CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sok a folt és a válasz nélküli kérdés a hét évet késő csillagtelepi beruházáson

2023. november 27. 00:05 - csú

4-a_hatter_mindent_elarul_2016-tol_het_evet_kellett_varni.pngÖndicséret helyett volna ok a szerénységre! A háttér ugyanis sokat elárul 2023-ban: 2016 óta húzódik a munka, de ez nem akadályozza meg a kerületvezetői sikerpropagandát

Saját közösségi oldalán posztolta a polgármester az Életre fel, a trendek magazinja című önreklám-sorozatának újabb részét. A téma a csillagtelepi városrehabilitációs program jelenlegi helyzete. 

    Az összeállítás a témát bemutató sajtótájékoztatóról ad képet, miközben Borbély Lénárd felmondja a leckét. Érdekessége, hogy nem tudtuk meg milyen sajtórészvétel mellett hangzott el a tájékoztató, milyen újságírói kérdések hangzottak el.

Néhány adatot viszont elárult a polgármester. Ezek szerint az önkormányzat EU-s pályázata, amely

2015-16-os árakat figyelembe véve készült, 2017-ben került jóváhagyásra, 2018 végén lett a szerződés aláírva. Amikor tehát aláírták, szerintünk az árak miatt teljesen irreális volt az egész projekt, hiszen előrelátható volt, a támogatási összeg nem lesz elég a megvalósítására. Tisztázatlan: hogy lehetett aláírni egy szerződést 2018 végén, 2015-2016-os árakon? Az sem ismert, hogy az eredeti programtervből és a tervezett költségvetésből pontosan mire, mennyit költöttek el. Ki ezért a felelős?  

    Le is állt az egész projekt, a 11 felújításra tervezett társasházból 2 valósult meg, azok is csökkentett műszaki tartalommal. Az önkormányzat ~650 milliós önerővel segítette a beruházást, hogy mindebből mennyi került felhasználásra, nem derült ki.

    Az idén elindított 9 társasházi felújításra 1,1 milliárd összeg áll rendelkezésre, valószínűleg önkormányzati költségvetési forrásból. A kimaradt ablakfelújításokra az önkormányzat – pályázat alapján –, anyagi segítséget ad a lakóknak. Ezek szerint mégis fizetni kell az ottlakóknak az eredeti városrehabilitációs program megvalósulásáért.  

    Borbély szerint a beruházás jövőre fejeződik be, s akkor tervezik az elszámolást is az EU felé.

Az építőipari árak viszont változatlanul emelkednek….

    Megjegyzés: a sajtótájékoztatóról hírt adott a csepel.hu is. https://csepel.hu/#/news/kilenc-tarsashaz-ujul-meg-csillagtelepen-01 Néhány esetben azonban a számok eltérőek. Pl. a mostani felújítások a csepel.hu-n már 1,348 md forintot fognak felemészteni. Most melyik az igaz? Lehet, hogy egy harmadik? 

H.-R.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3118267579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása