CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Kossuth Lajos utca felújítási terveit egyetlen képviselő sem látta

2024. augusztus 22. 00:05 - csú

csepeli_varoskozpont_kossuth_lajos_utca_viztorony.jpgSok csepeli csupán érthetetlen vágynak tartja, vagy politikai blöffnek érzi a városközpontban az újabb, feltételek nélküli, minőségi fejlesztés gondolatát. A Kossuth Lajos utca gyökeres átalakításnak feltételei semmit sem javultak, sokkal inkább romlottak az évtizedek alatt! Ez okozza azt, hogy a Hírmondóban meghirdetett tervek -, amik szakmai értékelésre alkalmatlanok, a hozzá kapcsolódó (nemzeti konzultáció szintű) kérdőívvel viszont gyermetegnek mondhatók - jelen állapotukban nem megvalósíthatók.

A kerület önkormányzati sajtótermékében három oldalas anyag jelent meg a Kossuth Lajos utca, Szent Imre tér és az SZTK közti szakaszának felújításáról. Nagyon örömteli, ha egy kerületi lakos, arról értesül, hogy Csepel legforgalmasabb utcájának átalakításáról gondolkodnak a vezetők. Ennek az utcának a felújítása ugyanis politikai elhatározás, és költségvetési hozzárendelés következménye lehet. Ha nincs így, akkor

nincs a dolog tartalmát illetően semmilyen érvanyag, ami ennek komolyságát alátámasztaná! A Kossuth Lajos utca felújítási terveit azonban egyetlen képviselő sem látta, a testület ilyen előterjesztést nem tárgyalt és vele kapcsolatban határozatott el nem fogadott! Ezek a tények! Meg az, hogy az országos hatalom, napokban tartóztattatott le egy kerületi nem fideszes polgármestert nagy valószínűséggel koholt vádak alapján! Nem tette ezt másért, mint azért, hogy a lehetőségeikkel élő (és visszaélő) polgármestereket (így a csepelit is) megfélemlítse, aktivitásukat lelohassza. Ebből is következhet, hogy a felújítás csak egy rózsaszín ködfelhő, egy politikai propaganda lufi lehet, aminek megvalósulási kilátási igen-igen alacsonyak.

A Kossuth Lajos utca korszerűsítésének gondolata nem új elképzelés. Már a hetvenes években tárgyalta a kerület politikai és társadalmi vezetése az elképzeléseket.

Nincs új a nap alatt! Már az akkori leírásokban ennek az utcának az Ady Endre úttól, a szakorvosi rendelőig történő átalakítása, - sétáló utcává változtatása - szerepelt. Annak, hogy akkor Csepelen ezt nem lehetett úgy megcsinálni, mint például Erzsébeten, annak elsősorban a közúti közlekedés tehermentesítésének. és az útkapacitás átvezetésének lehetetlensége volt az oka. Egyrészről a II. Rákóczi Ferenc út a HÉV. - mint vasút üzemmel terhelt terület, másrészről meg a Táncsics Mihály utca pedig az áteresztőképesség igen szűk volta miatt esett ki az alternatívák köréből. Az a baj, hogy egy fél évszázad elteltével ezek a történelmi és városépítészeti feltételek nem nagyon változtak! A Gerinc út (Weiss Manfréd utca) első két szakasza, az átmenő (agglomeráció irányába vivő) forgalom nagy részét ezen a területen ugyan átvette, de a helyi forgalom kerületi koncentrálódása jottányit sem enyhült; sőt növekedett! A lakótelepek meg a lakónépesség jelentős emelkedését és az intézmény-hálózat e területi szolgáltatási kapacitásnövekedését is meghozta. Ez hatalmas, és kielégítetlen parkolási igényeket jelentett, amit jelentősen növelte az agglomerációs gépkocsik hétköznapi parkoltatását, az e területen tapasztalható ingyenes tárolási lehetőségek miatt!

A Kossuth Lajos utca tömegközlekedése is jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedekben. Sok új autóbusz-járatot hoztak létre, nem csak a BKV, hanem az agglomerációs helyközi járatok viszonylatában is. Ez nem csak járműforgalomban, hanem a személyforgalomban is nagy arányú létszámnövekedést okozott a kerület ezen területén. Tény az is, hogy a megnövekedett tömegközlekedési forgalomnövekedés is a Kossuth Lajos utcát terheli.

A divathóborttá vált, de alig hasznát kerékpársáv építés is ennek a főútnak az áteresztőképesség csökkenését okozta.

A Csepeli „sétáló utcában” tapasztalható deviancia-tombolás pedig azt bizonyítja, hogy a hatalom a most rendelkezésére álló esztétikailag kiemelkedő területek megvédésével, tisztaságával, és minimális exkluzív jellegének fenntartásával sem képes megbirkózni. Ezek azok a tények, amik csupán érthetetlen vágynak tartják, vagy politikai blöffnek érzik az újabb feltételek nélküli, minőségi fejlesztés gondolatát.

A Kossuth Lajos utca gyökeres átalakításnak feltételei tehát jottányit se javultak, sokkal inkább romlottak az évtizedek alatt! Ez okozza azt, hogy az újságban meghirdetett tervek -, amik szakmai értékelésre alkalmatlanok, a hozzá kapcsolódó (nemzeti konzultáció szintű) kérdőívvel viszont gyermetegnek mondhatók - jelen állapotukban nem megvalósíthatók.

Forrás: HORVÁTH GYULA közösségi (fb)oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8718469511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása