CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét: 13 év csepeli szennyesét teregetik a szennyezők - Botrány, buli, cirkusz - Védtelen védőnők - Fórumvég - Kitekintő a zsilipeken túlra

2023. július 02. 00:05 - csú

katona_jozsef_altalanos_iskkola_demonstracio_sztrajk_1.pngIsmét semmibe vették a csepeli pedagógus társadalmat. A Katona József (képünkön) és a Kölcsey Ferenc általános iskolák igazgatóinak újabb öt évre szóló pályázatát utasította el a felsőbb hatóság. Bosszú az önálló vélemény vállalásáért? 

Erről a polgármester saját közösségi oldalán, pénteken írt bejegyzést. Ebben  Borbély Lénárd, kiállva az elutasítottak mellett, lazán Németh Szilárdra kente az elutasítást. Arra kérte a szülőket és a diákokat, hogy álljanak ki igazgatójuk mellett. Egyetértve a kiállással, azért két kérdésünk mégiscsak van:

> Tavaly előtt két általános iskola, 2022-ben pedig a Pintér Sándor vezette minisztérium a Széchenyi István, a Hermann Ottó és a Lajtha László általános iskolák intézményvezetői pályázatát utasította el, indoklás nélkül. https://nepszava.hu/3163593_iskolaigazgato-csepel-soroksar-palyazok-belugyminiszterium-pinter-sandor Borbély egyik esetben sem emelte fel szavát az igazságtalan, megalázó döntéssel szemben. Most miért tette? Talán mert közben kirúgták a Fideszből? Ezek szerint üléspontja határozza meg álláspontját?

> A pedagógusokat miért nem szólította fel az igazgatójuk melletti kiállásra? Talán velük azért már nem szeretne egy platformra kerülni? Pedig a többségük

Csepelen fog jövőre szavazni. 

U.i.: Németh Szilárd péntek délután fb oldalán cáfolta Borbély állítását. 

**********

      A balhé folytatódik, most már a szennyes kiteregetésénél tartanak. Most Németh Szilárd képviselő kezdte. Pénteken saját fb oldalán a következőket tette közzé:

„Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a KIMBA diákkollégiumának megépítését Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és Märtz József, a Magyar Birkózók Szövetségének elnökségi tagja közös egyetértésben lehetetlenítették el. Itt - a háttérben - épült volna meg kollégiumunk, aminek a helyén, közpénzen, a csepeli adófizetők közel egymilliárd forintjából Märtz úr Hollandi8 luxusétterme és betonalapú teniszpályák nőttek ki a földből…”

A terület, amelyről szó van a volt csepeli ifjúsági tábor területe, amelynek átépítés utáni átadását napok óta hirdeti Borbély Lénárd polgármester. Az alkalomból új nevet is kap a volt tábor. A Kolonics György Szabadidőközpontot nagy csinnadrattával tegnap adták át, mert, „…ahol ésszel, szívvel, tisztességgel és összefogással, az emberek támogatásával mennek a dolgok, ott minden valósággá válik.” (Borbély Lénárd fb oldala, videós meghívó, június 28.) 

Bercsik Károly, fideszes frakcióvezető, az írás alatt megismétli korábbi, Borbélynak címzett kérdését: mi a terve az ismerete szerint 377 millióba került felújított étteremmel? 

Természetesen van véleményünk az ügyről, a két politikus közötti iszapbirkózás újabb menetéről, de megvárjuk a polgármester véleményét, mert mindig fontosnak tartjuk közzétenni a másik fél álláspontját is. Viszont nekünk is van néhány kérdésünk

> Pontosan mennyibe került a szabadidőközpont egészének tervezése, megvalósítása és mennyi éves fenntartási költséggel számolnak?

> Mennyibe került a szombati átadási ünnepség teljes programja? 

> Az óriási bulival, szörppel, fagylalttal és Borbéllyal készülő és ezek szerint sok pénzzel kampányoló civil szervezeten kívül, melyik szervezet kapott még ilyen fellépési lehetőséget?  

> Mennyit fizet a meghívott szervezet a terület egy részének igénybevételéért?  

Szombat délelőtt az ominózus étterem ügyében Németh ismételtem posztolt egy írást. Az alatta lévő képbe azt írta: Borbély Lénárd: 377 millió forint csepeli közpénz a havernak. Ez már komoly vád! Sőt. Miután ledöntötték a KIMBA plakátját, megszólalt, a Csepeli vagyok nyilvános csoport oldalán, az akadémia vezetése is. A polgármestert tették felelőssé a kialakult helyzetért. A héten tehát a két fél nyíltan kilépett a küzdőtérre. Hatalmi harcukat már borzadva nézik a közélettel is foglalkozó csepeliek. 

**********

Borbély úr péntek délután folytatta a csepeli sikertörténetek felsorolását a Hello Csepel! rövidfim sorozat júniusról szóló kisfilmjének közzétételével. A már megszokott képes, filmes, helyenként elhadart monológban minden volt, amit fontosnak tartott újra és újra megismételni. Most azonban egy meghívással kezdte: mindenkit meghívott a szombati Kolonics György Szabadidőközpont átadási ünnepségére és az azt követő programokra. Egyébként a szakmailag jó színvonalú, majd kilenc perces összeállítás tartalmilag semmi újat nem hozott, ráadásul most sem esett egy szó sem a csepelieket foglalkoztató kérdésekről.

**********

     Bevált módszerét követte a kormány, amikor még tavaly elfogadtatta a 133 bátor emberrel a védőnői szolgálat államosításáról szóló törvényt. A hatálybalépés előtt hozta csak nyilvánosságra a részleteket. A Népszava 26-án írta meg, hogy „Elveszi az Orbán-kormány a védőnői szolgálatokat az önkormányzatoktól, de a rezsit és a béren kívüli juttatásokat mindenütt velük fizettetné meg”. 

https://nepszava.hu/3199696_vedonoi-szolgalatok-allamositas-rezsi-beren-kivuli-juttatas-orban-kormany-onkormanyzatok  

A hangsúly a mondat második részén van, ami azt jelenti, hogy a helyi önkormányzatnak, így például a Csepeli Önkormányzatnak kellene továbbra is fizetni az ingatlanok víz, csatorna-, gáz-, szemétszállítás, takarítási díjakat, valamint a hibaelhárítás, karbantartás költségeit. Sőt, ha azt akarja, hogy a kerület ne maradjon védőnők nélkül, fizesse tovább a béren kívüli juttatásokat is, ha van rá fedezet, egy fillér állami apanázs nélkül. A kormány meg, a kivéreztetett kórházakon keresztül majd irányít, dönt a munkáltatói jogokról, bár a megígért 18 százalékos béremelés fedezete is hiányzik az idei költségvetésből. A védőnők egy része, megérezve a központosítási mánia hátrányait, már kilépett vagy kilép a rendszerből, abból, amit lassan a teljes káosz jellemez. Borbély a védőnők napján, június 13-án, fb oldalán köszöntötte a csepeli védőnőket, de az államosítás ügyében nem foglalt állást. Nem szokott. Július 1-től a köszöntés már kevés lehet, tennie kell valamit. Kíváncsian várjuk megszólalását az ügyben. 

**********

     Kedden tartotta idei, lakossági fórumnak nevezett, utolsó kampányfórumát Borbély Lénárd polgármester az Arany János Általános Iskolában. A régi Kék Iskola aulájában ~ 50-60 érdeklődő vett részt a programon. Ahhoz képest, hogy a szervezők rengetek kis meghívót ragasztottak ki a lakótelepi emeletes házak kapuira, s minimum 7-8000 lakó él az érintett területeken, elenyésző volt az érdeklődés. Ami azért is érdekes, mert fórum előtti napon megjelentek a Csepeli Városgazda kertészei és fűnyíró gépei az iskola bejárata előtti részeken, szorgosan munkálkodtak a terület csinosítása érdekében, bár a Szent László téri iskola bejáratából nem látható részekre nem jutott idejük. Tisztára úgy éreztük magunkat, mint amikor annak idején Brezsnyev Csepelre látogatott. A Csepel SC Béke téri telepe előtt napokig tartott a rendcsinálás, sőt még utat is építettek, a bejárattal szembeni területen. 

Az útépítés most elmaradt, a polgármesteri közösségi oldalon viszont folytatódott a semmitmondó tájékoztatás. A körzet képviselője a Csepeli vagyok nyilvános csoportban megfogalmazta a fórumon elmondott hozzászólásának lényegét, amihez csupán péntek délig 32-en szóltak hozzá. 

     Kérdésünk: miért nem lehet közzé tenni a fórumról készült videófelvételt, hogy arról az érdeklők maguk alakíthassák ki véleményüket? 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából 

1) Hiányzó szerződések, összeomló adatbázis, tisztázatlan bérügyek – így államosítják a védőnői szolgálatokat holnaptól. https://nepszava.hu/3200279_egeszsegugy-vedonok-berek-szerzodesek-kaosz

2) Pressman Semjénék előtt: A háborús pártokról, a háborúpárti országokról, sőt a háborúpárti nagykövetekről szóló zaj ellenére a lármázás valójában nem lehet politikai álláspont. https://444.hu/2023/06/30/pressman-semjenek-elott-a-haborus-partokrol-a-haboruparti-orszagokrol-sot-a-haboruparti-nagykovetekrol-szolo-zaj-ellenere-a-larmazas-valojaban-nem-lehet-politikai-allaspont 

3) „Ezt a kurva gyárat be kell záratni” – elegük van a bátonyterenyeieknek a szennyező akku-feldolgozóból. https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/06/30/ezt-a-kurva-gyarat-be-kell-zaratni-eleguk-van-a-batonyterenyeieknek-a-szennyezo-akku-feldolgozobol/ 

4) Varga Judit menesztése csak egy újabb jele annak, hogy esik szét az Orbán-rendszer. https://hirklikk.hu/kozelet/varga-judit-menesztese-csak-egy-ujabb-jele-annak-hogy-esik-szet-az-orban-rendszer/417781 

5) Az otthon ápoltak kilátástalan sorsa: „Ha én most itt meghalok, mit csinálnak a két gyerekkel?” https://www.szabadeuropa.hu/a/az-otthon-apoltak-kilatastalan-sorsa-ha-en-most-itt-meghalok-mit-csinalnak-a-ket-gyerekkel-/32476356.html 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3618157588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása