CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Befürdés a stranddal - Csepel a sor végén - Álcázott kampány - Szemérmetlen reklám - Kitekintő - Egy hét

2023. június 25. 00:05 - csú

csepeli_strand_a_hatvanas_evekben_60-as_3_epites_60-ban_61-ben_1.pngÓriási felhajtással, harsogó reklámokkal akarják elűzni a mai kerületvezetők a 62 évvel ezelőtti királyerdei strandépítők emlékét, érdemeit. Felújítás helyett a jellegzetes építményeket lebonttatták, de az új, hamis csillogás nem fedi el a közpénz pazarlását, a ráfizetést, a drágaságot.

A polgármester hetek óta Csepel fejlesztéséről, elért sikereiről szónokol lakossásági fórumnak nevezett kampányrendezvényein, miközben a napi.hu  közzétette: „Csepelen a legolcsóbbak a lakásárak, míg Újbuda drágult a leginkább.” A 21. a „legolcsóbb kerület lett idén a fővárosban.”

A XXI. kerület vonzereje évek óta  nem változott, Csepel változatlanul nincs a lakást vásárlók népszerűségi listájának élén – az alacsony ingatlanárak ellenére. A szakértők 

szerint megduplázódott azoknak a kerületeknek a száma, ahol az ingatlanok ára meghaladta az egy millió forintot. A csepeli ingatlanok ára átlag 550 ezer forint/m2 körül mozog, ami a legalacsonyabb a fővárosi kerületek között. 

Ugyanakkor a lakosság száma évek óta fogy, már 70.000 alatt vagyunk, a lakosság elöregedése megállíthatatlannak tűnik. A fejlődést leginkább meghatározó beruházások (Gubacsi híd teljes felújítása, a HÉV korszerűsítése és észak-déli továbbvitele, a gerincút második és harmadik ütemének megépítése, a környezetvédelmi helyzetet is rontó közlekedési viszonyok javítása, a Városközpontban kialakult parkolási gondok felszámolása stb) már csak a távoli jövőben várhatók.

Az egy év múlva sorra kerülő önkormányzati választás megnyeréséért folytatott politikai küzdelem hónapok óta leköti a kerületet vezető, immár kirúgott fideszesek és a Németh-hez hű, hivatalos Fidesz alapszervezet minden energiáját, gyengítve ezzel a kerület érdekei képviseletének eredményességét. (Lásd blogunk Elrabolt és elveszett illúziók Csepelen című pénteki írását.) https://csepeliek.blog.hu/2023/06/22/elrabolt_es_elveszett_illuziok_csepelen) Mindkét fél számára fontosabb a hatalomért folytatott harc, mint Csepel jövője. 

**********

     Másfél hónapja hallgat róla a csepeli önkormányzati média és Borbély Lénárd, holott a Karácsony Gergely által indított Budapesti Lakógyűlés kérdései, illetve az azokra adott válaszok alapján megszületett döntések a csepelieket is érintik. https://lakogyules.budapest.hu/      

Karácsony hétfőn tett közzé a szavazási eredményeket. A 136.435 szavazók döntő többsége: 

* igazságtalannak tartja a fővárosra kivetett és egyre emelkedő többletadót (91 %);

* szerint a Fővárosi Önkormányzatnak fel kell függeszteni a kormányzati elvonások befizetését (89 %);

* 93 százaléka egyetért azzal, hogy a Fővárosnak jár a Lánchíd felújításáért megígért 6 milliárdos kormányzati támogatás;

* 80 százaléka pedig támogatja, hogy maradjon meg a Lánchídon a jelenlegi forgalmi rend. 

A főpolgármester a szavazók döntéséről levélben tájékoztatta a miniszterelnököt. https://lakogyules.budapest.hu/files/lakogyules/orban_viktor_miniszterelnok_ur_reszere_-_tajekoztatas_az_elso_budapesti_lakogyules_eredmenyerol.pdf Levelében megerősítette korábbi véleményét, miszerint „…a Budapest-ellenes politika országrontó politika. Kivéreztetni, politikai alapú sarcpolitikával súlytani a nemzet fővárosát, ahol az ország GDP-jének 83 százaléka termelődik meg, az egész ország felemelkedésének esélyét rontja.”

Borbély, gyakorlatilag megválasztása óta, szembe ment a fővárosi vezetéssel, Csepel érdekeire hivatkozva. Testületi üléseken a csepeli ügyekben rendre Karácsonyt hibáztatta, de néma volt, amikor a fővárosi támogatások elvonásáról döntött a kormányzat. Eközben Csepel, fideszes kerületként, tízmilliárdokat kaptak a kormánytól. 

Polgármester úr! Orbán Viktor a 2019-es önkormányzati választások után, Karácsony Gergely győzelmének ismeretében, még azt mondta: „A döntést tudomásul vettük, készen állunk az együttműködésre.” https://hvg.hu/itthon/20191013_Orban_Viktor_Tarlos_Istvan_sajtotajekoztato Igaz, jóval korábban már kijelentette: „Ne figyeljenek oda arra, amit mondok; egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok!" https://hvg.hu/itthon/20110906_orban_wikileaks_ne_figyeljenek 

Mi jó ideje megfogadtuk tanácsát, nem hiszünk neki. A baj csak az, hogy amit csinál, azok jó része meg elfogadhatatlan. Így vagyunk Borbély Lénárddal is.

**********

     Lakossági fórum lázában ég Borbély Lénárd. A héten két helyen is elmondhatta kampány szövegét. A Napközis Táborban a királyerdeiekkel, a Radnóti Miklós Művelődési Házban a csillagtelepiekkel, illetve a hárosiakkal fórumozott. Az utóbbi 5 és egy negyed óráig tartott. A fórumokról elsőként ő maga ad hírt közösségi oldalán, de időnként a csepel.hu önkormányzati portálon is olvashattunk rövid tudósítást. Néhány megjegyzésünk azonban van a szerkesztőségi írással kapcsolatban:

A polgármester által elmondottakban minden happy. Elhallgatja a csillagtelepi 1,7 milliárdos fejlesztés leállását, Háros 13 éve megígért fejlesztéséhez szükséges belterületbe vonás elmaradását, s a fővárosra keni a teljes felelősséget a gerincút második és harmadik szakasza fejlesztésének leállítása ügyében. A Metrans okozta környezetszennyezés és kamionforgalom növekedése kapcsán elfelejti megemlíteni, hogy az önkormányzat vezetése, személy szerint ő, kiemelten támogatta a cég csepeli letelepedését. Hatáskör hiányával magyarázza a Corvin-csomópont kétszintessé való átalakításának elmaradását, pedig korábban Németh Szilárddal együtt megígérték megvalósítását, stb stb.

A napközis táborban lezajlott fórumról szóló tájékoztatóhoz két gondolat:  

> Eleve hiba volt a fővárostól átvenni a mindig is veszteséges Csepeli Strandot, ami a fenntartással megbízott Városgazda Zrt.-t is veszteségessé tette. Az pedig, hogy a „…strand csak akkor tud megmaradni, ha az önkormányzat minden évben 100 millió forinttal hozzájárul annak működési költségeihez.”, azt sejteti, hogy a strand áttétele az újonnan létrehozott ingatlanhasznosítási kft-hez, változatlanul nem oldja meg a strand nyerséges működtetését. 

> A csepeli tanuszodával kapcsolatban felhívnánk a polgármester figyelmét, hogy Németh Szilárd korábban azt ígérte, hogy a Csepel SC Béke-téri telepén tanuszodát fog építeni. Nem lehetne most félretenni a kettejük közötti ellenségeskedést, s megbeszélni a tanuszoda megépítésének lehetőségeit? 

A saját fb oldalán közzétett tájékoztatók egyértelmű, sok képpel fűszerzett, semmitmondó kampányszövegek. Ismereteink szerint rendszeresen készítenek videófelvételeket Borbély kampányeseményeiről, amit a polgármester rendre közzé is tesz. Kár, hogy pl. héten, a köszöntésekről, adományozásokról, jutalmazásokról, a Mesesziget epizódjairól, a polgármester egyházi programjairól, gyerekekkel való találkozásairól, külföldi programjáról készült képanyagok videófelvételek mellett már nem jutott idő a fórumokon felvetett problémák valósághű ismertetésére, illetve a készült videófelvételek közreadására. Szerintünk Borbély úrnak mindene a kampány, az újraválasztásáért folytatott hatalmi harc, míg a csepeliek valódi érdekeinek feltárása, megvitatása, a párbeszéd és az együttműködés megteremtése, a lakosság boldogulása, felemelkedése egyelőre szóba sem került. Ez lenne az igazi városvezetői feladat. Ez hiányzik a lakossági fórumokból. Ezért lehet leírni: Borbély lakossági kampánysorozatának igazi célja: a polgármesteri címért, a politikai hatalomért vívott elkeseredett, hosszú hadjáratának megnyerése.

**********

A polgármester saját fb-oldalán posztolta az Életre fel című, hónapok óta folyó reklámfilm-sorozat újabb darabját. (Vajon mennyibe kerülnek ezek a reklámfilmek?) Ezúttal a Csepeli Strandról beszélt, de közben több témát is eladott, leginkább azt, hogy mennyire szereti, tiszteli a csepeli nyugdíjasokat. Képekkel illusztrált monológjából megtudtuk mennyi mindent tett értük, s továbbra is azt képviseli, hogy ezentúl is ingyen látogathassák, a hét több napján, a strandot. Arról elfelejtett beszélni, hogy milyen a strand kihasználtsága, hogyan töltik meg időnként, a látogatottsági számokat növelő, ingyenes önkormányzati programokkal, hány nyugdíjas él ebben az időszakban naponta az ingyenes strandolás lehetőségével, s a hétvégi családi kedvezmények hány többgyerekes családot vonzanak a strandra. Ismerve a kerületi lakosság, ezen belül a nyugdíjasok gondjait, nehezen tudjuk elképzelni, hogy ilyen reklámfogással növelni lehet a strandot igénybe vevők számát, arról nem is beszélve, hogy az itthon és külföldön működő strandok magas fenntartási kiadásai ritkán csökkenthetők a polgármesteri kampányfilmekkel.  

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából 

1) Százezernyi magyar került bajba: itt a vége az osztogatásnak, miből vesznek most lakást?

https://www.penzcentrum.hu/hitel/20230623/szazezernyi-magyar-kerult-bajba-itt-a-vege-az-osztogatasnak-mibol-vesznek-most-lakast-1138364?utm_source=penzcentrum&utm_medium=push-notification&utm_campaign=push&fbclid=IwAR1DUHrP1uXuNm8k2Aa3mVNtIcRgLNUWM4i_28UwXavVrhnSD_ji_8MwzMg 

2) Így válik Magyarország akku-szemét gyártó nagyhatalommá. https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/06/21/igy-valik-magyarorszag-akku-szemet-gyarto-nagyhatalomma/ 

3) Több mint százezer észrevétel érkezhetett a státusztörvényhez, de a Belügyminisztérium nem hozza nyilvánosságra őket. 

https://444.hu/2023/06/23/tobb-mint-szazezer-eszrevetel-erkezhetett-a-statusztorvenyhez-de-a-belugyminiszterium-nem-hozza-nyilvanossagra-oket?fbclid=IwAR0oGxbvEh7GTEzcG7xrK5eG 

4) Az EU tagállamai hivatalosan is jóváhagyták a 11. szankciós csomagot. https://telex.hu/kulfold/2023/06/23/europai-bizottsag-11-szankcio-oroszorszag-ukrajna-europai-unio-tanacsa?fbclid=IwAR3Gwt783_mepPjEHSU99BzYknSBQoKrD3sjW-HsHL3EjwLR9mIX-f_VJIU 

5) Változtatnának a határon túliak támogatásán, bővülhet a kedvezményezetti kör. https://nepszava.hu/3199473_hataron-tuli-koltsegvetesi-tamogatasok-tervezet-miniszterelnokseg 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2418152664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása