CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kire számíthat a Fideszből kizárt polgármester? – Gerincutas csapda az ellenzéknek - Napirenden: közbiztonság, az SZTK jövője, új munkásszállók

2023. április 24. 00:05 - csú

csepeli_kt_kepviselo-testulet-_2023-uj_jegyzovel-nagy_total.pngCsepelen 13 év után most először ad közvetítést élő, egyenes adásban a közpénzből horribilis összegért fenntartott önkormányzati média a képviselő-testület ma délelőtti üléséről ITT.

Az idén harmadszor ülésezik a csepeli képviselő-testület. A tanácskozás 9órakor kezdődik. A csepel.hu-n közreadott meghívó szerint a polgármester 26 napirendet javasolt megtárgyalni. Várhatóan lesz néhány napirend, amely komoly vitát válthat ki, s talán az is kiderülhet, hogy a polgármester Fidesz-ből való kirúgása után a fideszes frakció hogyan kívánja kezelni a két fél közötti szakítást. Néhány előterjesztésből az is kiolvasható, hogy Borbély továbbra sem kíván együttműködni a testület többségével, úgy gondolja a veszélyhelyzet megadta a felhatalmazást a polgármesteri „kormányzásra”. Lásd tegnap megjelent heti összefoglalónkat: 

https://csepeliek.blog.hu/2023/04/23/egy_het_csepelen_mutogatas_az_uj_gerincut_helyett_sztrajkra_keszulo_tanarok_hazug_multidezes_kitekin#more18108152 

A mai napirend-tervezet fontosabb javaslataival kapcsolatos kérdéseink:

Napirend-tervezet 1. pontja: (35. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Beszámoló a Budapesti Rendőr-főkapitányság XXI. kerületi Rendőrkapitányság által 2022. évben a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azokkal kapcsolatos feladatokról

Előterjesztő: dr. Vincze Anikó jegyző

Kérdésünk: 

A beszámoló szerint emelkedett a 100 ezer lakosra vetített bűncselekmények száma, a közterületen elkövetett bűnesetek, valamint a kiskorúak veszélyeztetése, a garázdaság, a személygépkocsik lopása, önkényes elvitele, a pozitív alkoholszonda címen regisztrált bűntettek száma. Ez azt mutatja, hogy a bűncselekmények társadalmi, gazdasági, szociális háttere és a megelőzés vonatkozásában nincs sok változás. Súlyosbítja a helyzetet, hogy csökkent a kerület lakosságszáma, folytatódik a lakosság elöregedése. Mindezek alapján mit kíván tenni az önkormányzat vezetése a közbiztonsági helyzet javulása érdekében? 

Napirend-tervezet 3. pontja: (36. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek rendjéről és használatáról szóló 18/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítására

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: a rendelettervezet nem old meg semmit, pótcselekvés. Nem azzal kellene foglalkozni, hogy javuljon a kerületben a terek, utcák, járdák és egyéb közterületek köztisztasága, a látványos, de nem hatékony akciók, rendeletmódosítások helyett?  

Napirend-tervezet 7. pontja:(49. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Javaslat a kerületi járóbeteg-szakellátás további működtetésével kapcsolatos döntés meghozatalára

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: Borbély úr! Nem kellene már egyszer, akkor amikor kell, mismásolás nélkül, bátran és egyértelműen, kiállni és kimondani: nem ért egyet a kormány újabb központosítási tervével? Az ellenzék korábban rendkívüli Kt-ülést javasolt a témáról. Most vajon miként foglalnak állást ebben az ügyben. A polgármester kezdeményezett előzetes egyeztetést erről?

Napirend-tervezet 12. pontja: (57. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Javaslat Csepel-Gyártelepen lévő ingatlanokon munkásszállók létesítéséhez, illetve korszerűsítéséhez, felújításához kapcsolódó településrendezési szerződés megkötésére

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink: 

1) Hány fő munkásszállási elhelyezését tervezi a beruházó?
2) A tervek szerint csak a gyártelepi cégekben dolgozók vagy esetleg kerületi vállalkozások dolgozói, pedagógusok, egészségügyi dolgozók stb., is igénybe vehetik a munkásszállót?

3) Lesz lehetőség külföldi munkások munkásszállásokon való elhelyezésére is?

4) Készült-e felmérés arról, hogyan érinti mindez az önkormányzat oktatási, egészségügyi és szociális intézményrendszerét, a kerületi kiskereskedelmi szolgáltatásokat?

Napirend-tervezet 16. pontja: (42. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Javaslat Budapest XXI. Kerület Csepel Építési Szabályzatáról szóló 24/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet módosításának kezdeményezésére

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: a rendeletmódosítási indokok között szerepel az „RSD melletti terület beépítési kubatúrájának a természeti környezetbe való illesztése, K-Rek/Ke-D övezet előírásainak felülvizsgálata.” Miért, milyen konkrét változások miatt?

Napirend-tervezet 19. pontja: (58. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Javaslat a csepeli gerincút építési előkészületeinek folytatására

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: komolyan gondolja a polgármester, hogy egy provokációnak szánt, csakis kampánycélokat szolgáló, komoly tárgyalásra alkalmatlan politikai röpiratára pozitív választ kap a Fővárosi Önkormányzattól? A csepeli ellenzék miként reagál a provokációra?

Napirend-tervezet 20. pontja: (45. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Javaslat Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat járóbeteg-szakellátási kapacitása átcsoportosításának kezdeményezésére

Előterjesztő: Dr. Dobák András főigazgató

Kérdéseink: 

1) Hány óra kapacitással rendelkezik összesen az egészségügyi intézmény?
2) A szakorvosok és a szakápolók jelenlegi, illetve a betöltetlen állások száma mennyiben javíthatja a javaslatban érintett szakrendelők jobb működését?  

3) Mit kíván tenni az önkormányzat az orvos- és a szakápolói hiány megoldása érdekében?

Napirend-tervezet 21. pontja: (51. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Javaslat a 2022. évi összefoglaló éves ellenőrzési jelentésről szóló tájékoztató jóváhagyására

Előterjesztő: dr. Vincze Anikó jegyző

Kérdésünk: az előterjesztést készítő belső ellenőr február 14-én adta le jelentését, a jegyző április 17-én írta alá, míg a csepel.hu-ra csak 21-22-én került föl, miközben egy 62 oldalas fontos javaslatról van szó. Miért húzódott eddig a belső ellenőri jelentés nyilvánosságra hozása?

Reméljük, a képviselő-testületi ülésen válaszokat is kapunk kérdéseinkre.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy – az előzetes bejelentés szerint - Csepelen 13 év után most először ad közvetítést élő, egyenes adásban a közpénzből horribilis összegért fenntartott önkormányzati média a képviselő-testület üléséről ITT.

Továbbá: miként néhány hónapja, úgy most is,  Borbély polgármester a tanácskozás élő közvetítését szintén elérhetővé teszi a saját facebook oldalán.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3018108698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása