CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A rezsi és a kata mindent visz - A kerületvezetők megnémultak? – Stadionra van pénz – Kitekintés a nagyvilágba - Egy hét Csepelen

2022. július 17. 00:02 - csú

lovasut_lakotelepi_hatterrel-retusalva_9.pngA rezsicsökkentés bukása után ennyire futja. Marad a lóvá tett HÉV-ígéret.  Németh Szilárd már a 2006-os polgármesteri választási, majd a 2018-as országgyűlési képviselő választási kampányában is megígérte, hogy „meghosszabbítjuk a hévet a pesti belvárosig”. Azóta nagyon sokszor elhangzott az ígéret, immár 16 év után, végre azt is megtudtuk, hogy készülnek a tervek. Ezért javasoljuk a HÉV-pótlók felkészülését is. Van képünk az egyik ajánlathoz

Kedden a parlament 135 bátor embere, elfogadva a kormány javaslatát, egy nap alatt „kinyírta” a katát, majd az évek óta tartó ígéretek ellenére, gyakorlatilag felszámolta a rezsicsökkentést is. 

(Hidegvérrel kinyírta a katát a kormány, telex.hu, július 11; Kormányinfó: vége a teljes rezsicsökkentésnek, piaci áron fizetjük a túlfogyasztást, azonnali.hu, július 13.)

Miközben Németh Szilárd hétfőn, közösségi oldalán, felemelt kézzel jelezte egyetértését a kormány lépéseivel, és a kép fölé büszkén odaírta: 

„Az elhúzódó háború miatt kialakult háborús infláció és az energiaárak elszabadulása miatt kialakult európai gazdasági válság idején is megvédjük a munkahelyeket, a családokat, a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést, ezért dolgozunk a következő hónapokban is - mondta a miniszterelnök.”

Vége a rezsihazugságoknak, a rezsiblöfföknek, az emberek szavazatait „megvásárolni” kívánó irreális rezsiígéreteknek. A király most

tényleg meztelen, kiderült, hogy Orbán és kormánya képtelen kormányozni, a gazdasági válságot kezelni, amelyhez egyébként jelentős mértékben hozzájárult: évek óta hibás gazdaságpolitikájával, a rezsicsökkentés gazdaságromboló hatásainak figyelmen kívül hagyásával vagy pl. a legutóbbi országgyűlési választások előtti ezermilliárdos pénzszórásával. 

Némethet ez nem érdekli. Változatlanul tovább ígérget: „Ha eljön a béke”, visszaállítják a rezsicsökkentést, majd „Én egyben viszont biztos vagyok, hogy az árak egy pillanat alatt nem fognak visszaesni, de akkor már van lehetőségünk arra, hogy a béke tekintetében gondolkozzunk.” Állítólag valamilyen kompenzáción gondolkodnak. (hirtv.hu, július 14.) Kérdés: vannak még, akik hisznek neki? 

A csepel.hu és Borbély Lénárd kerületi polgármester meg hallgat. A rezsicsökkentés fokozatos leépítéséről és katások kinyírásáról hozott döntés elleni több napos tüntetésekről is. Saját fb oldalán önkormányzati rendezvényeket reklámoz, önfényező propaganda videófelvételekkel kampányol, nem törődve a csepelieket is sújtó gazdasági válsággal, az egyre több csepelit érintő megélhetési gondokkal. Eközben Tóth József, angyalföldi polgármester csütörtökön, nem ígérgetett, fb oldalán közzétette, hogy:

„Települési támogatással segítjük a rezsicsökkentés kárvallottjait, a növekvő energiaárak mellett sem hagyjuk cserben a XIII. kerületi lakosokat.” 

https://www.facebook.com/drtothjozsef 

Ezt követően felsorolta a rászorulókat segítő támogatási lehetőségeket (közüzemi díjtámogatás fűtési, létfenntartási gondokat enyhítő települési támogatás, stb.)

Aznap Trippon Norbert, újpesti alpolgármester is bejelentette közösségi oldalán: az önkormányzat akciótervet kíván kidolgozni az újpesti rezsikárosult családok megsegítésére, Soproni Tamás, Terézváros polgármestere pedig fűtéstámogatást, kazán- és nyílászárócsere-támogatást tervez és energia-tanácsadó irodát is nyit a kerületben. 

Borbély úr! Csepelen nincs lehetőség a segítésre? Ideje lenne már – 8 év után –, folyamatos kampány, önreklámozás és hatalmi harcok helyett, valóban a csepeli emberekkel, Csepel jövőjével foglalkozni.

Utóirat: 8 milliárddal, 211 milliárdra nőtt az Nemzeti Atlétikai Központ építési költsége – adta hírül a 444.hu szombat délelőtt. https://444.hu/2022/07/16/8-milliarddal-211-milliardra-nott-az-nemzeti-atletikai-kozpont-epitesi-koltsege?fbclid=IwAR2u_qNCBWLUdBRiEGvCkH0zjA79xr-3o9aa727PAjQK-CTlI9ngxR8iuXY Ez 21 milliárddal több, mint a Puskás Ferenc Stadion. Hiába, a stadionokra mindig van pénze a kormánynak akkor is, ha gazdasági válság van, a miniszterelnök recessziót vár, ha a kata kinyírásával és a rezsicsökkenés felszámolásával milliókat hoz nehéz helyzetbe, taszít esetleg szegénységbe. Bár ez érinti Csepelt, illetve környékét, a csepel.hu nem hozta le a hírt. Lehet, hogy megérezték: nem találna pozitív visszhangra a kerületiek körében.

**********

Készülnek a tervek a H6/H7-es HÉV korszerűsítésére és Kálvin térig tartó meghosszabbítására – tette közzé a csepel.hu július 12-én. https://csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/14251-keszulnek-a-tervek-a-h6-h7-es-hev-korszerusitesere-es-kalvin-terig-tarto-meghosszabbitasara

A szerkesztő a Közlekedésvilág c. szakmai hírportáltól vette át az írást. A cikk lényege már korábban, június 12-én megjelent a magyarepitok.hu-n, amelyet még aznap a telex.hu is lehozott. A Közbeszerzései Hatóság egyébként a tervezéssel kapcsolatosan még 2020-ban kiírt pályázat eredményét (amely szerint a FÖMTERV Mérnöki Tervező Zrt. tette a legjobb ajánlatot), 2021. május 10-én tette közzé. 

Németh Szilárd azonban már 2006-os polgármesteri választási, majd a 2018-as országgyűlési képviselő választási kampányában is megígérte, hogy „meghosszabbítjuk a hévet a pesti belvárosig”. https://www.csepelivaroskep.hu/hirmondo/2018/02/15/csepeli-hirmondo-ix-6-szam/ Azóta nagyon sokszor elhangzott az ígéret, immár 16 év után, végre azt is megtudtuk, hogy készülnek a tervek. Azt is tudjuk, hogy az ismétlés a tudás anyja, a kommunikáció egyik alapelve, mert egyszer csak elhiszik az emberek, tehát még többször fogunk ezekkel a mondatokkal szembesülni a helyi fideszes vezetés által irányított médiában. Azt viszont hosszabb ideje nem tudjuk, hogy a beharangozott tervek mikor lesznek készek. A nagyobb gond, hogy mikor kezdődhet a beruházás, hány év kell a megvalósításához, s ebben a gazdasági helyzetben lesz-e és mikor lesz pénz is a beruházáshoz. Ezek a lényeges kérdések, amelyekről valamiért nem szól a csepel.hu-n megjelent írás. Valószínű, hogy a válaszokat a beruházó sem tudja, de a lényeg, leírni, hogy készülnek a tervek…. A helyi önkormányzati vezetés lázas semmittevése mellett, ugyanis nem rajtuk múlik az ügy. Azonban legalább mutatni kell, hogy odafigyelnek néha az ügyre, ha már annyi ígéretet tettek a témával kapcsolatban.

**********

A 21.kerulet.ittlakunk.hu a héten szavazást indított, Téged hogyan érint a rezsicsökkentés megkurtítása?  címmel. 

Szombat délelőttig a feltett két kérdésre (Átlépem a fogyasztási limitet, ezért elvileg többet kell majd fizetnem, illetve Nem lépem át a fogyasztási limitet, ezért elvileg nem kell majd többet fizetnem) a 750-en válaszoltak. Közülük 77 százalék úgy látta, hogy átlépi a limitet, ezért augusztus 1-től többet kell majd fizetnie az energiáért. Bár nem reprezentatív a szavazás, mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy akkor most az emberek hány százalékát is érinti a rezsicsökkentés megkurtítása.

**********

Kitekintés – egymondatos hírek a magyar média világából:

> Most látszik igazán, hogy mekkorát hazudott Putyin a gáz áráról. https://444.hu/2022/07/15/most-latszik-igazan-hogy-mekkorat-hazudott-putyin-a-gaz-ararol 

> Az állam csak tavaly 648 milliárd forintnyi állami vagyont adott át ingyenesen. https://444.hu/2022/07/15/az-allam-csak-tavaly-648-milliard-forintnyi-allami-vagyont-adott-at-ingyenesen 

> Orbán Viktor 650 ezer forinttal megemelte a miniszterek fizetését. https://rtl.hu/belfold/2022/07/15/orban-viktor-650-ezer-forinttal-megemelte-a-miniszterek-fizeteset 

> Bokros Lajos: Eljött az igazság pillanata, kipukkadt a költségvetés. (hvg.hu, 2022. július 15.)

> Elvérzett a rezsicsökkentés, Orbánék választásnyerő csodafegyvere. https://vastagbor.atlatszo.hu/2022/07/14/elverzett-a-rezsicsokkentes/ 

V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9217884459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása