CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ki viszi el a balhét Csepelen ősszel a nyári botrányért?

2023. augusztus 22. 00:05 - csú

csepeli_strand_total.pngBotrány árnyékolta be a nyár nagy részét Csepelen. Másutt a strand a szabadság, a felszabadulás helyszíne, kerületünkben az évek óta tartó politikai cirkuszé, aminek 195 millió forintos zűrös számláját még az óriási vihar sem fújta el. A következményei még sokáig mérgezik majd a helyi közéletet. A konfliktus július végén, augusztus elején tetőzött:

Borbély Lénárd polgármester az egyik péntek délután értesítette a képviselőket, hogy hétfőn reggel 9órára rendkívüli zárt testületi ülést hívott össze. Közölte a tervezett napirendeket is, azonban a két előterjesztés anyagát a képviselők csak a helyszínen tekinthettek meg. Az ülésen nem jelent meg a Fidesz-frakció egyetlen tagja sem, úgy látszik tudtak valamit és tudatosan maradtak távol. 

    A résztvevők,

(6 fő a Borbély-féle csapatból, 4 fő az ellenzékből) végül 6 igen, és 4 nem mellett utólag jóváhagyta Borbély Lénárd korábbi, július 24-én hozott polgármesteri határozatát, illetve 6 igen 3 nem és 1 tartózkodás mellett jóváhagyták egy peres eljárással kapcsolatos javaslatát. Ezek értelmében az önkormányzatnak 195 millió forintot kell kifizetnie a Csepeli Városgazda Zrt. (alperes) és a felperes között megszületett egyezségi ajánlat rendezése érdekében. A cég a Csepeli Strand felújítását végezte, azonban a polgármester kezdeményezésére a Városgazda 2019 tavaszán, a kivitelező, az ellenzék és sokak véleménye alapján jogtalan körülmények között, felmondta a szerződést. Az ügyről 2019. június 28-án Botrányba fulladt felújítás után konténeröltözőkkel nyitott ki a csepeli strand címmel írt cikket az index.hu. https://index.hu/belfold/budapest/2019/06/28/csepel_strandfurdo_epitkezes_borbely_lenard_nyitas_nyar/ A kivitelező, az Intech Kft és a Városgazda Zrt között elindult pereskedés végül a fenti egyezséggel zárult, amelynek utólagos jóváhagyását kérte hétfőn a polgármester. (Az egyezségi megállapodás, az üvegzseb törvény ellenére, jelenleg nem elérhető a csepel.hu honlapján.)

    A testületi ülés után, a döntés ellen szavazó ellenzéki pártok testületi frakcióinak tagjai a különböző közösségi oldalakon, felháborodásuknak adtak hangot, amely komoly támogatásra talált a nem kevés hozzászóló körében. Nem értettek egyet az ülés zárt keretek közötti összehívásával, a költségvetést is érintő kifizetéssel, illetve éppen az utóbbi miatt, vitatták a 6:4 arányú szavazás érvényességét. Blogunk kedden közölte az ellenzék egyik képviselőjének cikkét. https://csepeliek.blog.hu/2023/08/01/rendkivuli_csepeli_esemenyekrol_rendkivuli_tudositas Már csak néhány megjegyzésünk maradt: 

* Teljességgel érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a polgármester a meghívóval együtt nem küldte ki a képviselőknek az írásos előterjesztéseket. Ezzel csak egy célja lehetett: megakadályozni a képviselők felkészülését.

* Az önkormányzat, rossz vezetői döntés miatt, lényegében egyezségre kényszerült, aminek komoly anyagi következményei lesznek, azonban ez sem indokolhatja a zárt ülést. 

* Kérdés, hogy miért hívta össze Borbély a képviselő-testületi ülést? Egyes vélemények szerint a november 25-ig meghosszabbított veszélyhelyzet rendelkezései alapján, a polgármester – az intézményalakítási és szolgáltatásszervezési hatáskörök kivételével –, ebben a témában (egy bírósági egyezség végrehajtásában), is döntési jogkörrel rendelkezett. Azaz a polgármester a testülettel akarta elvitetni, az általa okozott balhét. Kierőszakolt döntése, elsősorban a kevés megjelenés miatt támadható, hiszen a szavazóképesség ellenére a 18 fős testület egyharmada támogatta csak javaslatát. Választási kampányában jelentős, még előre nem látható károkat okozott önmagának. 

* Abból, hogy a Németh Szilárdhoz húzó Fidesz-frakció nem vett rész a testületi ülésen, illetve, hogy a frakcióvezető még mindig hallgat, várható, hogy a botrány java még hátra van.  

* Az ügy kapcsán sok jogos kérdés is feltehető Borbély úrnak, illetve a mögötte álló jegyzői hivatalnak, amelyekre egy esetleges képviselő-testületi vizsgálat során lehetőségük lesz válaszolni. A polgármester viszont, szokásához híven, újra a hallgatást választotta. Most sem meri nyilvánosan vállalni döntéseit, illetve azok következményeit. Az önmagát rendszeresen lejárató alpolgármesterének magyarázkodásai pedig egyre több kárt okoznak neki és az egész önkormányzati vezetésnek. 

H.-R.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6918191281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása