CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rezsiblöffök Németh Szilárd főnökétől

2022. november 06. 00:01 - csú

rozsetolvaj_fatolvaj_szegenyseg_fafutes_2.pngAzt állította Orbán Viktor (a parlamentben, azonnali kérdésekre válaszolva), hogy a rezsicsökkentés keretében minden magyar család havi 181 ezer forint támogatást kap a rezsiszámláihoz.

Ezzel szemben a tény az, hogy ha a 4,1 millió magyar háztartás mindegyike 181 ezer forintnyi állami hozzájárulásban részesülne, az egész évre 8900 milliárdot jelentene. Az idén nyáron létrehozott úgynevezett rezsivédelmi alap ugyanakkor csak 670 milliárd forinttal számolt. Lehetséges persze, hogy a rezsivédelmi alap is csupán egy része a támogatásoknak, de az Orbán által bedobott szám, az évi 8900 milliárd forint a 2022-es költségvetés kiadási összegének majdnem egyharmadát tenné ki. Ugye, ilyen nem volt, nincs és nem is lesz?

Azt is állította a miniszterelnök (ugyanott), hogy

a nap- és szélenergia a két legdrágább energia, mert a nap nem süt mindig, ahogy a szél sem fúj állandóan. Ezért a rendszer működtetéséhez egy egységnyi energiát megtermelünk, egyet pedig hozzávásárolunk, ami megduplázza az árat, mondta.

Ezzel szemben a tény az, hogy a megújuló energia előállítása ma már olcsóbb, mint bármelyik hagyományosé, és a mostani energia-árrobbanás idején a különbség még nagyobb lett. Az kétségtelen, hogy a nap- és szélenergia mellé szükség van a hagyományos energiára is, de ha ez utóbbi aránya egy ország energiamixében csökken, akkor az gazdaságilag is egyértelműen előnyös, ráadásul (és ez még fontosabb) a klímaváltozás mértékét is csökkenti, vagyis életmentő. Lehet, hogy Orbán nemcsak a múlt században született, hanem még mindig ott is él?

Forrás: Bolgár György (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1717970954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása