CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Katonai híd? * Árulkodó hallgatás lakásügyben * Rejtélyes, kapkodó meghívás! * Egy hét Csepelen

2023. október 22. 00:05 - csú

56-os_emlekmu_a_szent_imre_teren_2-ok.pngMiért nem jó, miért nem elég a kerületvezetőknek a Szent Imre téri 56-os emlékmű (képünkön), amely teljes politikai és társadalmi egyetértéssel készült 2006-ban? Mi a valódi célja egy újabb, senkivel sem egyeztetett, megosztó emlékmű felállításának a sétányokon, a kerülethez nem kötődő Wittner Máriáról elnevezett területen?

    A héten „létfontosságú honvédelmi rendszerelem” lett a Déli Körvasút beruházás Kelenföld és Ferencváros közötti szakasza. (Cseles vasút katonai célból: Népszava, 2023. október 18.) Előtte egy nappal derült ki, megkapta a környezetvédelmi engedélyt a beruházás második, Kelenföld és Törökbálint közötti szakasza. https://atlatszo.hu/kornyezet/2023/10/17/megkapta-a-deli-korvasut-folytatasa-a-kornyezetvedelmi-engedelyt-tobb-szaz-fat-vagnak-ki/ 

    Nem számít a környezetvédők, a civil szervezetek, az önkormányzatok tiltakozása. A sok száz fa kivágása sem érdekes. Ha másképp nem megy, katonai célok miatti kormánydöntéssel érik el a célt. Utóbbi esetben a Kínából várhatóan érkező hatalmas áruforgalom kiszolgálását. A Kelenföld és Ferencváros közötti szakaszban a már háromvágányos fővárosi pályaszakasz mellett   

„…nevesítették … a rossz állapotú Gubacsi vasúti hidat. Az új átkelő a Soroksári-Duna-ágon a jelenlegi hídtól északra épülne meg, a kapcsolódó Corvin úti csomópontig tartó vasúti pályát kétvágányú vágányhálózattá bővítenék, ami lehetővé tenné nagyobb tömegű katonai rakományok vasúti szállítását a Csepeli Szabadkikötőbe.”

    A beruházásról évek óta beszélnek, időnként újabb és újabb döntések születnek, de

semmi hír arról, mikor indul a fejlesztés, milyen pénzből valósul meg, amikor köztudott, hogy az EU-s pénz hiánya miatt még semmilyen döntés nem született. Pedig a 900-1000 milliárdos beruházás „minden eleme eleve uniós támogatással valósult volna meg.” Arról meg senki nem beszél, hogyha mindez egyszer megvalósul, milyen hatása lesz a kerület amúgy is elfogadhatatlan közlekedési viszonyaira, a környezetre, pl. az ott élőkre vagy a vágányok melletti kiserdőre. Arról sem, hogy a katonai átminősítés gyakorlatilag minden döntési, véleményezési jogot elvesz a helyi önkormányzatoktól, a kerületi lakosságtól. Igaz ebben nincs semmi új, 13 éve nem nagyon számít az érintett lakosság véleménye. Kíváncsian várjuk a polgármester megszólalását az ügyben.

Lásd még:  https://444.hu/2023/10/18/kicselezte-a-kormany-ujbudat-katonai-celuva-minositettek-igy-megepulhet-a-deli-korvasut 

Újsághír: Vitézy: Lázár János magához vonná az önkormányzatok fejlesztéseit. https://hirklikk.hu/kozelet/vitezy-lazar-janos-magahoz-vonna-az-onkormanyzatok-fejleszteseit/422922 

**********

    Csütörtökön, a kora reggeli órákban, „Újabb provokációra készülnek a sétányoknál a csepeli kerületvezetők” címmel, nagy érdeklődést kiváltó cikk jelent meg blogunkon. 

https://csepeliek.blog.hu/2023/10/19/ujabb_provokaciora_keszulnek_a_setanyoknal_a_csepeli_keruletvezetok#more18237579 A közölt képen látható, valami készül a Wittner Mária park közepén. Borbély saját fb oldalán ugyan október 12-én közölte a 23-i koszorúzásra és megemlékezésre szóló meghívót, amelynek alján, kis betűvel olvashattuk a rejtélyes mondatot: „Ünnepélyes emlékműavatás és megemlékezés” lesz a téren. Miután csütörtöki írásunk megjelent, órákkal később a polgármester kiegészítette a meghívót:  

„10:30 órakor kezdődő megemlékezés keretében a Közösen Csepelért Polgári Egyesület kezdeményezésére és javaslatára felavatásra kerül Wittner Mária, illetve a forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére megalkotott emlékhely a Wittner Mária Parkban.”

    Néhány észrevétel, kérdés a polgármester kicsit későn született mondataihoz:

> Borbély úr! A Közösen Csepelért Polgári Egyesületnek Ön az elnöke és Ön hónapok óta anyagilag segíti az egyesületet, sokak szerint az önkormányzat költségvetéséből. Szinte minden önkormányzati rendezvényen biztosítja részvételüket, a megjelenéshez szükséges anyagi, dologi és egyéb feltételeket. Már nem a lóláb lóg ki, hanem a ló, sőt az egész ménes – mondhatjuk, miközben a polgármester eljátssza az ártatlant, a Csepelért küzdő tiszta lelkű, „civil” politikust. Mikor lehet úgy részt venni egy ünnepi programon, hogy ne érezzük, közpénzből fizetett kampányrendezvényre lettünk hivatalosak? Nem lett volna tisztességesebb, ha legalább az 1956-os megemlékezésből nem csinál kampányt? 

> Mi köze volt Wittner Máriának, az országgyűlés három éve elhunyt képviselőjének a kerülethez, azon kívül, hogy 2010 után Csepel Díszpolgára lett és tavaly októberben róla nevezték el a volt Görgey iskola helyén épült parkot? Természetesen olvastunk 1956-os szerepéről, az utána következett megtorlásban átélt szenvedéseiről, de nem olvastunk semmilyen csepeli kötődéséről. Csak nem valamilyen kampánypolitikai okai voltak az emlékmű létrehozásának?  

> Ismereteink szerint az önkormányzat képviselő-testülete nem tárgyalt az emlékmű felállításával kapcsolatos semmilyen témáról. Miért nem? Volt egyáltalán pályázati kiírás, netán valamilyen polgármesteri egyeztetés a képviselőkkel, a helyi önkormányzati képviselővel vagy lakótelepen élők kisebb-nagyobb csoportjával? 

> Mibe kerül az emlékmű felállítása? A kezdeményező egyesület, vagy Borbély úr, mint annak elnöke, mennyivel járult/járul hozzá a költségekhez? Ha a polgármester saját hatáskörben döntött a költségviselésről, az erről szóló polgármesteri határozat miért nincs nyilvánosságra hozva?

    Egyébként köztudott, hogy Csepelen 2006. október 23-án, az 56-os forradalom emlékére, a kerület főterén, a Szent Imre téren már átadtak egy 1956-os emlékművet: 

    Csepel 1956-os emlékművének nyílt pályázat után beérkezett terveit, a művészeti zsűri álláspontjának ismeretében, a csepeli pártok által létrehozott és támogatott 56-os Emlékbizottság (amelynek tagjai között voltak szocialisták, fideszesek, a testület más pártokhoz tartozó képviselői és néhány civil szervezet képviselője is), véleményezte, majd a képviselő-testület döntött felállításáról. Az emlékmű közösen jóváhagyott szövege: 

EMLÉKEZÉS, TISZTELET ÉS KEGYELET A CSEPELI ’56-OSOKNAK

1956 – 2006

volt. Borbély úr mi volt a valódi célja egy újabb 1956-os, megosztó emlékmű felállításának? Mi volt a baj a közösen felállított emlékművel? Mennyiben támasztja alá az újabb emlékmű a „közösen Csepelért” szlogenű kampányszövegének hitelességét, mennyiben járul hozzá a csepeliek valódi összefogáshoz? Vagy tényleg semmi sem számít, csak a kampány, a mások, a másképgondolkodók betonba döngölése, a mindenáron való győzelem? 

********** 

    Múlt heti összefoglalónkban már írtunk a szeptember végén megjelent piaci alapon megpályázható 24 önkormányzati lakás bérbeadásáról szóló pályázattal kapcsolatos anomáliákról. https://csepeliek.blog.hu/2023/10/15/egy_het_csepelen_suket_fulek_nemasagi_fogadalom_vakitas_palyazattal_szemfenyveszto_a_kapuban

    A csepel.hu-n megjelentek szerint, csütörtök reggel 8 órára, a Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság fideszes elnöke összehívta a bizottságot a „Versenytárgyalási felhívás” – sal” kapcsolatos vitás kérdések tisztázására és közlemény közzétételére. A meghívó zárt ülésre szólt. Állítólag még sem volt zárt ülés, ennek ellenére, botrányosnak is nevezhető, kivonulással tarkított vita alakult ki. Ha mégsem volt zárt ülés, az az érintettek, érdeklődők tudatos kizárását jelenti. Kérdéseink:

> Mi indokolta a zárt ülést, amikor egy nyílt pályázatról volt szó?

> Ki a felelős a pályázati kiírás szerintünk is komoly hibákat tartalmazó megjelentetéséért?

Egyébként a bizottsági ülés vitája alapján, pénteken 14:02 órakor megjelent a pályázat módosítása, amely csak az egyik fél véleményét tükrözi, s nem tér ki a pályázat kiírásával, a zárt üléssel kapcsolatos véleményekre.

https://csepel.hu/#/news/-tovabbra-is-lehet-palyazni-az-onkormanyzati-lakasokra 

**********

    Pénteken nagysikerű gálaműsorral köszöntötte fennállásának 65. évfordulóját a Csepel Táncegyüttes. A program előtt nyitották meg a 65 évet képekben, plakátokban és elismerésekben bemutató kiállítást. Az ezt követő teltházas, több mint kétórás műsorban felléptek az együttes valamennyi korosztályához tartozó táncosok: gyerekek, fiatalok, felnőttek és nyugdíjasok, akik több mint egyhónapos közös próbákon készültek az ünnepi gálára. Műsorukat, s a fináléban színpadra lépő több mint 100 táncost, nagy tetszéssel, vastapssal fogadta a hálás közönség: a szülők, barátok – köztük a vidékről feljött valamikor az együttesben táncolt régi ismerősök, barátok –, a táncot szerető, s jegyhez jutott csepeliek. Ezúton gratulálunk a 65 éves együttes valamennyi tagjának, együttes- és művészeti vezetőinek, csakúgy, mint a Munkásotthon vezetésének, munkatársainak a program gondos előkészítéséhez, lebonyolításához. 

********** 

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Egy lengyel lap szerint a kormányoldal veresége miatt Orbán kampánystratégáit hibáztatják a PiS köreiben. https://444.hu/2023/10/20/egy-lengyel-lap-szerint-a-kormanyoldal-veresege-miatt-orban-kampanystrategait-hibaztatjak-a-pis-koreiben 

2) Továbbra is Abasáron tárolják a veszélyes akku-hulladékot, hiába a százmilliós bírság. https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/10/18/tovabbra-is-abasaron-taroljak-a-sungeel-kft-veszelyes-akku-hulladekat-hiaba-szabott-ki-a-hatosag-szazmillios-birsagot/ 

3) Miért moshatták fel Orbánnal a padlót az oroszok? https://hirklikk.hu/velemeny/miert-moshattak-fel-orbannal-a-padlot-az-oroszok/422905 

  1. 4) Lakner Zoltán: Tanulhatna a magyar ellenzék a lengyelektől. https://www.szabadeuropa.hu/a/elemzo_lakner_zoltan_lengyelorszag_tusk_solyom_laszlo_kina_orban/32645723.html

5) Ha tanár vagy, akkor munka után jön a másodállás, mert a fizetésed minden hónap kétharmadánál véget ér. https://nepszava.hu/3212900_tanar-masodallas-fizetes-oktatas-magyarorszag 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2918239825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása