CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Eltitkolt balhé egy éve - A harcban nem szabad megállni! - És a Jedlik?

2022. május 20. 00:02 - csú

jedlik_bejaras_borbely_es_nemeth_-2022-05-13.pngMikor lesz itt ballagás, érettségi? Nehéz napja lehetett ma egy hete a Jedlik építőinek. Május 13-án ugyanis  meglátogatta az építkezést Csepel két nagy hatalmú kulcsembere. Ott járt a volt polgármester, Németh Szilárd és Borbély Lénárd, a jelenlegi polgármester

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) május 18-án megjelent 10. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Jedlik fejlesztés és vita Németh Szilárd és Borbély Lénárd között – két fontos téma az új számban. Emellett van a lapban rövid hír a május 7-i tragikus balesetről, a lezajlott, hajókirándulásról, a volt jegyző búcsúztatásáról, parkkarbantartásról, nyári táborokról, kulturális és sportrendezvényekről, a gyereknapi rendezvényről, Trianonról, a nemzeti összetartozás napjáról és a szokásos május 1. helyett, május 22-én nyitó csepeli strandról. Hogy mi a véleménye a csepelieknek például a kerület közlekedéséről vagy választások után felerősödött inflációról, ennek csepelieket érintő hatásairól, a közelgő tanévzárás eseményeiről, a másfél hónapja húzódó kormányalakítással kapcsolatos eseményekről, hírekről? A jelek szerint ez nem érdekli a lap szerkesztőit, de a csepeli fideszes vezetőket sem, akik mostanában éppen egymással harcolnak, a hatalomért.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Bejárás a Jedlikben

Nehéz napjuk lehetett ma egy hete a Jedlik építőinek. Május 13-án meglátogatta az építkezést Csepel két nagy hatalmú kulcsembere. Ott járt a volt polgármester, Németh Szilárd, aki most harmadszor bukott meg az országgyűlési egyéni képviselő választáson, s most is csak listán jutott parlamenti mandátumhoz, de az új kormány megalakulásáig még államtitkár (hogy utána az lesz vagy sem, azt még nem tudjuk), s másodállásban más szervezetek (Csepel SC Alapítvány, Magyar Birkózó Szövetség) tulajdonosa, első számú vezetője. És ott járt Borbély Lénárd polgármester is. A CSH tájékoztatójából, de a két személy saját közösségi oldalán közöltekből (a szövegből, illetve a képekből) sem volt egyértelmű, hogy beszéltek-e a látogatáson egymással vagy sem. Két dolog azonban kiderült a rövid írásból:

> Ha szerződés szerint alakul minden, akkor a jedlikesek a 2023/2024-es tanévet sem tudják régi alma materükben megkezdeni, hiszen csak „októberben kell átadni az épületet”. 

> Nem csak ez a gond, hanem a Dél-Pesti Tankerületi Központ kiköltöztetése az ingatlan területéről, ami a határidőig, április 30-áig nem, de „legkésőbb 2022 végéig megvalósul”. Nem kis csúszás! Hogy mi lehet az ok és ki ezért a felelős, ezt nem tudtuk meg. Nem érdekes?! Egyébként is fontosabb a polgármester fb-oldalán közölt, most kiemelt két szó, miszerint „gondos tulajdonos” szemlélettel történt a bejárás. Reméljük, hamarosan kiderül, hogy miért kellett ezt kiemelni.

2) Megrázó baleset

Blogunk már május 15-én foglalkozott a cikk tartalmával,  

https://csepeliek.blog.hu/2022/05/15/egy_het_tehetetlenseg_az_elatkoztott_csepeli_sarok_korul_sajat_portaja_elott_nem_soproget_a_polgarme 

amely csupán a polgármester saját közösségi oldalán közöltek átvétele. Azon már túlestünk, hogy a csepel.hu, az önkormányzat hivatalos honlapja nem közölt egy rövid hírt sem a sajnálatos eseményről, de azon, hogy a lap szerkesztőségének május 7 (a baleset napja) és május 13 (a lapzárta napja) között nem volt annyi ideje, hogy egy kicsit utána járjon a baleset körülményeinek, felkeresse a vizsgálatot végző hatóságot, azon érdemes lenne a elgondolkodni. 

Blogunk fent említett írásában egyébként felvetette azt a gondolatot, hogy az önkormányzat anyagi lehetőségei adottak a kereszteződésben felállítandó közlekedési lámpa felállításához. Mivel senki nem reagált javaslatunkra, ezért most felidézzük korábbi írásunk javaslatát, hátha most nem talál süket fülekre:

„Talán, lenne rá orvoslás, ha a kerület vezetése saját anyagi forrásai felhasználásával, megoldaná. Pénz lenne rá, mert egy 35 milliárdos költségvetés tartalékalapjából simán megoldható volna – akkor is, ha nem kerületi feladat!! A kerületi önkormányzat költségvetése ugyanis, a fideszes önkormányzatnak járó folyamatos állami támogatások miatt, jobb helyzetben van, mint a kormány által kivéreztetett fővárosé. Politikai akarat kérdése tehát az egész, az pedig összehozható. Talán a döntésnél erre is megkérhetné Borbély Lénárd az ellenzéket, ha éppen hiányzik egy-két fideszes a testületi ülésről.”

https://csepeliek.blog.hu/2022/05/15/egy_het_tehetetlenseg_az_elatkoztott_csepeli_sarok_korul_sajat_portaja_elott_nem_soproget_a_polgarme 

Uraim! Hölgyeim! Emberi életekről, családokat és egy kisebb közösséget érintő tragédiáról és a következők hasonló balesetek megelőzéséről van szó. Nem lehetne legalább ilyen ügyekben, a szó igazi értelmében újságíróként, egy 70 ezres közösséget tájékoztató önkormányzati lap szerkesztőségeként dolgozni? 

3) Kordonbontásra szólítja fel a polgármester a Kozma István Magyar Birkózó

    Akadémiát

A botrány kipattanása óta sok sajtóorgánum foglalkozott a témával. A CSH mostani írása a polgármester fb oldalán írtak alapján készült. Van azonban néhány megjegyzésünk a névtelenségbe burkolódzó hírmondós szerző (szerkesztő) írásához:

> a helyzet kialakulásának alapvető oka, hogy az önkormányzat vezetése, Borbély Lénárddal az élen, jó néhány évvel ezelőtt, korábbi választási ígéretei ellenére, engedélyezte Németh Szilárdnak a KIMBA terveinek megvalósítását a Hollandi úton, egy rendkívül értékes telken, 400 milliós(!) anyagi támogatással együtt. Majd, mint hatóság, nem lépett fel a megígért épületmagasság ügyében Németh és csapata ellen. Miért nem? Pedig 2010 előtt, az ott szerveződött és általuk is támogatott civil szervezettel együtt, ádáz küzdelmet folytattak a szocialista önkormányzati vezetés ellen, a Hollandi út értékeinek megóvásáért, egy magáncég által oda tervezett szálloda megépítése ellen. 

> Ábel Attila most nem közölt, saját közösségi oldalán megjelent írásában elkotyogta, amiről a nyilvánosságot elfelejtették tájékoztatni: 2021. június 30-án az akkor is felépített kordont, le kívánták bontani, Némethék azonban „rendőrt hívtak a polgármesterre.” Ennek tudatos elhallgatása sem erősíti Borbélyék egyébként jogos fellépésének erkölcsi alapjait. 

> De eltűrték és eltűrik azt is, legalábbis a nyilvánosság előtt, hogy Németh korábbi ígéretei ellenére nem engedte/engedi be a Csepeli Birkózó Clubot, illetve versenyzőit a csarnokba. 

Mindez, illetve a tisztségviselők, elsősorban Borbély felemás magatartása (a polgármester az április választásokon vállalta Németh nyílt támogatását) végül is erősítette Németh egyébként sem kis egóját, ezáltal Borbély és Németh közötti vita nyílt eszkalálódását is. Eközben a terület további beépítése, tehát Németh tervei hosszú távú megakadályozása érdekében a polgármester február óta szervezte, „alakította” a közvéleményt, felesleges kérdőívet adott ki, lakossági fórumot szervezett. Taktikázása rontotta Németh választási esélyeit, amiért persze nem kár, csak világosan kellene látnunk, hogy nem „grállovagok” csatájáról volt és van szó, s Borbély sem lett hirtelen ellenzéket, baloldalt szerető polgármester. Hatalmi harc folyt és folyik jelenleg is Csepelen a hatalmon lévő párton belül, két fideszes pártkatona küzd Orbán helyi fővazallusi címéért. A választási ígéretek többségének megvalósítására pedig, az előttünk álló válság miatt, már esély sincs. 

Ami viszont biztos: a csepeliek a jövőben a Hírmondó számait kezükbe véve továbbra is arról olvashatnak majd színes, de szagos írásokat, hogy kerületükben minden nagyon szép, minden nagyon jó, sőt happy, és ez a főváros lehető legboldogabb pereme. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4617835659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása