CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lélektelenség egy pedagógussal szemben - Elég volt! Ezt nem csak a Csepel szurkolók mondják – Kerületvezetői belátás nincs – Kitekintés most is van - Egy hét

2022. augusztus 21. 00:02 - csú

nyugdij_nyugdijas.pngNövekvő rezsi, drasztikusan lenyesett csepeli önkormányzati segítség. Az elmúlt 12 évében több mint 80 százalékkal(!) csökkent a helyi költségvetésben a csepeli ellátottak pénzbeli juttatásainak nagysága

Hetek óta számolgatják a csepeliek is, mennyit kell fizetniük az augusztusi rezsinövelést követő energia-áremelések miatt szeptembertől.

Kedden a penzcentrum.hu tette közzé az önkormányzatok által adható támogatások formáit és nagyságát, ami sok nehéz helyzetbe kerülő csepelinek is segítséget jelenthet lakásuk rezsiköltségeinek valamilyen szintű kezeléséhez. 

A lehetőségről már korábban tájékoztattuk blogunk olvasóit, a XIII. kerületi polgármester, Tóth József július 14-én, saját közösségi oldalán közöltek alapján.    Mint írta, „Települési támogatással segítjük a rezsicsökkentés kárvallottjait, a növekvő energiaárak mellett sem hagyjuk cserben a XIII. kerületi lakosokat.”

Csepelen is adottak a lehetőségek, azonban eddig nem jutott a helyi vezetés eszébe a költségvetés biztosította lehetőségek ilyen irányú hasznosítása, azaz a rezsicsökkentés kárvallottjainak kiemeltebb támogatása, illetve a rendelkezésre álló önkormányzati anyagi lehetőségekről szóló tájékoztatás. Miért nem? 

Igaz, az elmúlt 12 évében több mint 80 százalékkal(!) csökkent a helyi költségvetésben a csepeli ellátottak pénzbeli juttatásainak nagysága, arról pedig, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala évente mennyivel tudta növelni a pénzbeli juttatásokat Csepelen, még egyszer sem kaptak tájékoztatást a csepeliek. A hatalmas csökkenés okait az önkormányzati vezetés hibás költségvetési politikájában, a szociális támogatási rendszer leértékelésében kell keresnünk. 

**********

A szerdán megjelent Csepeli Hírmondó hetedik oldalának alján, az „Aktuális” ügyeket tartalmazó „Szünidő” c. rovatban(!?) egy keretes, öt mondatos hírből több titokra fény derült: 

> három csepeli iskolában ismét kiírják a pályázatot az intézmény vezetésére. Hogy miért kellett ismét kiírni, az továbbra is titok. A csepeli fideszes média eddig egy sort sem írt arról, hogy Pintér Sándor belügyér tárcája indoklás nélkül elutasította a minden érintett (tantestületek, szülői munkaközösségek) által támogatott három pályázó megbízását. Ezt a tényt még leírni sem merték.

> A három iskolában az új tanévre a volt intézményvezetőket, illetve a helyettest bízták meg az intézmények vezetésével. Arra sem tartották őket méltónak, hogy a nevüket közöljék? 

> Az intézmények többségében a nyílászárók cseréje megtörtént. Konkrétan hányban, ahol nem, ott miért nem?

> Az elavult gázkészülékek helyett új energiatakarékos készülékeket vásároltak. Pontosan hol, mennyibe került a rendkívüli korszerűsítés? 

> „A Mészáros Jenő iskolában gázfűtésről központi fűtésre váltottunk.” 

Ennyit az iskolák fűtésének átállításáról, legalábbis Csepelen. A többi iskolában, önkormányzati intézményben nincs szükség semmilyen váltásra, azaz másutt nem kell vagy nem lehet megszüntetni a gázfűtést?

Arról sincs semmi hír, hogy az önkormányzat a Polgármesteri Hivatalban és kihelyezett irodáiban, a gazdasági társaságokban milyen intézkedéseket tervez a fűtési költségek csökkentése érdekében. Miért? 

Egészen felháborító a helyi pedagógus társadalmat és a szülői munkaközösségeket is érzékenyen érintő, nagy társadalmi vitákat kiváltó témák szőrmentén való, vagyis felületes kezelése, az okok és a kormány sokak által negatívan megítélt intézkedések, illetve ezek visszhangjának elhallgatása. Az önkormányzat vezetői az egész megalázó cirkuszt kívülről nézik, nem látnak, nem hallanak, nem és nem szólnak semmit. 

A pedagógus társadalom lebecsülésének egyik további bizonyítéka Hegedűsné Fábián Ágnes, a Kazinczy Ferenc Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola volt igazgatóhelyettesének hétfőn, saját fb oldalán megjelent nyílt levele is. A levél a tavaly tavaszi intézményvezetői pályázata minisztériumi elutasításának szomorú „utóhatása”, amelyet a szerző volt munkatársainak, gyerekeknek, szülőknek írt, miután elhagyta az általa szeretett intézményt. 

Tavaly, pályázatának elutasítása után a tantestület tagjai, a szülői munkaközösség petíciót indított az elutasításának visszavonása érdekében, amelyet több mint 1100-an írtak alá, s amelyet a minisztérium figyelembe sem vett. Az azóta eltelt tanév tapasztalatai alapján döntött az igazgatóhelyettes az iskolája elhagyásáról. 

A fenti „ügyek” világosan mutatják hogyan vette/veszi át a hatalmat a minisztérium a pedagógusok, az iskolai tantestületek, munkaközösségek felett, ha esetleg nem a Fideszhez közelálló jelöltet javasolnak intézményvezetőnek. 

Borbély Lénárd polgármester meg, külföldi-, illetve családi-, és sportrendezvényei, önreklámozási programjai, videóklipjei közben, önkormányzati rendezvényeket hirdet saját fb oldalán. Igaz, a fideszes polgármestert lassan már csak házmesteri feladatokra készteti a kormány, hiszen pl. az iskolák államosítása miatt, a kerület legnagyobb értelmiségi csoportjához, a pedagógusokhoz évek óta semmi köze az általa vezetett önkormányzatnak. 

A Csepeli Hírmondó mindezt leközli, kérdések, olvasói, pedagógusi, érdekvédelmi vélemények ismertetése nélkül. Ezért tartják, fizetik. Idén ~ 73 milliót kap működési támogatásként az önkormányzat költségvetéséből. 

**********

Nem tűrnek tovább a Csepel szurkolói – írta pénteken a 168.hu. https://168.hu/itthon/csepel-szurkolok-nemeth-szilard-borbely-lenard-242722 A cikkből kiderült, hogy a miután a Csepel SC Béke téri sporttelepe Németh Szilárd kezébe került, és ez év július 1-től a Csepel FC futballcsapatát is kihajította a sporttelepről, tovább romlott a csepeli labdarúgás helyzete. A Csepel FC gyakorlatilag megszűnt. „Csepelen most van egy önkormányzati és egy nem önkormányzati csapat és rengeteg ígéret, ami a klub hagyományaira és jövőjére vonatkozik, beleértve a címert és a kék-piros színeket. Legalábbis az egyik klubéra, amely várhatóan Csepel TC néven vág neki a következő negyedosztályú idénynek.” - olvasható a cikkben. A csepeli szurkolók azonban megunták a káoszt, elegük lett.

Az Islander Division nevű ultracsoport most közleményt jelentetett meg saját fb oldalán. Ebben, többek között, azt írják, hogy ameddig az urak nem teljesítik ígéreteiket, szervezett formában nem vesznek részt a férfi futballcsapat mérkőzésein. https://www.facebook.com/ultrascsepel/posts/1404422830065443 

Csepel korábbi és jelenlegi fideszes vezetői, a Csepel SC vagyonáért folytatott harcuk közben évekre visszavetették a csepeli labdarúgás felemelkedésének lehetőségét. Felelősségük közös, még akkor is, ha közben Németh Szilárd – állami támogatással, az önkormányzattal és utódjával sem egyeztetve –, kisajátította a Csepel SC Alapítvány teljes vagyonát. A helyzet reménytelennek tűnik, a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől és jelenlegi helyi főszereplőitől nem várható valódi megoldás.

**********

Borbély Lénárd – Tarlós István volt főpolgármester székelyudvarhelyi díszpolgársága okán, nem csak elkísérte Tarlóst Székelyudvarhelyre, de dicshimnuszt is mondott a megtisztelő cím kapcsán – amelyet csütörtökön Borbély úr az fb oldalán közzé is tett. Nem egészen érthető a polgármester buzgósága, hiszen Tarlós tízéves főpolgármestersége alatt sem tudott előrelépni Csepel, fővárosi hatáskörbe tartozó fontos közlekedésfejlesztési ügyeiben (csepeli gerincút folytatása, a HÉV korszerűsítése, a Gubacsi híd felújítása, a Corvin csomópont kétszintessé tétele), vagy Háros belterületbe vonása témájában. Mellette szól, hogy mindezek ellenére Tarlós 2020-as bukása után, Óbudát kivéve, ahol 16 évig volt polgármester, egyetlen kerülettől, Csepeltől kapott díszpolgári címet. Talán az is magyarázza Borbély Tarlós melletti lelkes ömlengését, hogy egyesek szerint 2024-ben maga is készül főpolgármesteri helyére jelentkezni, amihez Tarlós esetleges támogatása jó ajánlólevél lehet.

Mindenesetre Borbély tömjénező szövege hosszabb elemzést érdemelne, mégis csak három megjegyzésünk van:

> A volt főpolgármester politikai pályafutása azzal kezdődött, hogy még 1989-ben belépett az SZDSZ-be, ahol éveken keresztül az óbudai szervezet ügyvivőjeként is dolgozott, majd 1994-ben kilépett a pártból, s pártfüggetlenként indult újra a polgármesteri címért. Érdemes lenne végiggondolni, hogy lesz egy liberális nézeteket valló politikusból később egy szélsőséges jobboldali nézeteket is valló, autokráciát megvalósító párt főpolgármester-jelöltje. 

> Borbély Tarlós pályafutását méltatva kiemeli, hogy főpolgármestersége idején, 2013-ban, a Margitszigeten „visszaállították Urmánczy Nándor emlékpadját.” A liberálisként indult Tarlós talán nem felejtette el, hogy Trianonra Horthynak a nacionalizmus, a revízió és az irredentizmus volt a válasza, amelynek egyik „legjobb” képviselője az örmény származású Urmánczy, a Védő Ligák Szövetségének elnöke volt. Nem tudjuk, hogy Borbély is ismeri-e a történelmi tényeket, és tisztában van-e azzal, hogy Urmánczy nézeteinek kormányzati szintre való emelése a II. világháborúba sodorta az országot. Igaz, most, amikor 2010 óta a történelem átírása és újra a gazdasági válság korát éljük, nem ez a kérdés, hiszen az Orbán-kormány időnként pl. szívesen visszahozná a II. világháború előtti évtizedeket. A csepeli fideszes vezetők éppen ezt felismerve állítottak szobrot, Tarlós főpolgármestersége idején 2018-ban az irredenta politikusnak, annak ellenére, hogy semmi köze sem volt kerületünkhöz. 

> Tarlós 2002-ben, a Magyar Narancsnak nyilatkozva azt mondta vezetési módszeréről, hogy Egy önkormányzatban mindazokkal, akik a településért tenni akarnak, együtt kell működni.” (Magyar Narancs, 2002. július 25.) Vajon ezt miért nem említette meg Borbély Tarlóst méltató beszédében? Véleményünk: nem olvasta ezt a mondatot Tarlóstól és másoktól sem hallott valami hasonlót, sőt mentora, Németh Szilárd sem erre tanította. Lehet, hogy alma materéből, az Államigazgatási Főiskoláról éppen akkor hiányzott, amikor ezt tanították? Nem is jellemző munkásságára az együttműködési szándék, helyette egyoldalú politikamentességet vár az ellenzéktől.

********** 

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

> Az orosz gáztól függő országok közül csak Magyarországon nem érték még el a tavalyi töltöttségi szintet a gáztározók. https://atlatszo.hu/adat/2022/08/18/az-orosz-gaztol-fuggo-orszagok-kozul-csak-magyarorszagon-nem-ertek-meg-el-a-tavalyi-toltottsegi-szintet-a-gaztarozok/ 

> „Nem jöhettek be, mert cigányok vagytok” – meghurcolták az Aranypánt-díjjal kitüntetett Sztojka Edinát Siófokon. https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/nem-johettek-be-mert-ciganyok-vagytok-meghurcoltak-az-aranypant-dijjal-kituntetett-sztojka-edinat-siofokon-251515 

> Lélegezz fel Budapest! Tízezer budapestit hív a Főváros közösségi gyűlésre. https://www.budapest.hu/Lapok/2022/lelegezz-fel-budapest-tizezer-budapestit-hiv-a-fovaros-kozossegi-gyulesre.aspx 

> Tizenhatezer tanár hiányzik a közoktatásból az idei iskolakezdés előtt. https://hvg.hu/elet/20220819_Tizenhatezer_tanar_hianyzik_a_kozoktatasbol_az_idei_iskolakezdes_elott 

> Százmilliárdokat veszít a magyar lakosság az infláció miatt havonta. https://g7.hu/penz/20220820/a-folyoszamlankon-es-a-keszpenzen-mar-havi-kozel-200-milliardot-bukunk-az-inflacio-miatt/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6317911995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása