CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miről beszél egy régi kép? Boráros téri kiszállás a HÉV-ből

2022. december 22. 00:02 - csú

boraros_ter_60-as_evek_tiszta_ruha_sieto_emberek_a_gyarakbol.pngMinden férfi és nő tiszta, „civil” ruhában siet a dolgára. Nem látni köztük egyet sem piszkos, elhanyagolt munkásruhában, mert a gyárakban öltözők, és ruhatárak voltak!

A képen látható emberek az 1960-as évek vége, hetvenes évek elején utazhattak Csepelről a Boráros térre. Valószínűleg nagy többségük a Csepel Művekből és a többi nagy csepeli gyárból munka után utazott a belvárosi lakásaikba. Minden férfi és nő tiszta, „civil” ruhában siet a dolgára. Nem látni köztük egyet sem piszkos, elhanyagolt munkásruhában, mert a gyárakban öltözők, és ruhatárak voltak!

Ma, - jó félszáz év múltával - szinte nem látni olyan HÉV szerelvényt, amelyiken elhanyagolt ruházatú koszos küllemű, fáradt dolgozók ne ülnének. Ezek az emberek a belvárosi építkezésekről utaznak reggel oda- este haza a HÉV-en.

Most már - mindenki láthatja - a munkásnak nem jár a tisztálkodási lehetőség (sem) ebben a hazában!

Jobb esetben kifizetik neki egy részét. Persze tudják, hogy ez szemfényvesztés, mert

senki nem tudja megvenni a tisztálkodás munka utáni lehetőségét, de az alamizsna alkalmas arra, hogy a vállalkozó mossa kezeit! Ez a mostani magyar rendszer meg úgy van felépítve, hogy ezt be is veszi!

Rosszabb esetben belekényszerítik a dolgozót az elhanyagolt környezetbe, a megalázó lealacsonyító viszonyrendszerbe. Azért, mert az öltöző, a ruhatár meg a fürdő költséges dolog és nagy mértékben csökkenti a mindenható profitot!

Lehet, hogy a profitot valóban csökkenti, de nem annyival, mint amennyivel a piszkos, munkásruhás elcsigázott emberek önértékelését és önbecsülését csökkenti, és amennyivel ennek a népnek magához, és a másikhoz való empátiáját devalválja.

Forrás: Horváth Gyula közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8318005954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása