CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mindent vitt, de nem hozott semmit a kerületi Fidesz feloszlatása - Egy hét Csepelen

2022. december 11. 00:02 - csú

gubacsi_hid_nagyobb_4.pngNémeth Szilárd és Borbély Lénárd marakodása közben a Gubacsi hidat a rozsda marja. Mind a ketten többször megígérték a híd felújítását meg a gerincút építésének folytatást, a közlekedési káosz csökkentését. Semmi sem lett belőle. A marakodók helyett csak a rozsda végzi csendesen, de félelmetes következetességgel a munkáját 

A héten a média Csepellel kapcsolatos írásai elsősorban a helyi fideszes vezetők közötti, évek óta tartó botrányos hatalmi harcának újabb állomásával foglalkoztak, „Németh feloszlatta a helyi Fideszt” – írták. A különböző médiafelületeken legalább 30 cikk jelent meg a két vezető, Németh Szilárd és Borbély Lénárd újabb, immár komoly sebeket is okozó összecsapásáról. Blogunk pl. több írást is közreadott, mindegyik a két fél nemtelen küzdelmének hátterére keresett választ. Most inkább néhány érdekességre, véleményre hívjuk fel olvasóink figyelmét.

A két főszereplő egyike sem tárta a nyilvánosság elé összeveszésük valódi, esetleg személyes jellegű okait. Ritkán nyilatkoztak a témáról, ha igen, akkor is „szőrmentén” mondtak véleményt. A nyilvánosság felé a kettejük közötti harcot munkatársaik, hívő fullajtárjaik vívták, amiben

Borbély oldalán Ábel Attila járt az élen: nemegyszer nyilvánosan is bírálta Németh általa vélt céljait, a politikai belharcban alkalmazott módszereit. Némethet Bercsik Károly frakcióvezető „képviselte”, leginkább a testületi üléseken elhangzott kemény bírálataival. Bizonyos fokig érthető is ez a pártérdekeket is figyelembe vevő magatartás, azonban kettejük harca eredményeként–, már nem róluk vagy a Fidesz-ről, hanem Csepelről, a csepeliek jövőjéről van szó. Ezért a helyzetért – szerintünk mindkét fél felelős. Személyes vitáikból sima hatalmi harc lett, amelynek célja a kerület legfőbb vezetője cím elnyerése, a másik kiszorítása volt. 

Úgy véljük, egyikük sem alkalmas a kerület vezetésére. Némethről a csepeli választók többsége már háromszor szavazott: nem kértek csepeli országgyűlési képviselőségéből. Az pedig, hogy ellenfele legyőzése érdekében ehhez a módszerhez folyamodott, egyértelműen bizonyítja: még saját pártja érdekei sem, csak a hatalom érdekli. Borbély kétszer nyert, 2019-ben másodszor választották meg Csepel polgármesterének. Mostanában egyre többször kell szembe néznie saját, nyolc évvel korábbi ígéreteivel, Csepel valódi fejlődését nem igen segítő gazdasági és kommunikációs stratégiája, módszerei esetleges bukásával is. Néhány konkrét megjegyzés:

> A kerület fejlődését meghatározó ígéreteiből  (a csepeli gerincút folytatása; a Gubacsi híd felújítása, kétszer két sávossá való kiszélesítése; a Corvin csomópont kétszintessé tétele; a csepeli HÉV korszerűsítése; gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas híd építése Csepel és Soroksár között; 5000 új csepeli munkahely létrehozása; inkubárorház építése a csepeli vállalkozóknak; a panelépületek teljes szigetelése; a tüdőgondozó épületének felújítása; a Béke téri sportklub helyzetének rendezése, stb)  nem lett semmi.  

Mindezek „eredményeként” Csepel helyzete, külső megítélése romlott, csökkent a kerületi lakosság száma, egyre több, jogos kritika érte/éri a csepeli közlekedési viszonyokat, a kerület légszennyezettségét. Ez utóbbiban az egyik legrosszabb levegőjű kerületek között vagyunk a fővárosban.

> Nem csak a felsorolt fejlesztések elmaradását kell szóvá tennünk, de a megvalósult beruházások, felújítások – Csepeli Strand fejlesztése, sortpályák, parkok, játszóterek építése –, egyéb, nem feltétlen többségi igényt kielégítő intézmények, szervezetek pl. önkormányzati sportklub létrehozása, támogatása óriási sikerként vannak elkönyvelve, pedig fenntartásuk és működtetésük már most jelentős anyagi terhet jelent az önkormányzat költségvetésének, amit az ellenzék mellett pl. a Fidesz-frakció vezetője is szóvá tett. Ezek a terhek a következő években komoly költségvetési gondokat okozhatnak az önkormányzatnak, s már a közeljövőben súlyos döntések elé állíthatják az önkormányzati vezetést. Ebben a körben ismét megjegyezzük, véleményünk szerint stratégiai hiba volt támogatni 2015-ben egy logisztikai vállalat, a METRANS Kft Csepelre való letelepedését, amely azóta is jelentősen „hozzájárul” a kerület fő útvonalainak zsúfoltságához, a környezetszennyezéshez, az utak lassú tönkretételéhez, az ott lakó csepeliek életkörülményeinek romlásához. 

> Borbély úr vezetési, szakmai hibái mellett fel kell vetnünk politikusi hibáit is, hiszen nyolc év alatt a legtöbb, Csepel fejlődését meghatározó kérdésben, nem mert kiállni Csepel érdekiért, igazi pártkatonaként inkább hallgatott, sőt asszisztált a kormány kerületet is súlytó intézkedéseihez (pl. a Csepeli HÉV ügye vagy a közlekedésfejlesztési terveinek bukása, költségvetési elvonások stb). Ráadásul ezekben a témákban a lakossági kapcsolatait segítő közmeghallgatási programokat sem vállalta fel. Együttműködési alkalmatlansága vezetett oda, hogy nem csak a testület ellenzéki tagjaival, de saját frakciójával sem tudott megegyezni, még a került jövőjét meghatározó alapvető témákban sem. 

Csepel is, hasonlóan más önkormányzatokhoz, mostanra nehéz helyzetbe került, leginkább az Orbán kormány rossz gazdaságpolitikája okozta gazdasági válság, illetve Borbély téves városfejlesztési stratégiája miatt. Most azonban az önkormányzati képviselő-testület többségét adók (fideszesek + átállt ellenzékiek) belső egysége is megbomlott, a városrész irányítása, a képviselő-testület, a vezetés alkalmatlansága nem lebecsülhető politikai viták tárgya lett – tovább rontva ezzel a helyi költségvetési gondok kezelésének esélyeit. A megoldás látszólag még a helyi Fidesz-hatalom kezében van. Hogy meddig, azt a következő hetek eseményei jelentősen befolyásolhatják. Az igazi kérdés azonban, hogy van-e erő, amely a válságból kivezető utat képes felmutatni, nem a saját, hanem Csepel fejlődése érdekében.

**********  

Csütörtökön megegyezett a Magyar Posta és a helyi önkormányzat vezetése: január 2-től „újra kinyit a csillagtelepi 4. sz. posta.” Örülve a hírnek, sajnálattal állapítjuk meg, nem csak az önkormányzat hivatalos honlapja, a csepel.hu, de a csepeli olvasók sem ismerhetik meg a megállapodás részleteit, azt, hogy a postánál mit takar pontosan a működési költség, mennyi az annyi, azaz mibe kerül az önkormányzatnak az állami feladatok átvállalása, a konkrét esetben. Fizetjük-e a posta alkalmazottjai bérköltségének felét? Ezek szerint mindez nem ránk tartozik. Miért nem?

Csak érintőlegesen jegyezzük meg, hogy a kormány, miközben az elmúlt években gazdasági válságba vitte az országot; jelentősen csökkentette az önkormányzatok jogosítványait; elvette/elveszi intézményeit; milliárdokat vont ki a kasszájukból (iparűzési adó felének és a gépkocsiadónak az elvonása, szolidaritási hozzájárulás bevezetése); elvárja, hogy a helyi önkormányzatok milliárdokkal támogassák a rendőrségek tevékenységét; most meg egy elfogadhatatlan döntéssel gyakorlatilag megzsarolta a helyi önkormányzati vezetőket. Közben a kormány semmiért nem felelős, mindennek Brüsszel meg a baloldal az oka. Tessék mondani, meddig lehet becsapni az országot?

**********

Németh Szilárd immár sokadszor tett közzé a Fidesz kommunikációs központjától kapott „üzeneteket”, nem törődve annak igazságtartalmával. Hiába így működik egy igazi párkatona: ha parancs van, akkor nix ugribugri, csak végrehajtás van, bár valószínű, hogy maga is osztja a propaganda szövegek mondanivalóját. Pénteken délelőtt pl. megjelentette az újabb fideszes hazugságot: „A szankciós inflációt az elhibázott brüsszeli döntések idézték elő.” 

Matolcsy György jegybankelnöknek a parlament Gazdasági Bizottságában mondta: „Az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel”, míg az index.hu egyik januári cikkében olvashattuk: „Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbiaknál.”   

https://index.hu/gazdasag/2022/01/14/inflacio-2021-december-elemzok-mnb-ksh/ 

Ekkor az orosz-ukrán háborúnak nyoma sem volt, szankciókról sem lehetett tehát hallani. Azokról a szankciókról, amelyeket később Orbán Viktor rendre megszavazott, s amelyek közül a kőolajszankciók hétfőig nem is érintették hazánkat! Arról nem is beszélve, hogy sok hazai és nemzetközi szakember szerint a kormány rezsiharc érdekében meghirdetett „ársapkái” jelentősen hozzájárultak az infláció növekedéséhez. 

**********

A 21.kerulet.ittlakunk.hu-n szerdán elindított szavazás eddigi állása szerint a válaszadó csepeliek több mint kétharmada nem kíván változtatni autózási szokásain a benzinárstop megszüntetése után sem. A több mint 1400 válaszadó 68 százaléka arra a kérdésre, hogy „Máshogy fogsz közlekedni ezentúl?”, nemmel válaszolt, s mindössze 16 százalékuk válaszolta, hogy inkább a tömegközlekedést választja. Befolyásolhatta a választ, hogy az autós társadalom jó részénél már „munkaeszköz” a személygépkocsi. Kérdés, hogy januárban, amikor érezhetőbb lesz a gazdaság válsága és az energiaárak, az infláció növekedése, mennyien válaszolnak majd igennel. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

1) Recesszió jöhet: elemzők a kormány elhibázott lépéseit okolják a gazdasági nehézségekért. https://atlatszo.hu/adat/2022/12/08/recesszio-johet-elemzok-a-kormany-elhibazott-lepeseit-okoljak-a-gazdasagi-nehezsegekert/  

2)  Ez a hat ábra megmutatja, hogy miért szállt rá az EU a magyar kormányra. https://444.hu/2022/12/09/ez-a-hat-abra-megmutatja-hogy-miert-szallt-ra-az-eu-a-magyar-kormanyra 

3) Az Európai Bizottság egyetlen centtel sem csökkentette a büntetési javaslatát. https://444.hu/2022/12/09/az-europai-bizottsag-egyetlen-centtel-sem-csokkentette-a-buntetesi-javaslatat 

4) „Hazug média!, hazug média!” – Az Egységes Diákfront kivonult a közmédia épületéhez. https://merce.hu/2022/12/09/hazug-media-hazug-media-az-egyseges-diakfront-kivonult-a-kozmedia-epuletehez/ 

5) Ifjúsági sportszállásra kértek 11 milliárd támogatást, felnőttbarátként hirdetett 4 csillagos hotelt építettek belőle Felcsúton. https://444.hu/kepek/2022/12/09/ifjusagi-sportszallasra-kertek-11-milliard-tamogatast-felnottbaratkent-hirdetett-4-csillagos-hotelt-epitettek-belole-felcsuton  

V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8117999026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása