CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egynapos sebészet még mindig nincs Csepelen, de 9 éves ígéret és mellébeszélés, az van

2023. július 24. 00:05 - csú

sztk-ok-999_csepeli_sztk_5.pngKi tud róla? Ki látta? Kilenc éve polgármesteri választási programjában ígérte meg Borbély Lénárd az egynapos sebészet bevezetését Csepelen! 

Itt a történelmi ködbe vésző ígéret:  https://www.csepelivaroskep.hu/hirmondo/2014/10/02/csepeli-hirmondo-v-21-szam/

Ma, kilenc évvel a felelőtlen ígéret után, van egyáltalán esély arra, hogy idén megvalósul a csepeli egynapos sebészet? 

     Hosszú ideig nem sok minden történt az ügyben. Hét évvel az ígéret után, 2021-ben csillant meg először a remény az egynapos sebészet létrehozására. „Egy 400 millió forintos fejlesztés eredményeként várhatóan 2021 novemberében megkezdődik az egynapos sebészet” – adta közzé a weborvos.hu. https://weborvos.hu/regionalis_hirek/csepel-fejleszthet-az-egeszseges-budapest-programban-270139 

     A cikkből kiderült, hogy

közben „…2019-ben 1,7 milliárd forint állami támogatás érkezett a kerületbe egészségügyi fejlesztésre, 2020-ban egymilliárd, 2021-ben 750 millió forint, és az önkormányzat saját forrásból 200 millió forinttal járult hozzá a kerületi egészségügy fejlesztéséhez, vagyis az elmúlt 2-2,5 évben 3,7 milliárd forint állt rendelkezésre erre a célra.”

     Tavaly januárban a Csepeli Hírmondóban az ügyről a polgármester a következőket mondta: „…az épületben megkezdődött az egynapos sebészet és gyermeksebészet kialakításának kivitelezése: Jelenleg a bontási munkálatok zajlanak.” (Csepeli Hírmondó, 2022. január 12.)

     A lap 2022. 4. számában újabb hír: „…zajlik az egynapos sebészet kivitelezése is…”, míg az április 6-i számból kiderült, hogy az egynapos sebészet, gyermeksebészet tervezésére és kivitelezésére 400 milliót terveznek. A 8. és a 20. számban közölte, hogy elindítják a kerületben az egynapos sebészetet, stb., stb.

Idén, az első félévben, saját polgármesteri kampánya annyira lekötötte a polgármestert, hogy a Csepeli Hírmondó egyetlen számában sem foglalkozott az egynapos sebészet megvalósításával. A kampánya zajlott….

     Utánanéztem a csepel.hu-n, van-e valamilyen nyoma a kivitelezésnek, illetve a beruházás megvalósulásának. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat vezetője a 2023. május 25-i Képviselő-testületi ülésre, a polgármester Havi tájékoztató beszámolójához készített jelentése szerint: „Tovább folytatódtak az egyeztetések az Egynapos Sebészet orvostechnológiai eszközei közbeszerzésének tárgyában, illetve egyéb előkészítő feladatok, egyeztetések történnek a későbbi működés érdekében.” Ehhez a semmit mondáshoz azért érzék kell. A szolgálat vezetője tudta hogyan kell megírni, hogy minden a régi, még mindig nem tudja mikor lesz Csepelen egynapos sebészet.

     Ha egyébként igaz, amit tavaly januárban mondott a polgármester, akkor csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) előzetes elvi engedélyével, illetve feltételeivel kezdődhetett el az építkezés. Ezek szerint másfél éve folyik a kivitelezés. Ennyi idő alatt egy iskolát fel lehet építeni, Csepelen nem lehetett befejezni az egynapos sebészeti beruházást. Miért? Ki ezért a felelős? További kérdéseink:

> Mennyit költöttek eddig a beruházás megvalósítására?  

> Befejeződtek már a fentiekben jelzett az egyeztetések, s határidőre valóban teljesíthetők a NEAK előírásai? 

> Mi volt a NEAK által megjelölt határidő a beruházásra vonatkozóan? 

> Mikorra készül el valóban a beruházás, mikor indulhat ténylegesen a kilenc éve megígért beruházás? 

> Ha csúszik a beruházás, a határidő lejárta után van-e esély a határidő módosítására, különösen ebben az időszakban, amikor a kormány igazából még nem mondott le a járóbeteg szakrendelők államosításáról? 

Szegény ember az, aki ígérni sem tud – tartja a mondás. A csepeli fideszesek mindig a gazdagok közé tartoztak. Ígérni azonba tudni kell, az viszont igaz, hogy az Orbán Viktor által létrehozott Nemzeti Együttműködés Rendszerében ez nem számított/számít. Németh Szilárd 2010-ben még új kórházat ígért Csepelnek, Borbély Lénárd például kilenc éve ígérte/ígéri a „kis kórház”, az egynapos sebészetet létrehozását. Kispesten 2021 nyarán indult az építkezés és 2022. május 30-án már át is adták a Kispesti Egészségügyi Intézet harmadik emeletén kialakított egynapos sebészetet. https://uj.kispest.hu/hirek/11132-minden-keszen-all-a-betegek-fogadasara-az-egynapos-sebeszeten 

Pár nappal később már műtöttek a kispesti intézményben. Csepelen vajon mikor lesz az első műtét a kilenc éve ígérgetett egynapos sebészeten.

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3318176307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása