CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kidobólegény lett Csepel alpolgármestere * Nem tetszik a rendszer * Orbán-hívő csapatépítés közpénzből * Üdítő kitekintő - Egy hét

2023. december 10. 00:05 - csú

borbely_lenard_mikulassal_1.jpgA csepeli Mikulásnak kiürült a puttonya, de láthattuk, hogy a polgármesterből lett másodállású egyesületi elnöknek azért még csurran, cseppen valamicske közpénz, ha a saját választási kampányáról van szó. A krampuszok itt szóhoz sem juthattak, kizárta őket az alpolgármester…

    Nincs új a nap alatt. Pedig Borbély Lénárd polgármester, a Közösen Csepelért Polgári Egyesület elnöke és polgármesterjelöltje mégis szeretett volna újdonsággal szolgálni keddi sajtótájékoztatóján. A polgármester/egyesületi elnök ekkor jelentette be hivatalosan: az egyesület támogatásával indul a jövő évi polgármester választáson, majd bemutatta csapatát.

Civil szervezetti háttérrel való indulását, az önkormányzat nagytanácstermében(?) tartott sajtótájékoztatója előtt

már tudtuk, nyílt titok volt. Sokat tett ezért. Önkormányzati rendezvényeken, vetélkedőkön, emléktábla, emlékmű avatáson, a helyi médiában hónapokon át reklámozta az egyesületet és saját magát, ami nem kevés közpénz felhasználását is jelenthette. Még ökörsütésre, fagylalt és palacsinta osztogatásra is tellett. 

    A sajtótájékoztatóról készült, a közösségi oldalán közölt, szakmailag és minőségében is gyenge felvételből, amelyen a résztvevőket nem lehetett látni, immár sokadszor kiderült: a Fideszből való kirúgása ellenére, maradt, aki volt, nem változott világnézete, értékrendje, sorskérdésekben képviselt eddigi véleménye. Maradt a Fővárosi Önkormányzat fideszes frakciójában is, sőt jó kapcsolata van a kormánnyal. Pártonkívüli, elkötelezett Orbán- és Fidesz-hívő, bár arról, hogy 2006 óta a Fidesznek köszönheti képviselővé, majd, országgyűlési képviselővé, később polgármesterré való megválasztását nem igen beszélt. Mintha szégyellné. Folytatná a 2014-ben megkezdetteket, sőt szeretné, ha Csepel nem térne le az eddigi útról. Mert az az igazi, egyetlen járható út – szerinte. 

    Az általa létrehozott szervezet jelöltjeként felsorakoztatta polgármesterként elért eddigi eredményeit, azonban 2014-es, 35 pontos választási ígéreteiről elfelejtett számot adni. Pedig, ha röviden is, de illett volna. Csepel ugyanis sok vonatkozásban maradt, ami volt, az ígéretek földje. Így ígéret maradt, a gerincút teljes egészében való kiépítése; a Gubacsi híd 2x2 sávossá való átépítése; a Csepel és Soroksár között létrehozandó gyalogos és kerékpáros híd terve; a vállalkozóknak igért inkubátorház; az északra tervezett nemzetközi vízi sportközpont; minden panelház felújítása; a Csepel SC Alapítvány helyzetének rendezése; az intézményi étkezési térítések befagyasztása. Nem valósult meg a csepeli HÉV felújítása sem, de az 5.000 új munkahely létrehozása is irreális ígéretnek bizonyult. Az elmúlt évek alatt jelentősen csökkent a kerületben lakók száma is – ma Csepel nem tartozik a vonzó budapesti kerületek közé.

    Ami pedig a hiteles, pártpolitikától független személyek jelölését illeti, többségüket a fél éve folytatott, előrehozott kampányrendezvényeken, illetve az fb oldalán már bemutatta, népszerűsítette. Közülük néhány nem éppen a hitelesség, a pártpolitikától mentes munka miatt vált ismertté. Vagy Borbélynak hitelesek a korábbi pártjukat otthagyó, az ellenzékhez átállt, majd őket is otthagyó alpolgármester, a két önkormányzati képviselő, akik korábbi pártjuk delegáltjaként az ellenzék tagjaként lettek képviselők, később csatlakoztak az akkor még fideszes polgármesterhez, s ezért funkciót és jó nagy adag pénzt is kaptak?

A Borbély féle csapat összetételének megítélése, az egyes jelöltek alkalmasságának véleményezése azonban nem a mi feladatunk – a polgármester jelölt a későbbiekben még le is cserélheti őket. Annyit mindenesetre megjegyeznénk, hogy nem találtunk közöttük a városfejlesztéshez, a városgazdálkodáshoz, pénzügyekhez értő jelölteket, viszont 30 százalékuk a sport világából vált polgármester által favorizált képviselő-jelöltté.

    A tájékoztató után a jelenlévő újságírók kérdezhettek. A felvételből nem volt hallható, melyik lapot képviselték, sokszor még kérdéseik sem volt voltak érthetők. A kérdezők egyike a kampány finanszírozásáról faggatta volna Borbélyt. Válasza nem volt egyértelmű, pedig a téma az eddig folytatott polgármesterjelölti kampány ismeretében, jogilag és erkölcsileg is komoly vita tárgya lehet az előttünk álló kampányban, az önkormányzati médiában, leginkább a Csepeli Hírmondóban való azonos feltételek biztosításával együtt. A legutóbbi két választás tapasztalatai alapján nincsenek illúzióink. 

Megjegyzések, kérdések: 

> Berkics Károly a képviselő-testület fideszes frakcióvezetője fb oldalán tette közzé: a polgármesteri hivatal biztonsági őrei megakadályozták, hogy néhányan bejussanak a sajtótájékoztatóra. Egyik képviselőtársuk bejutását meg Ábel Attila alpolgármester akarta, sikertelenül, megakadályozni, aki bejutása után állítólag tájékoztatta az ott lévő újságírókat. A sajtóban, de az önkormányzati médiában sem jelent meg a hír. Ezek szerint zártkörű volt a sajtótájékoztató? Vagy csak a fideszes képviselők voltak kitíltva? 

> Mi van Ábel Attila alpolgármesterrel, miért nem szerepel a 12 fős listán? Lehet, hogy Borbélynak is elege van már belőle? Pedig ő volt a polgármester leghűségesebb híve, ha valaki egy rossz szót is mert mondani, buzgó mócsing módra azonnal ugrott, hozzászólt, írt, támadott, visszafelé mutogatott, nem egyszer ellentmondva az igazságnak, meg saját magának is. 

> Lehetséges, hogy áttételesen ugyan, de a Közösen Csepelért Polgári Egyesület, s nem Ábel kapta a II. Rákóczi F.u. 97-105. szám alatti üzlethelyiséget, az alpolgármester csak nagylelkűen átengedte(?) Borbély Lénárdnak. Eredményeként most az egyesület logója és Borbély arcképe látható az iroda ablakaiban. Ezt többen szóvá tették, blogunk is foglalkozott vele. (https://csepeliek.blog.hu/2023/12/08/mi_koze_van_abel_attilanak_a_ii_rakoczi_ferenc_uti_irodahoz_es_annak_kidekoralasahoz#more18275149) Ezt követően az alpolgármester a Csepeli vagyok című közösségi oldalon hozzászóló véleményére ezt írta: „Minden frakciónak van irodája….” Ezek szerint Ábel alpolgármester egyben frakció is? Akkor most két irodája van? Mennyiért adta a Borbély polgármestertől kapott irodát Borbély civil szervezeti elnöknek, rajta keresztül az egyesületnek? Lehet, hogy nem pénzt kért érte? Vagy a két úr, miközben azt csinálnak, amit akarnak egy önkormányzati üzlethelyiséggel, már mindenkit hülyének néz?

**********

    A héten folytatódott a múlt heti közmeghallgatáson felvetett hajléktalan téma. A kérdező az iránt érdeklődött, milyen intézkedéseket tervez az önkormányzat az ügyben. Mivel nem kapott választ, a Csepeli vagyok közösségi oldalon hétfőn ismét feltette a kérdést. Ábel Attila – szokása szerint –, valamiért úgy érezte neki kell válaszolnia, ezért azonnal reagált a felvetésre: 

„…mi pont azért nem engedtük Karácsonyéknak a Táncsicson sem az új hajléktalan szállót, mert nekünk az a rendszer nem tetszik,…. Az a jó, ha hajléktalan szállóra mehetnek, ahol meleg van, lehet aludni és lehet fürödni – vagyis lehet munkát keresni. Ma már az összes hajléktalan tudna dolgozni valahol.” 

    Az alpolgármester egyik mondatával cáfolta a másikat, amiért kapott bőven a kommentelőktől. Jogosan. Néhány megjegyzés, kérdés a vitához: 

> Most akkor miért fúrták meg Karácsony Gergely főpolgármester tervét a csepeli hajléktalanszálló létrehozására? Lehet, hogy csak Karácsony miatt, akit a fideszeseknek, bizonyítandó elvhűségüket, kötelező utálni?  

> Bőven van fejlesztési tartalék a költségvetésben, miért nem segíti a megoldást egy hajléktalan szálló létrehozásával a csepeli önkormányzat? Vagy csak kampányszöveg az egész, s egyáltalán nem akarnak semmit tenni a helyzet rendezéséért? 

> A megoldás érdekében idézünk az EP 2021. január 21-i állásfoglalásából a mindenki számára elérhető tisztességes és megfizethető lakhatásról:

„…a megfelelő lakhatáshoz való hozzáférés olyan alapvető jog, amelyet más alapvető jogokhoz és a méltóságteljes élethez való hozzáférés feltételének kell tekinteni;  ….a tagállamok nemzeti, regionális és helyi hatóságai kötelesek kidolgozni saját lakáspolitikájukat és meghozni az eme alapvető jog lakáspiacukon történő érvényesülésének biztosításához szükséges intézkedéseket.” A magyar kormány és a helyi önkormányzati vezetés nem tett semmit az állásfoglalás megvalósítása érdekében. Ábel úr, jobb lett volna hallgatnia. Igaz, a közélet sok résztvevője már hozzászokott az alpolgármester elfogadhatatlan alternatív világához. 

**********

    Csütörtök délelőtt a Polgármesteri Hivatalban tartott rendezvényen elismerésben és pénzjutalomban részesítette Borbély Lénárd a kerületben szolgáló rendőröket és tűzoltókat. Korábban, a november 3-i állománygyűlésen 22 rendőr és 11 tűzoltó; most 6-6 fő kapott polgármesteri elismerést és jutalmat. Az akkori állománygyűlésen a rendőrök egy Zrínyi-sisakkal lepték meg a polgármestert. 

    Csütörtök nehéz napja lehetett a polgármesternek. Csütörtök délután a saját egyesületének rendezvényén töltődhetett fel lelkileg, amikor is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökével beszélgettek, majd vacsoráztak. A hetet egyébként is a kampány jegyében töltötte. Több intézmény dolgozóit kereste fel. A csepeli óvodások képviselőit a Hollandi8 étteremnél köszöntötte. Közösségi oldalán az erről szóló posztot az „Egységben az erő!” mondattal indította. Mikulással járt az egyik iskola diákjainál. A fogyatékos személyek nappali intézményébe a Zorall zenekart és a mikulást vitte magával.  Már hét hónap sincs a választásokig – s addig mindenhova el kell jutnia. Jelölő egyesületével vagy polgármesterként. Igaz, hogy a hivatalos választási kampányidőszak még el sem kezdődött. Nem érdekes, pénze, ideje van, a személyi feltételek biztosítottak, még egyes önkormányzati vezetők is segítik. Kampányol. 

********** 

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Törvénybe iktatta a kormány, hogy Magyarország átjáróház legyen a határsértőknek. https://atlatszo.hu/kozugy/2023/12/08/torvenybe-iktatta-a-kormany-hogy-magyarorszag-atjarohaz-legyen-a-hatarsertoknek/ 

2) A Belügyminisztérium szerint nincs nagy baj a kórházi fertőzésekkel. Egy belső dokumentum szerint azonban tudják, hogy súlyos a helyzet. https://www.direkt36.hu/a-belugyminiszterium-szerint-nincs-nagy-baj-a-korhazi-fertozesekkel-egy-belso-dokumentum-szerint-azonban-tudjak-hogy-sulyos-a-helyzet/ 

3) Karácsonyék bemutatták a „mini-Dubaj” alternatíváját, a Budapest Parkvárost. https://magyarnarancs.hu/belpol/karacsonyek-bemutattak-a-mini-dubaj-alternativajat-a-budapest-parkvarost-2640

4) Tényleg spórolhattak a távozó pedagógusok végkielégítésén. https://www.szabadeuropa.hu/a/tenyleg-megtettek-a-tavozo-pedagogusokkal-meg-a-vegkielegitesukon-is-sporolhattak/32722348.html 

5) Csepeli György: nem a diktatúra és a zsarnokság a megoldás. https://hirklikk.hu/kozelet/csepeli-gyorgy-nem-a-diktatura-es-a-zsarnoksag-a-megoldas/425082

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7918277385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása