CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rezsibotox

2023. október 07. 00:03 - csú

nemeth_szilard_rezsiszamlaval.pngNémeth Szilárd tíz éve magyarázza, de mi maradt igaz a meséből

Már nagyon érett ez a leleplezés. A gázszámla narancssárga rezsiboxában mindenki számára kiszámolt megtakarításból már vagy egy éve az következik, hogy „a rezsidíj csökkentése nélkül” köbméterenként körülbelül bruttó 1020 forintot kellene fizetnünk – világított rá Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető. (A számérték nem fix: nekem jött ki 1100 forintnál is több.) A vonatkozó jogszabály szerint a viszonyítási alap „a földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értéke”.

A földgáz versenypiaci ára viszont mostanság alig haladja meg a nettó száz, rendszerhasználati díjjal és áfával bruttósítva a legfeljebb kétszáz forintot. Bár azt az idézett, körülményességgel kevéssé vádolható paragrafus nem írja elő, hogy

az MVM mikori versenypiaci „egységár” alapján „képezzen” árat, a szolgáltató honlapjának „számlamagyarázója” szerint a megtakarítást „a 2022. december 31-ig meghatározott világpiaci árhoz viszonyítva kell feltüntetni”. Tehát az MVM a rezsiboxukban feltüntetett „megtakarítást” akkor is levezethetőnek tartja egy önkényesen kiválasztott, tavaly év vége előtti, versenypiaci árból, ha a fűtőanyag ma már jóval olcsóbb. Hát, ezt a mocskos, liberálbolsi ántivilágban még hazugságnak hívták. Miközben egyes, nagyobb fogyasztású háztartások tőzsdei áron ma már nyilván olcsóbban kapnák meg a fűtőanyagot, mint a kötelező államin, számláik még mindig megtakarításokról zengenek.

Tóth Bertalan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a fogyasztók megtévesztése gyanújával bejelentést tett a GVH-nál. Bár szerinte a „számlamagyarázó” a mégoly rugalmas, fideszes jogszabályt is megsérti, Répássy Róbert igazságügyi államtitkár írásbeli válaszában szintén az MVM-honlap e pontjára hivatkozik. A cég sem hagyta szó nélkül a „támadásokat”, amiket „szakmaiatlannak” minősít. Közleményük szerint ugyanis – figyelem - az árak „a beszerzés logikája alapján előre fixálódnak”, így a kimutatás alapja „egy korábbi, magas áron fedezett ár”. Megtévesztőnek tartják elhallgatni, hogy az 1020 forint tartalmazza a szállítás, tárolás, a „rugalmasság”, a „finanszírozás” és az „árfolyamkockázat” költségeit is. Bár a képviselő ezt nem hallgatta el, azt talán tényleg megtévesztő elhallgatni, hogy ezek a köbméterenként körülbelül 35 forintos rendszerhasználati díj részei, miközben itt több száz gázos forintnak keressük az eredetét.

Attól félek, még a végén kiderül, hogy az MVM-nek van igaza. Ha az állami energiaszolgáltató tényleg ma is 1020 forintot fizet a piacon 200 forintért megvehető gázért. Ha kérhetnének tőlünk akár ennyit is érte. Mert meg tudnák magyarázni. Kis fedezeti gamma itt, némi készenléti epszilon ott: a közművek manapság kissé elfeledett, alanyi költői, bármely hosszú hibernációból felkeltve, zsigerből képesek megindokolni – hangjukban a kötelező, szakmai sértettséggel – bármekkora áremelést.

Ha az MVM ma is 1020 forintot fizet a piacon 200 forintért megvehető gáz köbméteréért, csak imádkozhatunk, hogy a kettő közötti, ezermilliárdos különbség legalább Orbánnál és ne Putyinnál kössön ki.

Forrás: Marnitz István (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5718209671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása