CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kitiltott ellenzéki frakcióvezetők – Heves HÉV-es bérletvita – Előválasztás a kerületben? – Sértő hazugságok - Ez (is) volt a hét Csepelen

2024. január 21. 00:05 - csú

vezerkar_5.pngElképesztő arrogancia. Borbély Lénárd polgármester  nem járult hozzá ahhoz, hogy Csepel költségvetéséről az ellenzéki frakcióvezetők a csepeli önkormányzat polgármesteri hivatalának tanácstermében egyeztessenek. 

Még január 10-én történt, hogy Dukán András önkormányzati képviselő levélben kért, az önkormányzat idei költségvetési tervének előkészítése érdekében, egyeztetést Borbély Lénárd polgármestertől és testület frakcióvezetőitől.

Az MSZP és DK frakcióvezetői igennel válaszoltak, a többiek közül Borbély Lénárd január 15-én jelzett vissza. Elzárkózott az egyeztetéstől, sőt, a jegyző véleményével egyetértve, nem járult hozzá hogy az egyeztetésre a csepeli önkormányzat polgármesteri hivatalának tanácsteremben kerüljön sor. Egészen elképesztő a jegyző és a polgármester arroganciája, a tárgyalásos együttműködés elutasítása az önkormányzat legfontosabb rendeletének, az idei költségvetési rendeletnek az előkészítése érdekében.  

    A hatályos államháztartási törvény értelmében a költségvetési rendelettervezetet a jegyző készíti el, a polgármester terjeszti a testület bizottságai, majd a bizottsági véleményezést követően, a képviselő-testület elé, döntésre. (Áht. 24. §) A törvény nem fogalmazza meg költségvetés előkészítésének módszereit. A 2010 előtti szocialista vezetés, az akkor törvényben is előírtak szerint évente beterjesztette a testület elé a következő évi költségvetés készítésének legfontosabb koncepciós elemeit is, de ezen kívül is rendre kikérte az ellenzék, köztük a frakcióvezetők véleményét.

A 2010-es helyi hatalomváltás után Németh Szilárd korábbi, majd Borbély Lénárd jelenlegi polgármester sem alkalmazta ezt az együttműködési formát. Ami azért is baj, mert a költségvetés, mint a hatalom gazdaságpolitikájának pénzügyi megjelenítése, alkalmas lett volna a kerület fejlődését, jövőjét leginkább meghatározó 3-4 kérdésben a közmegegyezés alakítására. A hatalmi többséget sosem érdekelte az ellenzék véleménye.

    Tavaly furfangos módon, Borbélyt kirúgták a pártból, elvesztette többségét, viszont maradt, aki volt: Orbán-hívő, pártonkívüli fideszes, autokratikus vezetési módszerekkel. Egyre többször fogalmazta/fogalmazza meg, hogy az ellenzék ne politizáljon, sőt – Csepel érdekeire hivatkozva –, még támogassa is, minden egyeztetés nélkül beterjesztett javaslatait, például a költségvetési előterjesztéseit. Mert neki Csepel érdeke az első. Közben, például a költségvetési kereteket nem éppen törvényes módon felhasználva, biztosítja saját polgármesteri kampányához a technikai és anyagi feltételek jelentős részét. 

    A frakcióvezetők kizárása a tanácsteremből, és nem csak onnan, jogilag, de politikai értelemben is támadható, különösen annak fényében, hogy Borbély saját jelölő civil szervezete a tanácsteremben tarthatta meg sajtótájékoztatóját, sőt önálló irodát is kapott a II. Rákóczi Ferenc úton. 

    Borbélyt tehát a kerület jövőjének építéséből változatlanul ki akarja zárni a csepeliek jelentős részét, a több tízezer ellenzéki szavazópolgárt képviselő az ellenzéki pártokat, erőket. 

    Egyébként az ellenzék megtartotta a költségvetéssel kapcsolatos egyeztetést, amelyről 17-én Dukán úr saját fb oldalán tájékoztatta az érdeklődőket.

**********

    Két fontos témában történt 18-án egyeztetés a Fővárosban. Szabó Szabolcs a kerület és Soroksár megválasztott országgyűlési képviselője tájékoztatója szerint: 

„Karácsony Gergellyel és munkatársaival egyeztettünk a fővárosi országgyűlési képviselő kollégákkal, többek között a Budapest-bérlet ügyében is. Mindannyian azon vagyunk, hogy megnyugtató és előremutató módon záruljon le ez a történet. Egy csepeli és soroksári sem járhat rosszul!”

    A telex.hu írta meg, hogy „A DK készen áll az előválasztásra Budafokon és Csepelen” A szerző szerint amennyiben február 15-ig nincs megállapodás Csepelen a polgármester jelöltek között, akkor legkésőbb március közepéig előválasztást tartanak a két jelölt Dukán András (Momentum) önkormányzati képviselőt és Paál Géza (DK) a párt helyi elnökét. https://telex.hu/belfold/2024/01/18/a-dk-keszen-all-az-elovalasztasra-budafokon-es-csepelen 

    A tárgyaláson „A DK hangsúlyozta, támogatja, hogy a jelenlegi városvezetést adó pártok (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd) a főpolgármester által vezetett közös választási listán induljanak, és azt is, hogy az LMP is rajta lehessen a listán.”

    A Budapest-bérlet ügyében történt egyeztetés jól mutatja, hogy a baloldali ellenzéki pártok között egyetértés van a vita mielőbbi lezárásában, de abban is, hogy a megnyugtató megállapodás eredményeként a csepeliek és soroksáriak sem járhatnak rosszul. Ami pedig a polgármesterjelöltek ügyét illeti, reméljük, hogy az esetleges előválasztást követően még lesz elegendő idő egy jól előkészített és sikeres kampány közös előkészítésére és lebonyolítására. 

**********

    Január 18-án az uzlet.hu írta meg, hogy „Fenntartható csomagolással nyert díjakat a nagymúltú csepeli gyár” https://azuzlet.hu/fenntarthato-csomagolassal-nyert-dijakat-a-nagymultu-csepeli-gyar/ A hírből megtudtuk, hogy cég „két ipari csomagolási megoldásért kapott magyar és nemzetközi díjjal ünnepelte csepeli gyárának századik évfordulóját.” A hazai hullámpapíripar meghatározó cégének értékesítési igazgatója, Szőnyi Zoltán mondta: „Büszkék vagyunk a nemzetközi és hazai díjakra, amelyekkel a szakma elismeri munkatársaink innovációit” Gratulálunk a környezetbarát anyagok széleskörű felhasználásában élenjáró, a Prinzhorn csoport tulajdonában lévő gyárnak, a nagyszerű sikerhez.

**********

    A héten több, Csepelt, a csepelieket is érintő mondatról, eseményről olvashattunk a médiában. Az egyik botrányos vélemény a heti kormányinfón hangzott el, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szájából. 

„Ha azt keresik a tanárok, kik a legnagyobb ellenségei a béremelésnek, akkor a baloldal után rögtön a pedagógus-szakszervezetek következnek.” (24.hu, 01.18.) Felháborító, hogy milyen hazug, aljas, mondatokra képes egy miniszter a kormány politikájának védelmében, egy szakma, az ügyükért kiálló szakszervezeti tömörülés ellehetetlenítése érdekében. Vajon mit szólnak ehhez a csepeli pedagógusok, szakszervezeti vezetők? 

    Persze, lehet, hogy a miniszter csak arról a hírről akarta elterelni a figyelmet, miszerint, „Még nem biztos, hogy időben megkapják a tanárok az emelt fizetést februárban.” https://24.hu/belfold/2024/01/19/tanarok-beremeles-statusztorveny-szerzodes-berszamfejtes-belugyminiszterium/ 

A kérdés csak az, hogy a pedagógus béremelés ügyében, hisz még valaki ebben az országban a kormánynak, s benne Gulyás Gergelynek?

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Budapest-bérlet - Budakalász, Óbuda és Csepel is beszállt a vitába. https://infostart.hu/belfold/2024/01/15/budapest-berlet-budakalasz-obuda-es-csepel-is-beszallt-a-vitaba 

2) Huszonhétből huszonhat EU-tag megszavazta az európai sajtószabadság-törvényről született megállapodást – vajon ki nem? https://444.hu/2024/01/19/huszonhetbol-huszonhat-eu-tag-megszavazta-az-europai-sajtoszabadsag-torvenyrol-szuletett-megallapodast-vajon-ki-nem 

3) Karácsony Gergely: Budapesten nincsen járatritkítás. https://telex.hu/belfold/2024/01/19/karacsony-gergely-budapest-bkk-jaratritkitas 

4) Egy napra leállt teljes Észak-Írország, minden közszférás dolgozó a béremelésért sztrájkolt.

https://merce.hu/2024/01/19/dolgozok-sztrajk-eszak-irorszag-szakszervezetk-berharc/ 

5) Megint perelünk Paks II engedélyezési dokumentumaiért, a törésvonalról továbbra sincs szakmai konszenzus. https://atlatszo.hu/kozadat/2024/01/17/megint-perelunk-paks-ii-engedelyezesi-dokumentumaiert-a-toresvonalrol-tovabbra-sincs-szakmai-konszenzus/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6118307377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása