?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=egyre-inkabb-iranyithatatlanna-fog-valni-orban-szavazotabora-es-ebbol-meg-oriasi-problemak-lehetnek

Néhány mondat az interjúból:

> Szabó kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy Németh „bődületesen nagy mennyiségű pénzt” tett bele kampányába, s ráadásul rendelkezésére állt a Csepeli Hírmondó, a csepel.hu és az alpolgármester szélsőséges jobboldali fóruma, a csepel.info is, amelyekért nem kellett fizetnie.

> A polgármester és Németh közötti vita kampányra gyakorolt hatását firtató kérdésre Szabó elmondta, hogy az „önkormányzati újság kevésbé állt bele direktbe a kampányba. Még az is megtörtént, hogy megkerestek, küldjem el nekik a programomat…”

> Végül: a Fidesz gyűlöletkampánya előbb-utóbb ellenőrizhetetlenné válik, s ez beláthatatlan következményekhez vezethet…..

……….

A csepel.hu Szabó Szabolcs nagy visszhangot kiváltó interjújából egy sort sem közölt, viszont szinte azonnal átvette az Orbán Viktor április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatójáról szóló magyarnemzet.hu cikket. A fórum hiánytalanul közli a miniszterelnök hetente már többször elmondott álláspontjának lényegét: „Magyarország nem fog fegyvert szállítani Ukrajnába, ...a gázzal kapcsolatban sem engedünk, ...szerinte a Paks II. beruházás folytatódhat.” Az azóta eltelt időszakban, csütörtökön, azonban a fideszes EP képviselők mégis megszavazták az Európai Parlament határozatát, amely elsöprő többséggel jóváhagyott egy határozatot, amelyben „azonnali importembargót követel az Oroszországból származó kőolajra, szénre, nukleáris fűtőanyagra és földgázra…., sőt újabb büntető intézkedésekről döntöttek.” Ráadásul támogatták a közös fegyverszállítást is.

https://nepszava.hu/3152974_ukrajna-haboru-fidesz-energiaembargo-ep-allasfoglalas 

A 444.hu is foglalkozott a szavazás eredményével. A szerző arra hívta fel az olvasók figyelmét, hogy az EU hat fideszes képviselője figyelembe sem vette Orbán eddig képviselt szankcióellenes kijelentéseit: 

„A hat fideszes képviselő….teljesen szembement az Orbán Viktor által eddig képviselt szankciós politikával. Orbán a választás előtt azzal kampányolt, hogy a kormánya megakadályozza a gázra és olajra kivetett szankciókat, és a paksi beruházást is az oroszokkal kívánja folytatni. A fegyverszállítások lehetőségét pedig teljesen kizárta, sőt az ellenzéket vádolta azzal, hogy fegyverszállításokkal háborúba akarja keverni Magyarországot.” 

https://444.hu/2022/04/08/megszavaztak-a-fideszesek-a-gazembargot-es-paks-2-leallitasat 

Mindez akkor is érthetetlen, ha tudjuk, a fenti kérdésekben a végső döntés a miniszterelnökök későbbi csúcstalálkozóján születik meg, ahol majd Orbán nyomja meg a nem gombot. Akkor most mi van?! Folytatódik Orbán és csapata pávatánca? Mindenkit hülyének néznek?! Mást mond ő és siserahada az EU-ban, s mást itthon. Most viszont, éppen a keddi bejelentés miatt, miszerint az EU elindítja Magyarország ellen a jogállami eljárást, sokkal nagyobb a tét. A gazdasági szakemberek pedig már a 10 százalékos inflációt sem tartják kizártnak, ami tovább csökkenti a gazdasági növekedés lehetőségeit. Már az MNB szerint is „a lefulladó gazdaság mellett is száguldó árakra van kilátás”. 

A válság, az EU támogatás várható idei elmaradása miatt is, tovább mélyül, kezelése egyre nehezebb lesz, a társadalmi feszültségek erősödése elkerülhetetlennek látszik. Orbán azt mondta: „kizárható, hogy idén megszorítás lesz.” Biztos? Lehet, hogy mégis szüksége lesz a sokat szidott Brüsszel segítségére? 

Kérdésünk jogosságához egy hír, amelyet a Pénzügyminisztérium tett közzé: 2309 milliárd márciusban a költségvetési hiány, ami a tavaly ilyenkor csak 1144,1 milliárd forint volt. A hiány növekedése egy év alatt 201,8 százalékos! 

https://444.hu/2022/04/08/2309-milliard-marciusban-a-koltsegvetesi-hiany 

Hogy mindennek mi köze van Csepelhez? Ha nagy baj lesz a gazdasággal, a fideszes önkormányzatoknak sem fog jutni. Ideje lenne újragombolni a kabátot, néha gondolkodni is, és végre a kerület jövőjére kellene koncentrálni, nem a hatalom mindenáron való megtartására. 

……….

Szerdán jelent meg a Csepeli Hírmondó idei 7. száma. Blogunk április 8-án, a Bukott a gombnyomogató! Magával rántja a Jedlik-felújítást is? c. írásában foglalkozott a lap néhány cikkével, így pl. a Csillagtelepi városrehabilitáció: dolgoznak a megoldáson c. írással.

https://csepeliek.blog.hu/2022/04/08/bukott_a_gombnyomo_magaval_rantja_a_jedlik-felujitast_is#more17800135 

Heti összefoglalónkban megerősítve korábbi véleményünket, két dolgot emelünk ki pénteki írásunkból:

> Az Erdősor u. 45-47. sz. alatti ingatlanra tervezett közösségi ház megvalósításának csúszása, a terület elhanyagolt állapota védhetetlen, különösen annak ismeretében, hogy többszöri határidő módosítás után 2022. február végére ígérte az önkormányzat vezetése a projekt befejezését.

> Hét éve foglalkozik a városrehabilitációs programmal a Csepeli Városfejlesztési Kft. A végeredmény siralmas, ráadásul kiderült, hogy nincs kellő mennyiségű anyagi forrás a befejezésre, további, legalább 700 milliós támogatásért kell kuncsorogni a kormányzatnál. Ideje lenne ismertetni a csillagtelepiekkel a „B” tervet, azaz az eredeti program helyett a pénzhiány miatti új beruházási programot. Persze akkor a CSH cikkénél őszintébb tájékoztatásra, a felhasznált százmilliókkal való elszámolásra és némi önkritikára lesz szükség.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1017801569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása