CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Pulykapénz az önkormányzatnál. - Pulykaméreg a fideszeseknél - Cirkusz kenyér helyett - Egy hét Csepelen

2022. december 18. 00:02 - csú

nyugdijas_vasarol_arsapka_dragulas_inflacio.pngKi hatalmazta föl a kerületvezetőt, hogy a csepeli nyugdíjasok nevében Orbánnak és  kormányának hálálkodjon a 15 százalékos nyugdíjemelésért? 11 éve törvény írja elő az inflációkövető nyugdíjemelést. A kormányfő nem kegyet gyakorolt, a törvényt hajtotta végre, de csak részlegesen, hiszen az Európa-bajnok magyar infláció már a 20 százalékot is jóval meghaladja

Pénteken 21:10 – kor Orbán Viktor a Magyar Közlönyben megjelentette rendeleti kormányzásának újabb termékét, amelynek egyik mondata lényegében azt jelenti, hogy tisztességes pedagógus “béremelés” helyett az ágazati szakmai pótlékot 20-ról 32 százalékra emelik. (Magyar Közlöny, 2022. évi 208. szám) Az 524/2022. (XII.16.) Korm. rendeletet 2023. január 1-től lép hatályba. Az illetménypótlékot emelik, nem a garantált illetményt, miközben az erről szóló kormányzati hírek béremelésről szólnak! Ennyi lett a megígért bérfejlesztésből, amit egyébként a kormány – az EU pénzektől függetlenül –, eddig is bármikor megtehetett volna. A témáról a telex.hu-n jelent meg értelmező írás, amelyből most egy mondatrészt emelünk ki: 

„Ezt a módszert azonban a szakmai szervezetek már korábban is többször kifogásolták, hiszen

a pedagógus munkabérek számítási alapját jelenleg is a 2014-ben meghatározott 101.500,- Ft összegű vetítési alap határozza meg, aminek következtében 2015-től a pedagógus életpálya munkabérei elszakadtak a mindenkori minimálbértől.” https://telex.hu/belfold/2022/12/16/megjelent-a-rendelet-20-rol-32-szazalekra-emelkedik-a-pedagogusok-szakmai-potleka 

Mit szól mindehhez az ismét becsapott pedagógus társadalom, akkor, amikor sok szakember szerint a jogosan elvárt méltányos pedagógusi munkabért egy minimum 50 százalékos illetményemeléssel kellene rendezni? 

**********

Kedden, saját fb oldalán, folytatta önfényező videosorozatát a polgármester. Ezúttal a novemberi eseményeket összegezte. Két megjegyzésünk van a novemberben is minden nagyon jó, minden nagyon szép volt jegyében összeállított sikerpropagandával kapcsolatban:

> Borbély Lénárd bevezetőjében azt mondta, hogy „…a mostani nehéz időszakban különösen fontos számomra, hogy minél több kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket biztosítsunk polgárainknak.” Elképesztő. Igaz, az utóbbi hetekben leginkább ezekkel a kulturális és szórakozási lehetőségekkel van tele fb oldala. Csepel polgármestere a gazdasági válság, az egyre elviselhetetlenebb infláció és növekvő rezsiköltségek közepette, ezt tartja különösen fontos feladatának, ezzel politizál. Ha a polgármester nem érzi, hogy egy gazdasági és mélyülő társadalmi válság időszakában mi a legfontosabb feladata, mit kell tennie a kerületben a nehéz sorban élő ezrek valódi megsegítése, a válság túlélése, majd a kerület további fejlődésének biztosítása érdekében, nem alkalmas az önkormányzat irányítására, vezetésére. 

> A videoban csak a 15.000 forintra emelt lakhatási támogatás kapcsán említette meg a november végi két képviselő-testületi ülést, amikor ugyanis a testület leszavazta két előterjesztését, a költségvetés módosítását és a Városgazda Zrt. átalakításával járó sürgős feladatokat. A testületi ülés rámutatott: a Fidesz-frakció gyakorlatilag ketté vált, 5-en a polgármester javaslatai ellen szavaztak. Lehet elhallgatni, nem beszélni a történtekről, attól még nem lesz jobb a polgármester helyzete. Azzal sem igen menti a helyzetet, hogy állítólag „Pákozdi úr /alpolgármester – szerk. megj./ tájékoztatása szerint br 300.000 ft jutalmat/pulykapénzt kaptak a dolgozók (kb 1300-an).” (Csepeli vagyok Facebook csoport, Paál Géza december 16-i bejegyzése.)

********** 

Valami történt Borbély Lénárddal: közösségi oldalán, kedden közzétette a kormány nyugdíjemeléssel kapcsolatos, propagandaszövegét, amelyben Orbán arcképe mellett az alábbi szöveg olvasható: „Január elsejétől 15 százalékkal megemeljük a nyugdíjakat.” Nem a politikai reklám közzététele, hanem a polgármester föléje írt szövege, pontosabban annak utolsó mondata miatt reagálunk az alábbi mondatra:

„Januártól 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat, jelentette be ma Orbán Viktor. Nagyszerű hír ez annak a közel 16 ezer nyugdíjasnak, aki a kerületünkben él. Nevükben is köszönöm a miniszterelnök úrnak és a Magyar Kormánynak!”

Németh Szilárd fb oldalán rendszeresen átveszi az ilyen politikai reklámokat és jó pártkatonaként még rá is erősít a mondanivalóra, egy-két, néha demagóg mondattal. Borbély eddig nem élt hasonló eszközökkel, a fb-t leginkább saját népszerűsítésére használta és használja.

Mégis, mi lehetett az oka Orbán és a kormány feldicsérésének? Talán rájött, hogy a választási sikereiben meghatározó erőt jelentő politikai párt, a Fidesz helyi szervezetének feloszlatása, azaz politikai hátterének meggyengülése csökkentheti programja megvalósításának, illetve újbóli megválasztásának esélyeit? Itt az idő az igazodásra, azaz Orbánhoz és a kormányhoz való hűségének egyértelmű felmutatására? Nem tudjuk, de a választ önmagának kell megtalálnia. Bár szerintünk inkább az a kérdés, alkalmas-e Borbély egy gazdasági, költségvetési válság körülményei között, ezzel a politikai háttérrel (gyengülő pártszervezettel, átállt képviselőkkel és széteső, a többséget már nehezen biztosító, széthúzó fideszes önkormányzati képviselőkkel) a kerület vezetésére? 

Egyébként jogilag is teljesen érthetetlen, hogy miért köszönte meg a Borbély Orbánnak és a kormánynak a 15 százalékos nyugdíjemelést, hiszen 11 éve törvény írja elő az inflációkövető nyugdíjemelést. A kormányfő nem kegyet gyakorolt, a törvényt hajtotta végre, ráadásul, az Alkotmánybíróság szerint „kiegyenlítő hatásra kell törekedni.” 

https://hirklikk.hu/kozelet/karacsony-mihaly-zsivanysag-es-pszichologiai-hadmuvelet-volt-a-15-szazalekos-nyugdijemeles-bejelentese/408571?fbclid=IwAR3oeYprmhPkClOBMfOnckIKky7p_YYYCfo_0hXWQ7-BA8L9JbUN4dVEIaM Köszönet helyett a polgármesternek minimum azt kellett volna szóvá tennie, hogy a 15 százalék nem felel meg a törvénynek, mert a valós infláció alapján ennél több járna a nyugdíjasoknak. (Az MNB szerint novemberben az éves összevetésben számított infláció 22,5 százalék volt.) 

**********

Nem lehetnek anyagi gondjai a Németh Szilárd által irányított KIMBÁ-nak. A december 15-én megtartott Hollandi úti évzáró ünnepségükön ugyanis 300 főt láttak vendégül, karácsonyi ajándékokkal jutalmazták meg a növendékeket és a dolgozókat. A nagyszabású fogadásról csak képeket tett közzé közösségi oldalán Németh, így nem tudhattuk meg kik vezették a résztvevő nobilitások listáját. Az akadémia honlapja viszont pótolta a hiányosságokat, így kiderült, hogy jelen volt az ünnepségen államtitkár, a MOB és a birkózó szövetség legfelső vezetésének több tagja vagy pl. a csörgőlabda-válogatott szövetségi kapitánya mellett a Jézus Szíve Templom plébánosa is. A Némethet is méltató köszöntők után vers következett, majd „mindenki együtt énekelte a Mennyből az angyalt”. https://kozmaakademia.hu/mosolygos-arcok-ajandekok-megtartottuk-unnepelyes-evzaronkat/?fbclid=IwAR25_JHK3JzI7XdtsLXC9aZWqTZb5cb3p3vuyUi64z-f8w_2f_oVTtltYLI 

A program ebéddel zárult, majd megkezdődött „birkózókarácsony előkészítése”. 

A honlapról sem tudtuk meg azonban, hogy a Csepeli Birkózó Club, akiknek épült eredetileg a KIMBA sportközpontja, s amelyet Németh gyakorlatilag „kettészakított”, kapott-e meghívást a rendezvényre, s arról sincs hírünk, hogy ők hogyan, milyen körülmények között tartják évzáró programjukat.

********** 

Valamiért kimaradt a csepel.hu – ról, sőt Borbély és Németh közösségi oldaláról is a hétfői hír: megszületett a brüsszeli megállapodás a magyar pénzekről. Mi az oka győzelmi jelentések elmaradásának? Lehet, hogy azóta is keresik a központban a szavakat, a győzelmet sugárzó mondatokat, netán az újabb hazugságokat fogalmazzák még a kommunikációs szakemberek? Addig is az alábbiakban mutatjuk a Publicus Intézet december 5-8 között témával kapcsolatban végzett felmérésének eredményét:publicus_eu-rol_2022-12-15.png

Az ábra egyértelmű. Ezért csak egy mondatot idézünk a szöveges értékelésből: „A felmérés alapján egyelőre nem túl hatásos a kormánypropaganda, amely az ellenzékre hárítaná a felelősséget, hiszen még a kormánypárti szavazóknak is csak 31 százaléka hitt ebben.” https://nepszava.hu/3178639_publicus-intezet-felmeres-europai-unio-tamogatas-felfuggesztes 

**********

Végül csak két kérdés a finishez érkezett szankciós konzultációval kapcsolatban. Az egyiket Szabó Szabolcs Csepel országgyűlési képviselője közösségi oldaláról vettük át: „A szankciók ellen küzdő Orbán tegnap természetesen megszavazta a kilencedik szankciós csomagot is. Akkor ez most szankciós kormányzás?” 

A másikat mi intézzük Németh Szilárdhoz, aki közösségi oldalán néhány napja, szokásához híven, kritika nélkül átvette az éppen szajkózni kijelölt orbáni mondatokat, amelynek végén ez olvasható: „Magyarország a szankciók azonnali felülvizsgálatát követeli.” Kérdésünk: hogy érzi magát most, hogy Orbán Viktor Magyarország nevében, a kilencedik szankciót is megszavazta, a kormány által kezdeményezett szankcióellenes konzultáció ellenére? Nem érzi esetleg úgy, hogy kedvenc főnöke, immár sokadszorra palira veszi Önt és az embereket? Nem érzi, hogy egy elvtelen hatalmi játszma részese, amely semmi másról nem szól, mint Orbán Viktor hatalmának megtartásáról?  

**********  

Kitekintés

1)  Toronymagasan vezeti az EU-s listát a magyarországi infláció, a magyarok az EU második legszegényebbjei lettek.  https://nepszava.hu/3179092_magyarorszag-inflacio-europai-unio-szegenyseg-elemzes 

2) 2023: a minimálbér és a nyugdíj biztosan kevesebbet ér, az infláció viszont nem biztos, hogy csökkenni fog. https://444.hu/2022/12/16/2023-a-minimalber-es-a-nyugdij-biztosan-kevesebbet-er-az-inflacio-viszont-nem-biztos-hogy-csokkenni-fog 

3) Tölgyessy Péter: Válságban az Orbán-rendszer.  https://24.hu/belfold/2022/12/17/togyessy-peter-valsagban-az-orban-rendszer/ 

4) Pilz Olivér: Lehangoló volt az oktatási konzultáció Pintérrel, ilyen hozzáállással nem lesz változás. https://24.hu/kozelet/2022/12/16/rendorok-tuntetok-kozszolgalati-egyetem-belugy-delegacio-konzultacio-tanarok-pedagogusok/ 

5) Az EU megszavazta a kilencedik szankciós csomagot Oroszországgal szemben. https://24.hu/kulfold/2022/12/16/orosz-ukran-haboru-megfenyegettek-amerikat-az-oroszok/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7918004368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása