CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Meddig tartott a kerületvezető mosolydiplomáciája, amit az ellenzéknek produkált ?

2024. március 21. 00:05 - csú

borbely_lenard_mosolya_narancsban.pngKimutatta a foga fehérét. Pontosan egy hete, az ellenzék nagyvonalú gesztusa, a borbélyi költségvetés elfogadása után pár perccel máris kibújt a szög a zsákból.  Semmit sem tanult, és semmit sem felejtett. Megalázta, becsmérelte az ellenzéket. Számára a júniusi választás élet vagy halál kérdése lett. Ez kemény lecke az ellenzéknek

Sorozatos botrányok és 14 éve nem látott egyeztetés után egy hete a kerületi önkormányzati képviselő-testülete elfogadta az idei költségvetést. A baloldali ellenzék a csepeliek érdekében elfogadta a borbélyi békejobbot. A napirend végén azonban, miután már a testület 14 igennel döntött, a polgármester, az igen szavazatoktól fellélegezve, azonnal visszatért saját maga fényezéséhez és az Ábel Attila alpolgármesterrel együtt másfél évtizede gyakorolt módszeréhez, az ellenzék lejáratásához.

Néhány megjegyzés, illetve kérdés az elhangzottakkal kapcsolatban: 

1) A költségvetés körüli áldatlan állapotokat Borbély Lénárd hozta össze, azzal, hogy 2014-es megválasztása óta képtelen volt a költségvetésről egyeztetni az ellenzékkel, még a

tavaly november 30-i, béremeléseket tartalmazó javaslatairól sem, pedig akkor már nem volt többsége a képviselő-testületben. 

2) A februári képviselő-testületi ülésre beterjesztett javaslatát, amelyet

– bár a januári egyeztetés során elhangzott ellenzéki javaslatokat is tartalmazta –, szakmailag irreális tervszámok és pénzügyileg hibás összegek miatt is elfogadhatatlan módon terjesztett be, a testület tárgyalásra alkalmatlannak tartotta. Nyugodtan felelősségre vonhatta volna a jegyzőt, ehelyett most is többször is elmondta: ő minden javaslatot befogadott, sőt hozzátette: esély sem volt arra, hogy tárgyaljanak róla.

Borbély úr! Egy szakmailag és pénzügyileg hibás előterjesztést miért kellett volna megtárgyalni? 

3) „Végre valahára normális egyeztetésok voltak” – mondta. Kin múlott, hogy eddig nem voltak? Ki nem tárgyalt 10 éven át az ellenzékkel a költségvetésről? Ki szervezte oda február 22-én a vezetőtársait, a Városgazda néhány munkatársát, ki kérte fel őket, hogy számonkérjék az ellenzéken véleményüket? Ki állított hazugságokat az Ön fb oldalán indított, ellenzéket nyíltan zsaroló sorozattal? 

4) A 2010 előtti időszak költségvetéséről folytatott vitához csak két gondolat: 

    > Az 1994-2010 között ellenzékben lévő Fidesz-frakció a költségvetés helyzetétől függetlenül sosem szavazta meg a költségvetést, bár azokban az években a szocialisták rendre egyeztettek az ellenzékkel, sőt az éves költségvetések elfogadása előtt a testület döntött a költségvetési koncepcióról is. Ám a szocialisták által beterjesztett költségvetés sem került mindig elfogadásra, viszont ők nem hárították a felelősséget az ellenzékre. 

    > Ami pedig a költségvetés akkori állapotát illeti, teljesen értelmetlen a konkrét körülményektől eltekintő hályogkovács szinten való összehasonlítás. A szocialisták kezdetektől fogva nem rendelkeztek ekkora költségvetési bevétellel, sőt pl. az állami támogatás a pedagógusok bérét sem fedezte! A csepel.hu-n fellelhető adatok szerint 2009-ben az önkormányzat bevétele

       22,9 mdFt, 2023-ban pedig, a jelentős állami támogatások és az előző évi, rendre túltervezett beruházási maradványok miatt, 42,3 mdFt volt(!) 

       A Borbély Lénárd által elmondottak ellenére a költségvetés szükséges egyensúlya akkor is fennállt, és

       a 2010-es hatalomátvétel idejére 3,8 milliárd(!) maradt a bankban, amit a fideszes vezetés még évekig felhasznált….

5) Elismerve a szociális ágazatban dolgozók munkáját, Borbély úr ezzel kapcsolatos mondataira reagálva megjegyezzük: a most módosított javaslatban az ellátottak pénzbeli ellátására idén az önkormányzat ~200 millió forintot fog fordítani (2/c melléklet). Ez majd 400 millióval kevesebb, mint amit a szocialisták 2009-ben felhasználtak ugyanerre a célra! Erre is büszke a polgármester? 

    A testületi ülés után pár órával a csepel.hu-n megjelent „Elfogadták a képviselők Csepel idei évi költségvetését.” címmel, egy rövid tájékoztató a testületi ülésről. A szöveg első részéből kiderült, minden a polgármester érdeme. Szó sincs benne arról, hogy a felsorolt fejlesztések, döntések, a béremelések visszamenőleg, január 1-től való jóváhagyása stb., mind az ellenzék kezdeményezésére került bele az idei költségvetésbe. Sőt, ami történt, „…az éppen annak a politikától és gyűlölködéstől mentes párbeszédnek az eredménye, amit a csepeliek érdekében kezdeményeztem.” – írja a polgármester vagy belső íródeákja. Tömény hazugság.

Eddig tartott az egyezkedés, máris kibújt a szög a zsákból. Borbély semmit sem tanult és semmit sem felejtett, nála minden maradt/marad a régiben. Semmi sem számít, mindenáron nyerni akar. Számára a győzelem már élet vagy halál kérdése lett. Kemény tanulság az ellenzék részére: a polgármester csak időt és pénzt akart nyerni. Most mindkettőt elérte. Számára a többi teljesen érdektelen. Durva és gusztustalan kampány következik, pontosabban folytatódik a június 9-ig tartó időszakban. 

    Pozitívum, hogy a polgármester által már hónapok óta közpénzből folyó választási kampányba most végre hivatalosan is belépett az ellenzék közös polgármesterjelöltje, Dukán András is. Debütálása jól sikerült, a közösségi oldalakon komoly támogatást kapott. Borbély és Németh rögtön neki is ugrott: mindketten azzal a hazugsággal támadják, hogy megegyezett a másikkal: Németh-tel, illetve Borbéllyal. 

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9818357763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása