CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kegyencek cirkusza - Petőfi helyett Wass Albert kell a Radnóti-szobrot áthelyező kerületvezetőknek - Egy hét Csepelen

2023. január 08. 00:02 - csú

harosi_tajkep_lomokkal.jpgMi vár Csepelre az idén? Új év, új ígéretek. Egy részlet a polgármestertől: „2023-ban is nagy hangsúlyt fogunk fektetni a színvonalas és sokszínű szórakozási lehetőségek, kulturális és értékmegőrző programok megszervezésére.” De mi lesz a hárosi helyzettel?

A 2011-es adósságválság idején a kormány, adósságaik átvállalásával, gyakorlatilag szanálta az önkormányzatokat.

A 10.000 lakosnál nagyobb önkormányzatok energiaáremelkedés miatti támogatásáról szóló hétfői kormánydöntés egyértelmű: már nincs pénz a szanálásra, a mélyülő gazdasági válság, az infláció rekord nagyságú növekedése miatt mindössze a hiány csökkentésére volt, illetve van esély.

A gazdasági válság nem hagyja változatlanul a helyi önkormányzatokat, így Csepelét sem. Persze, sokak szerint

éppen ez a kormány célja. (https://cdn.kormany.hu/uploads/document/9/9f/9f5/9f55b91daff705fb767d9bf7e3a5ed25b93e1cda.PDF)  

Összesen 44 milliárd forint került felosztásra 156 önkormányzat között, azaz átlagban 282 millió forint jutott egy önkormányzatra.  A hírt közösségi oldalán közölte Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd kormánybiztos is, de a csepel.hu is azonnal leadta a hírt. Azt azonban nem írták meg, hogy az energiaáremelkedés ~ 2 milliárdos lyukat ütött a csepeli költségvetésbe, a kerületnek jutott 762,5 milliárdos támogatás csak „szépségtapasz”, annak ellenére, hogy Budapesten Csepel kapta a legtöbbet, a kerület átlag ~162 százalékát. Az önkormányzat őszi, állítólagos 600 milliós rezsicsökkentési intézkedéseivel együtt, mégis hiányzik majd 700 millió, amit még ki kell gazdálkodnia a kerületi vezetésnek. Az már csak hab a tortán, hogy a kormány által néhány éve létrehozott „szolidaritási hozzájárulás” címen, tavaly 1,44 milliárd forintot vont el a kerülettől a Magyar Államkincstár, s ezt idén is bevasalják az önkormányzaton. Jelenlegi ismereteink szerint nincs elképzelés a megoldásra, s talán ezek után nem is lesz. Pató Pállal mondják: ráérünk arra még, talán a kormány után az Isten is megsegít bennünket. Ezt a felfogást erősítheti, hogy a helyi pénzügyi gazdálkodásban, illetve a költségvetésben a hiány mellett jelen van a pazarlás, az évek óta folyó tudatos túltervezések miatt létrejött tartalékolás, vagy a fiókban évek óta elrejtett, ötmilliárdos takarékkönyv is. A polgármester „hozzáértését”, szándékait meg jól mutatja az fb oldalára, a múlt hét végén kiírt mondata:  

„2023-ban is nagy hangsúlyt fogunk fektetni a színvonalas és sokszínű szórakozási lehetőségek, kulturális és értékmegőrző programok megszervezésére.” Borbély még mindig itt tart – nála a kampány mindenekelőtt!

Ennél nagyobb gond, hogy a kerület, a polgármester 2014-es győzelme óta legalább 30 milliárd forint állami, illetve fővárosi támogatáshoz jutott, miközben az akkori ígéretekből nem sok valósult meg. Lásd: https://csepeliek.blog.hu/2022/12/30/egy_ev_csepelen_a_fontosabb_esemenyek_osszegzese_es_elemzese#more18013006 Az országos számokat átnézve, látható, hogy a támogatásból sokkal több jutott a kormányhoz hű önkormányzatoknak. Ha a kapott összegeket a 2021-es közüzemi kiadások százalékában (átlagosan) vizsgáljuk, akkor a következő arányok jönnek ki: az ellenzéki önkormányzatok 2021-es közüzemi kiadásaik 3,73 százalékát, míg a kormánypártiak 23,02 százalékát fedezte le a mostani, kormánytámogatásnak nevezett, politikai alapú osztogatás. https://k.blog.hu/2023/01/03/44_milliard_az_onkormanyzatoknak_rezsivedelem_fidesz-modra  

A fővárosi önkormányzat és hat baloldali vezetésű kerület (Óbuda, Újpest, Ferencváros, Újbuda, Rákospalota-Pestújhely-Újpalota, Pestszentlőrinc-Pestszentimre) egy fillért sem kapott. A népszava.hu-on olvasható cikk szerint „Hiába teljesítette Budapest az Orbán-kormány minden feltételét, így sem jutott a rezsitámogatásból”. https://nepszava.hu/3180817_rezsitamogatas-budapest-fovarosi-onkormanyzat-orban-kormany 

Borbély és Németh hű pártkatonák, s maguk is szívesen támadták/támadják a Főváros ellenzéki főpolgármesterét. Ezért nem vártuk, hogy kiállnak a főváros mellett. Hallgatásuk a témában azonban erősen vitatható. Ha ugyanis a Fővárosi Önkormányzat a kormányfő és a Fidesz politikai bosszúja miatt tönkre menne, annak a csepeliek is vesztesei lennének. 

Három dolog azonban egyértelműnek látszik. Az egyik, hogy az urakat, Orbántól Borbélyig, csak a hatalom érdekli, s nem foglalkoznak azokkal a milliókkal, akik kimaradtak, a nagyrészt általuk okozott gazdasági válság hatását némileg enyhítő támogatásból. A másik, hogy Orbán lassan teljesen maga alá gyűri az önkormányzati rendszert, azaz az önkormányzatiság fogalma előbb-utóbb teljesen „kiürül”. A harmadik: a döntéssel megosztotta a fővárosi ellenzéki kerületeket. 

Már csak néhány kérdésünk maradt: Borbély úr, hogy zajlott le a „sikeres egyeztetés”, milyen intézkedési programmal készült rá, egyeztette-e javaslatait a képviselő-testület kormánypárti és ellenzéki frakcióinak vezetőivel, részt vett-e az egyeztetésen Csepel-Soroksár országgyűlési választókerületi kerületi elnöke, Németh Szilárd? 

 

**********

Hétfőn indult a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumból a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig tartó „Tanmenet az oktatásért!” akció, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom és a noÁR Mozgalom hirdetett meg. A szervezők a 180 kilométert hat nap alatt tervezik megtenni.  Borbély Lénárd és a csepel.hu természetesen most is elhallgatta a tanárok megmozdulását. https://telex.hu/belfold/2023/01/03/tudasmenet-gyaloglas-menet-oktatas-kedd

A menet a tervek szerint szombaton délután ért végcéljához, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, ahol nagygyűlést tartottak. 

Az érdeklődők számára ajánljuk az előző év oktatási eseményeit összefoglaló írást: https://telex.hu/belfold/2022/12/29/tanarok-pedagogusok-tiltakozasok-egy-ev-tuntetesek-sztrajk-polgari-engedetlenseg-kepek-diakok 

**********

Január 1-én, 200 éve született Petőfi Sándor, s a Petőfi-bicentenáriumi évben számtalan rendezvényre, megemlékezésre kerül sor szerte az országban. Borbély Lénárd polgármester a Görgey-téren lévő Petőfi szobor előtt, egy szál virág nélkül elmondott szövegével, majd egy kisfilmmel „emlékezett” Petőfire. Az önkormányzat hivatalos honlapja, a csepel.hu eddig nem foglalkozott az évfordulóval, a polgármester videóját sem vették át. Miért nem? Elkészült-e az emlékév csepeli programja, mikor ismertetik azt a csepeliekkel?

Kérdéseink oka, hogy Borbély még aznap közölte fb oldalán, hogy Wass Albert születésének 115. évfordulója tiszteletére január 8-án, ünnepi műsorra kerül sor a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban lévő szobránál, amelyet három éve, Radnóti Miklós szobrának titokban történt áthelyezését követően avattak fel. Az, hogy kinek ki a kedvenc költője, az magánügy. De, hogy Petőfi, a nemzet költője, ennyire háttérbe szorult a csepeli polgármesternél, illetve a csepel.hu-nál, az egy kicsit elgondolkodtató.  

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Tatárjárásos film 2,5 milliárdért, fedett téli focipálya Felcsúton 800 millióért. https://atlatszo.hu/mutyimondo/2023/01/06/tatarjarasos-film-25-milliardert-fedett-teli-focipalya-felcsuton-800-millioert/ 

2) Először kerülterőfölénybe a magyar kormánnyal szemben az Európa Bizottság.

https://www.szabadeuropa.hu/a/messzirol-jott-ember-podcast-05-viszony-a-magyar-kormannyal/32201200.html 

3) Politifact: az év hazugsága Putyiné, amivel elindította a háborút. https://www.lakmusz.hu/politifact-az-ev-hazugsaga-putyine-amivel-elinditotta-a-haborut/ 

4) Bod Péter Ákos: adót fognak emelni. https://hirklikk.hu/klikktv/bod-peter-akos-adot-fognak-emelni/1452 

5) Az amoralitásba burkolt Putyin-pártolás a Fidesz tizenkét éves uralkodásának legijesztőbb fejleménye2022 főbb politikai tendenciáiról.

https://merce.hu/2023/01/05/az-amoralitasba-burkolt-putyin-partolas-a-fidesz-tizenket-eves-uralkodasanak-legijesztobb-fejlemenye/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1418020470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása