CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rémképek a hatalmi harchoz - Fogy a csepeliek száma, fogy a türelem - Sértődős kerületvezetők - Egy hét

2023. május 28. 00:05 - csú

abel_attila_-kt-2023-04-24.pngKendőzetlenül közölte a kerületi képviselőkkel Ábel Attila, a helyi kommunikációt és a Csepeli Hírmondót is felügyelő alpolgármester, hogy - szerinte - a főváros legjobb önkormányzati lapja a Csepeli Hírmondó. Úgy tudjuk, sok olvasónak és képviselőnek  más a véleménye...

A hét egyik fontos eseménye Csepelen a csütörtöki képviselő-testületi ülés volt, amelyen végül 39 napirendet és összesen 48 előterjesztést tárgyaltak meg a képviselők.

Elsőként szóbeli tájékoztatás hangzott el a tervezett fizetős parkolás kapcsán megrendelt szakmai vizsgálat eddigi eredményeiről, majd, az iskolák megmentésére hivatkozva elfogadták a Baptista Szeretetszolgálat, illetve a reformátusok iskolák átvételére vonatkozó ajánlatait, és a Vermes Miklós Általános Iskola átköltözését a most még jedlikesek által használt intézménybe.

A költségvetésről is vitatkoztak, de kemény politizálás, adok-kapok és személyeskedés után, az

önkormányzat működése érdekében, a minimális szavazattöbbséggel, 10 igennel és 7 nemmel, nulla tartózkodással, elfogadták az összefüggő javaslatokat. Az ellenzéket tehát nem hatották meg Borbély érvei, közösen utasították el a javaslatokat.

Az önkormányzat gazdasági társaságainak munkájáról és idei üzleti terveiről szóló előterjesztések ugyancsak heves vitát váltottak ki. Elfogadásuk időnként hajszálon múlott, végül az ott dolgozó többszáz munkavállaló érdekei, illetve a további pénzügyi veszteségektől való félelmek erősebbek voltak. Borbély megúszta, köszönhetően annak, hogy döntő pillanatokban a cégek felszámolásának vádjával operált a vitában, amit az ellenzék, illetve a Fidesz frakció, kritikus véleményük fenttartását hangsúlyozva, nem akart vállalni. Javaslatai tehát átmentek, azonban komoly változtatásra lenne szükség a társaságok irányításában, munkájuk ellenőrzésében. A polgármester most megint megkapta erre a lehetőséget, bár valószínűnek tartjuk, hogy a választásokig nem történik érdemi változás.  

Ennél nehezebben tudta átverni javaslatát a Városkép Kft által kiadott Csepeli Hírmondó további kiadásához szükséges milliók ügyében, amelyben csak a pénzügyi veszteségek réme mentette meg a polgármestert a havilappá való átalakítástól. Ebben a fideszes frakció és az ellenzék is egy álláspontot képviselt: a lap egyoldalú, kiegyesúlyozatlan, az ellenzéket, a másképp gondolkodókat figyelembe sem vevő, az itt élők mindennapjaival nem foglalkozó lap megérett támogatásának csökkentésére. Ábel Attila alpolgármester megmosolyogtató és szűklátókörű, szervilis védekezése, Bercsik fideszes frakcióvezető szerint a „Kedves Vezetőt” másképpen „Kim Dzsongunot”, azaz Borbélyt védő álláspontja, időnként kioktató stílusa viszont elfogadhatatlan volt. Ábel úr, aki alpolgármesterként felelős a lap megjelenéséért, egyébként Budapest legkorrektebb újságjának(!) tartotta Csepeli Hírmondót. Borbély is keményen védte a lapot, abban saját megjelenésének gyakoriságát. Szerinte minden a fejlesztések, az azokról való kötelező tájékoztatás jegyében történt, s neki, mint polgármesternek kellett ezt megtenni. Baj talán, hogy vannak fejlesztések? - tette fel az álságos kérdést. Már szinte megsajnáltuk, hogy mennyit kell dolgoznia, s még a fejlesztésekért is támadják. Világos, számára életszükséglet, s minden közpénz forintot megér a CSH változatlan formában további fenntartása, 

Javaslatunk: a további viták elkerülése érdekében célszerű lenne egy közvéleménykutatás a lap nézettségéről, népszerűségéről, független közvéleménykutató szervezet bevonásával.

Megjegyzésünk: a CSH elleni, egyébként jogos támadás hevében, egy dologról elfelejtkezett az ellenzék. A Városkép Kft. tavaly több mint 146 milliót, a lapra fordított összeg kétszeresét, költötte különböző rendezvényekre, amelyeken sorra a polgármester vitte a prímet, s a nép közé vegyülve népszerűsíthette önmagát. A cirkuszból és a kenyérből a cirkusz ezzel megvolt!

Jelentős vitát kavart a közmédiában sokat támadott, vételi- és visszavásárlási jog alapítására vonatkozó korábbi szerződés felbontását kezdeményező polgármesteri javaslat. Nem azért, mert nem értettek vele egyet, hanem, mert vitatták a szerződés megkötésének körülményeit, az alacsony áron megkötött opciós szerződést. Borbély saját személyét is ért támadások miatt sértve érezte magát, ez erősen meglátszott helyenként vitatható, másutt populista véleményében, a hozzászólásokra adott válaszában. 

Nem fogadták el viszont a polgármester javaslatát a volt Csepel Művekben működő munkásszállón lakók kényszerű kiköltöztetése, a költözésre kényszerített családok miatt helyrehozásra javasolt 50 (a vitában kiderült, hogy talán 20) önkormányzati lakás 200 milliós (lehet, hogy kevesebb) felújítási elképzeléséről és kiköltöztetettek ideiglenes elhelyezéséről, amelynek megvalósítása a javaslatban javasolt időpontra nem is teljesíthető. A beterjesztésből azt sem tudtuk meg, tárgyaltak-e a munkásszálló tulajdonosával, aki kért-e segítséget és tervezi-e a kiköltözők ideiglenes elhelyezését. Borbély a vitában többször kifejtette, hogy maga is problémásnak tartja a javaslatot, sőt éreztette, megérti az ellenvéleményeket, néha még rá is tett néhány gondolattal. A döntés mégis presztizsveszteség számára. Most magyarázkodhat az érintettek felé. De ki a hibás a döntésért? Mindig más. Ábel úr már pénteken, a csepeli vagyok nyilvános csoport oldalán azonnal közzé is tette a javaslatot nem támogatók listáját. Az ülésen elhangzott véleményükre, indokaikra, szokás szerint, most sem tért ki. 

Némi módosítással, de egyhangúan elfogadták, a Csepeli Munkásotthon felújításával kapcsolatos, egyébként eléggé hiányos javaslatot, melynek eredményeképpen kezdődhet a felújítás, az ablakok cseréjével és az energiarendszer megújításához szükséges tervezés előkészítésével.

Vita nélkül fogadta el a testület az egyik szakmailag is kiváló anyagot, a Csepel Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2022. évi ellátásáról szóló átfogó beszámolót. Néhány szám a beszámolóból: 

* Két év alatt 2.661 fővel csökkent a kerület állandó lakosainak száma, s január 1-ével 70.000 fő alá került a lakosságszám Csepelen. Tavaly visszaesett az élveszületések száma is. 

* A 18 éves, illetve az azalatti korosztályhoz tartozik a lakosság 15,8 százaléka, míg a 65 év felettiek már ennél magasabb, 22,4 arányban vannak jelen a kerületben. 

Fogy és öregszik tehát Csepel lakossága, és egyre kevesebb lesz a következő években a csepeli iskoláskorúak száma is. Ez pedig elemi erővel veti fel a kerületi oktatási intézményrendszer helyzete és jövője átfogó elemzésének szükségességét, amit a képviselő-testületi ülés napján közölt írásunkban már megfogalmaztunk.

https://csepeliek.blog.hu/2023/05/25/heves_vita_varhato_a_csepeli_kepviselok_mai_tanacskozasan#more18131652 

A testületi ülésen azonban ismét felerősödtek a politikai csatározások, amelyek éppen a jövőre való felkészüléstől veszik el az időt és az energiát, holott éppen ebben a témában kellene a testület egységes gondolkodását, tervezését és együttműködését megvalósítani. A több mint 7 és félórás vita a jövő évi önkormányzati választások időpontjának közeledtével felerősödött áldatlan politikai hatalmi harc folytatódását jelzi, miközben Csepel fejlődésének valódi gondjai felszámolásában nem sok változás várható. 

**********

Szerdán ülés tartott a Fővárosi Közgyűlés is. A napirendek között Csepellel kapcsolatos előterjesztés is szerepelt. file:///C:/Users/Misike/Downloads/Csepel_TER_KOZ%20el%C3%B6terjeszt%C3%A9s.pdf 

Az Egyezségi Megállapodás Budapest Fővárosi Önkormányzata és Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata között szerződéses tartozás megfizetéséről című előterjesztésről eddig még nem adott tájékoztatást Borbély Lénárd, aki polgármesterként a közgyűlésnek is tagja. Részletek a dokumentumból, amelyben Csepel a kötelezett:

„A Kötelezett annak ellenére, hogy az érvényes Megállapodás alapján a fizetési kötelezettsége fennáll, 2019. évtől kezdve nem teljesítette 2019. december 1-től kezdődően a 2019-2020-2021-2022. évi törlesztést, összesen 448 040 000, - Ft tőke megfizetését mulasztotta el a Jogosult felé.” 

A Jogosult (Főváros) és a Kötelezett az eljárás szüneteltetése közben Egyezségi Megállapodás kötésben állapodnak meg:

„Az Egyezségi Megállapodásban a Kötelezett kötelezettséget vállal arra, hogy az egyezségnek a bíróság - Fővárosi Törvényszék - általi jóváhagyását tartalmazó végzés jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül 420.000.000, - Ft, azaz Négyszázhúszmillió forint összeget a Jogosult OTP Banknál vezetett, 11784009-15490012 számú számlájára átutal.”

Kíváncsian várjuk a polgármester tájékoztatását a Fővárosi Közgyűlés döntéséről. 

**********

Kedden tette közzé a polgármester saját közösségi/kampány oldalán a csütörtöki képviselő-testületi ülésre már korábban előterjesztett, új gyalogosátkelőhelyek létesítésével kapcsolatos javaslatát. Az új gyalogosátkelőhelyek létrehozásának szükségességét nem vitatva, van néhány megjegyzésünk:

* A javaslatból nem derül ki, hogy történt-e a felsorolt fejlesztésekről szakmai egyeztetés a Fővárosi Önkormányzat illetékes ügyosztályával. 

* A javaslat néhány eleme miatt lehet, hogy módosítani kell a jelenlegi tömegközlekedési rendszer néhány elemén, pl. a megállóhelyek elhelyezésén. Számoltak-e ezekkel a járulékos kiadásokkal, illetve ezek megvalósítása miatti esetleges negatív következményekkel? 

* Valóban ez most a legfontosabb feladat? Nem kellene előbb az áldatlan állapotú, csepeli fenntartású utak kátyúzásával vagy pl. a korábban felvállalt gyári elkerülő út teljes felújításával foglalkozni, a II. Rákóczi Ferenc u. tehermentesítése érdekében?

* Mit keres a polgármester által közzétett szöveg és kép jobb sarkában a Közösen Csepelért Polgári Egyesület logója? Mennyiért reklámozza a polgármester a civil szervezetet, vagy szerződés jött létre valamikor az egyesület és az önkormányzat vagy a polgármester és az egyesület között az ilyen irányú együttműködésre? Ennek tesz eleget a polgármester a logó több helyen, fórumon, rendezvényen is megjelent közlésével? Érdekességként megjegyezzük, hogy a csütörtöki képviselő-testületi ülésen a fideszesek frakcióvezetője is ezt kérdezte, a polgármester nem válaszolt a kérdésre. Vajon miért nem?

**********

Tóth Sándor önkormányzati képviselő a csütörtöki képviselő-testületi ülésen bejelentette: kilépett az LMP-ből, s a továbbiakban függetlenként fog politizálni. A képviselő a 2019-es választások előtt LMP-sként tagja volt az ellenzéki együttműködésnek, majd a választáskor átállt, s Borbély Lénárd javaslatára a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke lett. Nyilatkozatában azt írta, az LMP-ben nem csalatkozott, az ellenzéki pártok politikájával azonban nem tud azonosulni. Ha nem csalódott pártjában, akkor miért lépett ki? Lehet, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon, már civilként, a Fideszből kizárt Borbély Lénárd újra felkarolja, s közösen lépnek majd fel Csepelért, egyesülve a csepeli polgárokkal? Hiába, Csepelen is elindult a választások előtti gyülekezés a damaszkuszi úton. 

**********

Hónapok óta a csepeli családok és gyermekek nagy barátjának mutatja magát Borbély Lénárd polgármester, s heti programjai között is több családi- és gyermekprogramon vett részt. Többek között erről beszélt kampányfilmjeiben, a rendelkezésére álló Csepeli Hírmondóban vagy saját fb oldalán. A képviselő-testület tegnapi ülésén tárgyalt tavalyi költségvetési zárszámadás 2/c melléklete egyértelműen cáfolja önreklámozását. Az ellátottak pénzbeli juttatásainak 2022. évi kiadásait tartalmazó táblázat 

https://csepel.hu/uploads/55cb68c3524c4638af34d21ce55faa04/61_sz_et_2022_ktsgvet%C3%A9s%20v%C3%A9grehajt%C3%A1sa_rendterv.pdf 

szerint, az éves előirányzat (118,2 mFt) ~ 41 százalékát nem használták fel. A felhasznált 69,6 mFt ~ 10,1 százaléka (!) a szocialista önkormányzat által 2010-ben ugyanerre a célra kifizetett összegnek. A hatalmas mértékű pénzkivonás korántsem támasztja alá Borbély csepeli családokkal és gyerekekkel kapcsolatos állításait. Ideje volna a kampány helyett valamit tenni is értük. 

**********

Tovább emelné a kormány az önkormányzati adót, Budapest majdnem 20 milliárddal fizethet többet jövőre – írta csütörtökön a 444.hu. https://444.hu/2023/05/25/tovabb-emelne-a-kormany-az-onkormanyzati-adot-budapest-majdnem-20-milliarddal-fizethet-tobbet- A cikk szerint

„Tarlós István idején még csak 5 milliárd forintot kellett fizetnie Budapestnek, idén 58 milliárdot, jövőre pedig 75 milliárdot.” A közel 30 százalékos emelés és a hatalmas infláció nehéz helyzetbe hozhatja a Főváros vezetését. A Főváros anyagi gondjainak növekedése azonban a kerületeket is sújthatja. 

Csepel sem úszhatja meg a sarcot. Az idei szolidaritási hozzájárulás 2,377 milliárd forint elvonást jelent a kerülettől, amelynek 30 százalékos emelése meghaladhatja a 3 mdFt-ot!  

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Oktatáskutató: A helyzet még annál is rosszabb, mint amilyennek látszik. https://www.szabadeuropa.hu/a/oktataskutato-a-mostani-helyzet-meg-annal-is-rosszabb-mint-amilyennek-latszik/32422644.html 

2) Szerveződni kezdtek a magyarországi futárok – több ezer fős szakszervezet a céljuk. https://merce.hu/2023/05/26/szervezodni-kezdtek-a-magyarorszagi-futarok-tobb-ezer-fos-szakszervezet-a-celjuk/

3) Dolgozatra készültek a diákok a Corvinuson, végül Orbán Ráhelt kellett hallgatniuk. https://444.hu/2023/05/26/dolgozatra-keszultek-a-diakok-a-corvinuson-vegul-orban-rahelt-kellett-hallgatniuk 

4) Kirúgta Szekszárd fideszes polgármesterét a képviselő-testület. https://magyarnarancs.hu/belpol/kirugta-szekszard-fideszes-polgarmesteret-a-kepviselo-testulet-258995 

5) Gigaosztalékot vesznek ki cégükből Pintér Sándor bizalmasai. 

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/gigaosztalekot-vesznek-ki-cegukbol-pinter-sandor-bizalmasai.html?fbclid=IwAR3DD0wI3CY8AGt8Gplka4c0BJUrYomCrDZiSOyKHfAc2qdazQr-pbTat8Y 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218133544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása