CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jöhetnek a füves emberek, a kártyavetők, a javasasszonyok és a tenyérjósok?

2023. augusztus 04. 00:03 - csú

mutet_operacio_operalas_1.pngNem kell gyógyszerész, nem kell az orvos. Az már a múlt. Íme a vízió a magyar egészségügy szép új jövőjéről:  a beteg saját magát operálná meg, talán egy nővér asszisztálna, a nagyobbakban már lenne orvos is, már aki nincs lecsukva, vagy még nem ment el. S ha mindebbe a beteg véletlenül belehal, megássa magának a szociális sírt, és eltemeti magát.

Kalandos ez a magyar közélet. Éppen most olvastam, hogy a vidéki kis patikákban nem kell majd szakember, pontosabban gyógyszerész, elegendő egy szakasszisztens, aki „telekommunikál” az anyapatikával, vagy valakivel, akit éppen elér. Hogy a vonal másik végét hogy szervezik meg, az senkit sem érdekel, mi több, a megoldatlanság sem zavar senkit. Oldják meg, ezért tanultak. Végülis vannak füves emberek, kártyavetők, javasasszonyok, tenyérjósok.

Szerintem a kisfalvakban, mondjuk ahol nagyobb az ellátási körzet, és több településnek van egy körzeti (házi) orvosa, valójában sem kellene orvos, elég lenne egy csontkovács. A gazdagabb helyeken lehetne még hályogkovács, és mondjuk

egy gólyanéni, bábaasszony.

A kisvárosok és az ennél nagyobb települések már megérdemelnének orvosokat, és maradna néhány kórház is. A kisebbekben a beteg saját magát operálná meg, talán egy nővér asszisztálna, a nagyobbakban már lenne orvos is, már aki nincs lecsukva, vagy még nem ment el. S ha mindebbe a beteg véletlenül belehal, megássa magának a szociális sírt, és eltemeti magát.

Most már végre tökéletesen érthető, hogy miért távoznak a diplomások Magyarországról. Egy szerény kérdés motoszkál bennem ilyenkor: az ötletelő magától ennyire kreatív, vagy tréningre jár? Egyszer valaki megfogalmazta, hogy sikergyilkos ország vagyunk. Nagyember meg azt mondta, az élethosszig tanulás… No, akkor most merre? Minek, kinek tanuljon az ifjúság? A mit-ről már nem is szólók. Kiművelt emberfők, megbecsülés – mondanak ezek a szavak még valamit, érnek még valamit? Gyanítom, nem csak a forint inflálódott.

Mivégre ez a bornírtság? Ez a színvonal? Ezt fizetjük? Vagy az országlóktól pusztán ennyire telik, és még nyilvánosságra is hozzák? Vagy csak szondázzák a népet? És mi lesz, ha az alkohol zéró tolerancia is megszűnik? Ha józanul csak ennyire futja.

Péter apostol Rómából kifele tartván találkozott Jézussal, és megkérdezte, Domine, quo vadis? Uram, hová mész? A bibliai válsz ismert. (Visszamegyek Rómába, hogy ismét megfeszítsenek.) És ma? 

Forrás: Dr. Kopácsi János (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8818184829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása