CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen az osztogatás és a nemzetközi helyzet egyre fokozódik

2023. május 05. 00:05 - csú

osztogatas_csepelen_a_2023-as_retro_majus_majalison_morovik_attilaes_borbely_lenard.pngAz ingyen krumplira és ingyen almára még várni kell, de a Csepeli Hírmondó közlése szerint a Daru-dombi retro majálison már „A Közösen Csepelért Egyesület tagjai malacot sütöttek és azt kiporciózva osztották szét”

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) május 3-án megjelent 9. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Az idei, immár 9. számban Borbély Lénárd polgármester fotója csak hatszor szerepel, így aztán még sok minden belefért az újságba lapzárta után is. Önkormányzati ügyek: képviselő-testületi előterjesztések; megújul a Munkásotthon, sőt „elkezdődik a felújítása”; új kihívások előtt a csepeli rendőrség, Bölcsődék napja; retro majális, musical a Munkásotthonban; birkózás, kerékpárverseny; növények, bogarak, galambok, hat oldalnyi program, illetve reklám. Borbély itt, Borbély ott, Borbély mindenütt.

Ami pedig sehol sincs a Hírmondóban: az itt élők helyzetét, anyagi gondjainak bemutatását, az egészségügy feszültségeit, a csepeli vállalkozásokat foglalkoztató gondokat, a kerületi pártok aktuális témákkal kapcsolatos véleményének ismertetését, a kerület fejlesztését meghatározó fejlesztések ügyét, most sem tartotta fontosnak a lap szerkesztősége és felettese.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Elkezdődik a Munkásotthon felújítása

A tudósítás a Fidesz-frakció kérésére előrehozott április 24-i képviselő-testületi ülésről ad eléggé hiányos képet. Hiányos, mert a 27 napirendről folyó vitából mindössze 10-et tartott lakossági tájékoztatásra alkalmasnak. Így kimaradt pl. a vagyonátadás a Csepeli Városgazda Zrt-nek; a gyártelepen belül megvalósuló munkásszálló ügye; a Budapesti Zsidó Hitközséggel korábban kötött ingatlanhasznosítási szerződés megszüntetése, de kimaradt Németh Szilárd Pákozdi József alpolgármesternek írt magánlevele is, amit egyik híve a gerincúti vitában ismertetett.

Kiemelt helyet kapott a tájékoztatóban a Csepeli Munkásotthon felújítására szánt 350 milliós támogatás, a szakrendelő megtartására készített határozati javaslat és a csepeli gerincút folytatásával kapcsolatos polgármesteri javaslat témája. 

A Munkásotthon tetőfelújításához szükséges támogatást egyedül a hat fős Fidesz frakció nem támogatta. A DK-Momentum-MSZP frakciók tagjai szintén megszavazták a határozati javaslatot, de nem bízva a Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft-ben, azt javasolták, sikertelenül, hogy a beruházás megvalósítását a művelődési intézményre bízzák. A szakrendelő megtartásáról szóló polgármesteri határozati javaslatot csak a fideszes frakciótagok nem támogatták, bár a baloldali képviselők szerették volna, ha keményebben foglal állást a rendelő megtartása mellett. 

Hosszas vita folyt a gerincút folytatását javasló, Ábel Attila alpolgármester „politikai pamfletjéről”. A folytatással mindenki egyetértett. Az alpolgármester írásos politikai felvezetője azonban kiverte a biztosítékot a baloldali ellenzéknél, s mivel módosító javaslatukat, amely szerint Borbély, a főpolgármesterrel folytatott politikai harca helyett, a határozatban kérjen segítséget az államtól is a gerincút megépítésére, a polgármester nem támogatta, nem támogatták a polgármesteri határozati javaslatát. Pedig állami segítség nélkül a gerincútból nem lesz semmi. A határozat végül a fideszes frakció támogatásával ment át. 

Ami pedig a gerincút folytatásának elakadását, illetve az elakadás okait illeti, szívesen vennénk már egyszer, ha a Csepeli Hírmondó megkérdezné a Fővárosi Önkormányzat illetékeseinek a véleményét is, bár tudjuk, ez nem tartozik a lap szokásai közé.

Összegezve a CSH testületi ülésről szóló tájékoztatóját, a polgármester pártból való kizárása nem hozott változást, csak annyit, hogy a lap szerkesztőségének a jövőben már nemcsak a baloldali ellenzéket, de a Fidesz frakciót is mellőznie kell. Hiába nem csak „a nemzetközihelyzet fokozódik”, a kerületben is „élesedik az osztályharc”. Igaz, ez Csepelen nem arat majd akkora sikert, mint A tanú Virág elvtársának örökbecsű bölcsessége.

2) Megtisztult a Francia-öböl

„…pusztán egy baráti társaság vagyunk,…” nyilatkozta a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület elnöke a CSH újságírójának, a Francia-öbölbe szervezett szemétszedési akció kapcsán. Ahhoz képest nem először van közös programjuk a polgármesterrel. Sőt, a társaság az utóbbi hetekben többször szerepelt Borbély Lénárd polgármester fb oldalán és az önkormányzat honlapján, a csepel.hu-n is. Az elnök úr is nagy figyelmet kapott/kap a polgármestertől, illetve az önkormányzati médiától, csakúgy, mint az Ábel Attila alpolgármester által működtetett jobboldali csepel.info-tól. Nem véletlenül. Kilóg a lóláb, mondhatnánk, de már ennél többről van szó. A kölcsönös egymásra találás jegyei már Borbély pártból való kirúgása előtt is ismertek voltak, az utóbbi hónapok eseményei azonban mára egyértelművé tették: az egyesület Közösen Csepelért Polgári Egyesület a Borbély-Németh politikai párharcban Borbély mellé állt, s valószínűleg a polgármester hátterét hivatott biztosítani a jövő évi önkormányzati választásokon. 

Egyébként egyetértünk azzal, hogy a „Francia-öböl …Csepel egyik rejtett kincse” csak sajnos az utóbbi harminc év sok hasonló akciója sem oldotta meg a terület gondjait, a kincs most is parlagon hever. A terület fejlesztése elkerülhetetlen, s az utóbbi 13 évben a fideszes vezetésnek is csak szemétszedési akciókra tellett. Már csak akaratra, fejlesztési stratégiára és pénzre lenne szükség, amelyekből a polgármester kilenc év alatt sem mutatott fel sokat. Pedig az utóbbi két év Borbély féle látványpolitikájára, folyamatos kampányára fordított milliókból talán egy tervre biztosan tellett volna. 

3) Bölcsődék Csepelen: folyamatos felvétel

A Bölcsődék napja (április 21.) 2010 óta elismert állami ünnep, ezért egy kicsit megkésett az akkori ünneplésről szóló tájékoztató. Az önkormányzati vezérkar jelenlétében tartott „szabadidős és rekreációs programokon” a köszöntésen, valószínűleg nem sok szó hangzott el a bölcsődék helyzetéről, a nevelőnőket foglalkoztató gondokról, létszámul alakulásáról, illetve arról sem, hogyan alakul a bölcsődéket igénylők száma a kerületben, milyen a jelenlegi kihasználtsága az intézményeknek. Lehet, hogy ez már nem tetszett a vezetésnek? 

4) Retro majális a Daru-dombon

Csepeli nyugdíjasok a fedélzeten

A cikk bőven lapzárta után került bele a lapba, ami bizonyítja, ha valami fontos a polgármesternek, akkor nála a lapzárta sem számít. Ami persze Borbély szerint nem politizálás, mint ahogy az sem, hogy a majálisról kitiltották a kerületben működő pártokat is. Borbély úr kedvenc „civil” szervezete, a Közösen Csepelért…, amely valószínűleg a polgármestert fogja támogatni a jövő évi önkormányzati választásokon, viszont külön sátrat állíthatott. Emellett a baráti társaság tagjai „malacot sütöttek és kiporciózva osztották szét.” Biztos nem küszködnek pénzügyi gondokkal.

Az osztogatás a hétvégi hajókiránduláson sem maradt el, 271 darab illatszercsomagot osztottak szét a nyugdíjasoknak – pályázati forrásból. Aki nem kapott sem a majálison készült sült malacból, sem az illatszercsomagból a május 20-i „családi hajókiránduláson” még hozzájuthat valamilyen ajándékhoz. 

Kenyeret és cirkuszt a népnek – tartja a mondás. Kenyérrel Borbély nem foglalkozik, cirkusszal viszont bőven szórakoztatja a nagyérdeműt. Pénz, paripa, fegyver rendelkezésére áll.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7218117050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása